Najlepšie mäso na pivnú sekanú je zmes hovädzieho a bravčového v pomere jedna k jednej. Použijeme jeden kilogram mletého mäsa. K nemu budeme potrebovať dva poriadne krajce tmavého chleba, cibuľu, cesnak, dva olomoucké syrečky, dva decilitre tmavého piva, tri vajíčka, dve lyžice hladkej múky a dve lyžice strúhanky. Sekanú okoreníme soľou, čiernym korením, majoránkou a drvenou rascou.
Zeleninovú kašu pripravíme asi z kilogramu koreňovej zeleniny. Petržlen a mrkvu doplníme o kúsok masla a tri decilitre mlieka. Na ochutenie nám bude stačiť soľ , citrónová šťava a trochu mletého muškátového orieška.

Cibuľu nasekáme nadrobno, olomoucké syrečky nastrúhame, chlieb natrháme, namočíme do tmavého piva a roztlačíme.

Do misy dáme mäso, chlieb spolu s pivom, syrečky, cibuľu, roztlačený cesnak, dve vajcia, jedno bielko a všetky koreniny.

Poriadne všetko premiešame. Môžeme pridať aj trochu čierneho piva a všetko doplníme múkou a strúhankou tak, aby sekaná bola celkom vláčna, ale zároveň držala pevný tvar.

Niekoľko lyžíc piva vymiešame so žĺtkom. Túto zmes použijeme na potieranie sekanej.

Z mäsa vytvarujeme dve menšie, alebo jednu väčšiu šišku. Poriadne potrieme žĺtkom s pivom, podlejeme vodou a dáme piecť.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov päťdesiat minút až hodinu. Počas pečenia potierame žĺtkom s pivom a ak je to potrebné, aj podlievame vodou..

Zeleninová kaša je v podstate veľmi jednoduchý recept, ktorý toto jedlo tak trochu posúva smerom k diétnejšiemu.
Zeleninu očistíme, nakrájame a v osolenej vode uvaríme celkom do mäkka. Zlejeme a pridáme maslo.

Ponorným mixérom rozmixujeme celkom dohladka.

Pridáme mlieko, šťavu z polovice citróna, soľ a muškátový oriešok. Všetko spolu premiešame a vynikajúca kaša je hotová.

Špecifická chuť sekanej, v ktorej veľmi výrazne dominuje pivo a syrečky sa skvele dopĺňa s plnou a jemnou chuťou zeleninovej kaše.

Dobrú chuť.
