Varíme s medveďom - Pečené papriky v náleve

Pečené papriky sa v najrôznejšej forme objavili na našom blogu už mnohokrát. Naozaj ich často používame v kuchyni a ich vôňu považujeme za jednu z najpodmanivejších kuchynských vôní. Dnešná úprava je vlastne zaváranie pečených paprík na zimu a je pravdou, že keď si v zime papriky otvoríte, zavanie na vás z pohára leto. Ja som ich však zavárať prestal. Nie že by sa mi nechcelo, ale vždy keď som pár pohárov pripravil, do mesiaca boli fuč. Preto vám dnes ukážem len formu prípravy, ktorá v chladničke vydrží také dva týždne. (Kecám. Ešte nikdy nevydržali dlhšie ako týždeň).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Podľa mojich doterajších skúseností neexistujú ľudia, ktorí by mali k tomuto jedlu irelevantný vzťah. Buď ho budete milovať, alebo neznášať. Tak som sám zvedavý, kde sa zaradíte. Ale poďme na to.

Čo budeme potrebovať

Päť kilogramov paprík, cesnak, veľkú viazaničku zelerovej vňate, ocot, olej, soľ. Všetko môžeme naložiť do zaváračkových pohárov (na toto množstvo to budú tak tri až štyri poháre) , alebo do vhodnej nádoby, ktorú si odložíme v chladničke.

Obrázok blogu

Papriky umyjeme, osušíme rozložíme na plech a upečieme v rúre. Na toto množstvo paprík budeme potrebovať tak dva plechy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pečieme pri teplote dvesto stupňov dvadsať minút. Potom plech vyberieme, papriky popretáčame neopečenou stranou nahor a dopečieme ešte pätnásť minút. Odporúčam pod papriky na plech rozprestrieť papier na pečenie.

Obrázok blogu

Papriky preložíme do hrnca, zavrieme pokrievkou a necháme vychladnúť do teploty, v ktorej sme schopní s nimi pracovať a nepopáliť si ruky.

Obrázok blogu

Zatiaľ zeler natrháme na menšie vetvičky, umyjeme a osušíme. Cesnak olúpeme a nakrájame na chipsy. Množstvo cesnaku je závislé na stupni našej vlastnej cesnakofílie.

Obrázok blogu

Tak a všetko máme pripravené. Ako vidíte ja papriky nakladám do malého plastového vedierka. Na toto množstvo použijem dve.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Na spodok nádoby rozprestrieme zelerovú vňať, na ňu naukladáme vrstvu paprík, posypeme cesnakom a osolíme. Každú papriku rozrežeme pozdĺžne od hora až k špičke. Vytečie z nej šťava, ktorú zachytávame do hrnca. Vrstvy zeleru a paprík opakujeme pokiaľ nádoba nie je plná.

Obrázok blogu

Nádoby sú naplnené, navrch ešte rozložíme zeler a posolíme. Šťavu, ktorá vytiekla z paprík prelejeme do pohára. Doplníme šálkou oleja a trištvrte šálkou octu a poriadne vidličkou premiešame. Na tieto kýbliky potrebujeme necelého pol litra nálevu. Ak bolo paprikovej šťavy málo doplníme vodou.

Obrázok blogu

Nálevom zalejeme papriky až do vrchu, uzavrieme a po vychladnutí môžeme odložiť v chladničke. Po dvoch dňoch ich môžeme otvoriť a konzumovať.

SkryťVypnúť reklamu

Ak sme sa rozhodli papriky zavárať tak ich v pohároch sterilizujeme len päť minút, aby celkom nezblatoveli.

Obrázok blogu

Nakladané papriky sa hodia ku všetkému k čomu by sme si dali šalát, alebo kyslú uhorku. Faktom však je, že ak ich máme v chladničke je celkom nezaujímavé k akým jedlám sa papriky hodia. Dôležité je premýšľať nad tým aké jedlá sa hodia k nakladaným paprikám. Najlepší je ale tak obyčajný chlieb, alebo pečivo s maslom a soľou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu