Až túto sobotu sa planéty stretli v priaznivých trigonoch a kvadrantoch. Na mojom obľúbenom trhu som zbadal debničku plnú tých mladých, sýtozelených cukín a naštartoval sa hotový podmienený reflex. Myslím, že ďalej už to bolo konanie niekde na úrovni základných pudov. Ale stálo to za to. Konečne som sa dočkal jedla podľa obrázku v zabudnutom talianskom zelovoci.
Čo budeme potrebovať
Predovšetkým tie mladé cukiny, na osobu tak 20 - 30 dekagramov. Niekoľko súdkovitých zrelých paradajok, zelenú papriku, pol hlavičky cesnaku, niekoľko vetvičiek čerstvého rozmarínu, dve kopcovité lyžice strúhanky a rovnaké množstvo strúhaného parmezánu. Parmezán som tentokrát nezohnal, tak som ho nahradil iným syrom s výraznou chuťou, ementálom. K tomu ešte kvalitný olivový olej, soľ a trochu čierneho korenia.

Súdkovité paradajky nakrájame na polovice, papriku očistíme a nakrájame na väčšie kúsky.

Pol hlavičky cesnaku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Vetvičky rozmarínu omyjeme.

S cukiny odrežeme stopky a nakrájame ju pozdĺžne na štvrtiny.

Premiešame s ostatnou nakrájanou zeleninou. Osolíme, jemne okoreníme, polejeme olivovým olejom a strčíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Syr nastrúhame a pomiešame so strúhankou.

Zeleninu pečieme približne 30 minút. Mala by byť celkom mäkká. Počas pečenia pustí šťavu, ktorú pečením redukujeme na skvelú omáčku. Tekutina by mala byť hustejšia a mala by zostať len na spodku pekáča.

Zeleninu posypeme syrom so strúhankou a vložíme späť do trúby.

Pečieme kým sa syr nerozpustí a spolu so strúhankou nevytvorí krásnu, zlatohnedú, voňavú a chrumkavú kôrku.

Podávame obložené čerstvou zeleninou a s kúskom celozrnného chleba.

Na tom obrázku to vyzeralo veľmi podobne. Dobrú chuť.
