Podľa mojich doterajších skúseností neexistujú ľudia, ktorí by mali k tomuto jedlu irelevantný vzťah. Buď ho budete milovať, alebo neznášať. Tak som sám zvedavý, kde sa zaradíte. Ale poďme na to.
Čo budeme potrebovať
Päť kilogramov paprík, cesnak, veľkú viazaničku zelerovej vňate, ocot, olej, soľ. Všetko môžeme naložiť do zaváračkových pohárov (na toto množstvo to budú tak tri až štyri poháre) , alebo do vhodnej nádoby, ktorú si odložíme v chladničke.

Papriky umyjeme, osušíme rozložíme na plech a upečieme v rúre. Na toto množstvo paprík budeme potrebovať tak dva plechy.

Pečieme pri teplote dvesto stupňov dvadsať minút. Potom plech vyberieme, papriky popretáčame neopečenou stranou nahor a dopečieme ešte pätnásť minút. Odporúčam pod papriky na plech rozprestrieť papier na pečenie.

Papriky preložíme do hrnca, zavrieme pokrievkou a necháme vychladnúť do teploty, v ktorej sme schopní s nimi pracovať a nepopáliť si ruky.

Zatiaľ zeler natrháme na menšie vetvičky, umyjeme a osušíme. Cesnak olúpeme a nakrájame na chipsy. Množstvo cesnaku je závislé na stupni našej vlastnej cesnakofílie.

Tak a všetko máme pripravené. Ako vidíte ja papriky nakladám do malého plastového vedierka. Na toto množstvo použijem dve.

Na spodok nádoby rozprestrieme zelerovú vňať, na ňu naukladáme vrstvu paprík, posypeme cesnakom a osolíme. Každú papriku rozrežeme pozdĺžne od hora až k špičke. Vytečie z nej šťava, ktorú zachytávame do hrnca. Vrstvy zeleru a paprík opakujeme pokiaľ nádoba nie je plná.

Nádoby sú naplnené, navrch ešte rozložíme zeler a posolíme. Šťavu, ktorá vytiekla z paprík prelejeme do pohára. Doplníme šálkou oleja a trištvrte šálkou octu a poriadne vidličkou premiešame. Na tieto kýbliky potrebujeme necelého pol litra nálevu. Ak bolo paprikovej šťavy málo doplníme vodou.

Nálevom zalejeme papriky až do vrchu, uzavrieme a po vychladnutí môžeme odložiť v chladničke. Po dvoch dňoch ich môžeme otvoriť a konzumovať.
Ak sme sa rozhodli papriky zavárať tak ich v pohároch sterilizujeme len päť minút, aby celkom nezblatoveli.

Nakladané papriky sa hodia ku všetkému k čomu by sme si dali šalát, alebo kyslú uhorku. Faktom však je, že ak ich máme v chladničke je celkom nezaujímavé k akým jedlám sa papriky hodia. Dôležité je premýšľať nad tým aké jedlá sa hodia k nakladaným paprikám. Najlepší je ale tak obyčajný chlieb, alebo pečivo s maslom a soľou.

Dobrú chuť.