Varíme s Medveďom - Pirohy

Počas minulého roku sme do Varíme s medveďom zaviedli novú "rubriku" varíme za gastráč. Bol to medvedí príspevok k médiami toľko spomínanej kríze. Nuž vyzerá to, že sme ju prežili, ale keď sa pozriem na vývoj cien potravín za posledné dva roky, rubrika stále nestratila svoju aktuálnosť. Miesto kde sa recepty, ktoré sa dajú uvariť za gastráč nachádzajú najčastejšie sú kuchyne starých mám a dve najčastejšie používané ingrediencie sú múka a zemiaky. A dnes sa teda do kuchyne starej mamy opäť vrátime. Vezmeme si odtiaľ zemiaky a múku a pridáme ešte pár maličkostí na veľmi chutný a typicky slovenský recept.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (97)

Pirohy sa varia snáď na celom Slovensku. Ak chcete nájsť recept, nájdete obrovské množstvo rozdielnych prístupov k druhom použitej múky aj samotnému typu cesta, ktoré je buď základné slížové, alebo niekde aj zemiakové. Plniť ich môžeme na slano aj na sladko všetkým čo nás len napadne, ale mne sa aj tak vidí, že najzákladnejšou plnkou je zmes bryndze a uvarených zemiakov.

Čo budeme potrebovať

Jeden kilogram polohrubej múky (0,80 EUR), jedno vajce (0,10 EUR), tri až štyri v šupke uvarené zemiaky (0,10 EUR), 20 dekagramov bryndze (1,50 EUR), soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri servírovaní použijeme 1 kyslú smotanu a slaninu. Tieto ingrediencie sú nepovinné, môžeme ich nahradiť opraženou cibuľkou alebo pirohy len poliať roztopenou masťou, ako to robila napríklad naša stará mama.

Obrázok blogu

Pripravíme si základné rezancové cesto. Do misy vysypeme múku, pridáme lyži soli, spravíme kráter a do neho vyklepneme vajce a pridáme trochu vody. Vidličkou uberáme múku zo stien krátera a miešame múku s vodou a vajíčkom. Vodu postupne pridávame a postupne uberáme stále viac a viac z krátera. Vody minieme približne pol litra. Je to naozaj len odhad, vodu pridávame postupne.

Keď je už skoro všetka múka pomiešaná s tekutinou, prídu na rad ruky.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Buď priamo v mise, alebo na kuchynskej doske, prípadne na vále, spracujeme hladké pružné a pomerne tuhé cesto. Zabalíme ho do fólie, alebo zavrieme do misy a odložíme do chladničky aby si odpočinulo. Najmenej hodinu.

Obrázok blogu

Uvarené zemiaky roztlačíme (nakoniec som použil len tri) a pridáme k nim bryndzu.

Obrázok blogu

Všetko premiešame na hladkú masu, ktorú môžeme jemne prisoliť.

Obrázok blogu

Vezmeme polovicu z odležaného cesta a na pomúčenej doske...

Obrázok blogu

vyvaľkáme na jeden až dva milimetre.

Obrázok blogu

Vykrajovátkom, pohárom, alebo čímkoľvek čo radi používame, vykrojíme z cesta kolieska. Cesto okolo koliesok pozbierame a znova ho vymiesime.

Obrázok blogu

Z bryndzovo zemiakovej hmoty spravíme malé guličky a poukladáme ich na kolieska cesta.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Z koliesok vytvarujeme pirohy. Pre mňa najlepší spôsob je takýto. Pripravíme si vodu v malej miske. Do vody namočíme prst a jemne navlhčíme polovicu okraja kolieska okolo plnky. Koliesko prehneme a druhým prstom okraje zatlačíme k sebe. Vidličkou potom celý piroh dokončíme tak, že do okraja pirohu povtláčame jej zuby, čím piroh ešte lepšie spojíme. Je to trochu babračka, ale je to v zásade jednoduché a ide to rýchlo.

Obrázok blogu

Z celého cesta pripravíme spolu asi 90 pirohov. Môžeme ich uvariť a skonzumovať hneď, odložiť ich v chladničke zabalené na jeden až dva dni, alebo ich zamraziť a použiť neskôr.

Obrázok blogu

Pirohy nahádžeme do osolenej vriacej vody. Znova ju privedieme k varu a varíme asi štyri minúty. Dierovanou naberačkou ich povyberáme a môžeme podávať.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ako som už spomínal, moja stará mama ich len obliala roztopenou masťou a trochu posolila, ale my sme si dopriali. Pirohy polejeme kyslou smotanou a posypeme vyškvarenou slaninkou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu