Pirohy sa varia snáď na celom Slovensku. Ak chcete nájsť recept, nájdete obrovské množstvo rozdielnych prístupov k druhom použitej múky aj samotnému typu cesta, ktoré je buď základné slížové, alebo niekde aj zemiakové. Plniť ich môžeme na slano aj na sladko všetkým čo nás len napadne, ale mne sa aj tak vidí, že najzákladnejšou plnkou je zmes bryndze a uvarených zemiakov.
Čo budeme potrebovať
Jeden kilogram polohrubej múky (0,80 EUR), jedno vajce (0,10 EUR), tri až štyri v šupke uvarené zemiaky (0,10 EUR), 20 dekagramov bryndze (1,50 EUR), soľ.
Pri servírovaní použijeme 1 kyslú smotanu a slaninu. Tieto ingrediencie sú nepovinné, môžeme ich nahradiť opraženou cibuľkou alebo pirohy len poliať roztopenou masťou, ako to robila napríklad naša stará mama.

Pripravíme si základné rezancové cesto. Do misy vysypeme múku, pridáme lyži soli, spravíme kráter a do neho vyklepneme vajce a pridáme trochu vody. Vidličkou uberáme múku zo stien krátera a miešame múku s vodou a vajíčkom. Vodu postupne pridávame a postupne uberáme stále viac a viac z krátera. Vody minieme približne pol litra. Je to naozaj len odhad, vodu pridávame postupne.
Keď je už skoro všetka múka pomiešaná s tekutinou, prídu na rad ruky.

Buď priamo v mise, alebo na kuchynskej doske, prípadne na vále, spracujeme hladké pružné a pomerne tuhé cesto. Zabalíme ho do fólie, alebo zavrieme do misy a odložíme do chladničky aby si odpočinulo. Najmenej hodinu.

Uvarené zemiaky roztlačíme (nakoniec som použil len tri) a pridáme k nim bryndzu.

Všetko premiešame na hladkú masu, ktorú môžeme jemne prisoliť.

Vezmeme polovicu z odležaného cesta a na pomúčenej doske...

vyvaľkáme na jeden až dva milimetre.

Vykrajovátkom, pohárom, alebo čímkoľvek čo radi používame, vykrojíme z cesta kolieska. Cesto okolo koliesok pozbierame a znova ho vymiesime.

Z bryndzovo zemiakovej hmoty spravíme malé guličky a poukladáme ich na kolieska cesta.

Z koliesok vytvarujeme pirohy. Pre mňa najlepší spôsob je takýto. Pripravíme si vodu v malej miske. Do vody namočíme prst a jemne navlhčíme polovicu okraja kolieska okolo plnky. Koliesko prehneme a druhým prstom okraje zatlačíme k sebe. Vidličkou potom celý piroh dokončíme tak, že do okraja pirohu povtláčame jej zuby, čím piroh ešte lepšie spojíme. Je to trochu babračka, ale je to v zásade jednoduché a ide to rýchlo.

Z celého cesta pripravíme spolu asi 90 pirohov. Môžeme ich uvariť a skonzumovať hneď, odložiť ich v chladničke zabalené na jeden až dva dni, alebo ich zamraziť a použiť neskôr.

Pirohy nahádžeme do osolenej vriacej vody. Znova ju privedieme k varu a varíme asi štyri minúty. Dierovanou naberačkou ich povyberáme a môžeme podávať.

Ako som už spomínal, moja stará mama ich len obliala roztopenou masťou a trochu posolila, ale my sme si dopriali. Pirohy polejeme kyslou smotanou a posypeme vyškvarenou slaninkou.

Dobrú chuť!
