Varíme s Medveďom - Pečené mladé cukiny

Už je to viac ako desať rokov, čo som v južnom Taliansku v nenápadnom súkromnom zelovoci, videl nad debničkou plnou malých sýtozelených cukín fotografiu. Pamätám sa, že v tom momente sa moje slinné žľazy dali do pohybu a ja som nedokázal odtrhnúť zrak od toho úžasného obrázku. Toto chceeeeem, kričalo čosi v mojej hlave. Z textu som rozumel niečo o pomodoro a paprica a parmadžáno... Občas sa mi to jedlo vybavilo pred očami a moje slinné žľazy reagovali rovnako ako vtedy a v hlave sa zasa naplno ozvalo ono staré známe: Toto chceeeeeeeeeem!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (54)

Až túto sobotu sa planéty stretli v priaznivých trigonoch a kvadrantoch. Na mojom obľúbenom trhu som zbadal debničku plnú tých mladých, sýtozelených cukín a naštartoval sa hotový podmienený reflex. Myslím, že ďalej už to bolo konanie niekde na úrovni základných pudov. Ale stálo to za to. Konečne som sa dočkal jedla podľa obrázku v zabudnutom talianskom zelovoci.

Čo budeme potrebovať

Predovšetkým tie mladé cukiny, na osobu tak 20 - 30 dekagramov. Niekoľko súdkovitých zrelých paradajok, zelenú papriku, pol hlavičky cesnaku, niekoľko vetvičiek čerstvého rozmarínu, dve kopcovité lyžice strúhanky a rovnaké množstvo strúhaného parmezánu. Parmezán som tentokrát nezohnal, tak som ho nahradil iným syrom s výraznou chuťou, ementálom. K tomu ešte kvalitný olivový olej, soľ a trochu čierneho korenia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Súdkovité paradajky nakrájame na polovice, papriku očistíme a nakrájame na väčšie kúsky.

Obrázok blogu

Pol hlavičky cesnaku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Vetvičky rozmarínu omyjeme.

Obrázok blogu

S cukiny odrežeme stopky a nakrájame ju pozdĺžne na štvrtiny.

Obrázok blogu

Premiešame s ostatnou nakrájanou zeleninou. Osolíme, jemne okoreníme, polejeme olivovým olejom a strčíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Obrázok blogu

Syr nastrúhame a pomiešame so strúhankou.

Obrázok blogu

Zeleninu pečieme približne 30 minút. Mala by byť celkom mäkká. Počas pečenia pustí šťavu, ktorú pečením redukujeme na skvelú omáčku. Tekutina by mala byť hustejšia a mala by zostať len na spodku pekáča.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zeleninu posypeme syrom so strúhankou a vložíme späť do trúby.

Obrázok blogu

Pečieme kým sa syr nerozpustí a spolu so strúhankou nevytvorí krásnu, zlatohnedú, voňavú a chrumkavú kôrku.

Obrázok blogu

Podávame obložené čerstvou zeleninou a s kúskom celozrnného chleba.

Obrázok blogu

Na tom obrázku to vyzeralo veľmi podobne. Dobrú chuť.

Obrázok blogu


Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu