Potrebujeme:
Keďže sme čakali veľa hladných krkov, ingrediencie budú rozpísané predve kuriatka, každé malo okolo kila dvadsať. Takže k nim potrebujemeešte 40 dkg listového špenátu, 30 dkg balkánskeho syra čím slanšieho,tým lepšie, 1 vajíčko, konzervu ananásového kompótu a olej, alebo maslo.
Dochutíme soľou klasickou aj cesnakovou, čiernym mletým korením, provensálskymi bylinami a vetvičkou čerstvého rozmarínu.

Dnes nemáme veľa práce:
Špenát poriadne poumývame a odstredíme v odstredivke, alebo v utierkena riad točením vo vzduchu, najlepšie na balkóne.:) Následnezanadávame, ak sme ho kúpili balený vo väčšom hypermarkete, či v sieti avšetky hrubé stopky odrežeme. Zároveň odstránime zažltnuté a prílišzvädnuté listy. Objem špenátu nám klesne o plnú tretinu, veď hlavne žesa darí v podnikaní.
Dopanvice s pokrievkou dáme kúsok masla, alebo rozohrejeme trochu oleja,nasypeme naň špenát, posolíme cesnakovou soľou, prikryjeme pokrievkou a dusíme 3-5 minút. Objemšpenátu nám klesne o ďalšie dve tretiny, tento krát oprávnene. Podusenýšpenát necháme vychladnúť.
Keď sa nám nepodarilo kúpiť čerstvý listovýšpenát, môžeme ho nahradiť mrazeným listovým špenátom. Nesmie byťsamozrejme pyré. Tento grif sme zatiaľ nevyskúšali, ale znie veľmilogicky, takže niekedy určite skúsime. Mrazený listový špenát vložímedo sitka a necháme ho voľnerozpustiť tak, aby tekutina odtiekla. Keď to urobíme poctivo a dobre hoešte vytrasieme, nebude horký. Ak niekto skúsi, dajte nám vedieť, ako stedopadli. Je prirodzené, že rozmrazený špenát už netreba tepelne upravovať ako čerstvý.
Do vychladnutého špenátu pridáme jedno vajíčko, na hrubom strúhadle nastrúhaný balkánsky syr a na malé kúsky nasekanú celú konzervu ananásového kompótu, prirodzene bez šťavy. Dokonca aj počas sekania na kúsky sa z ananásu uvoľní tekutina, ktorú je potrebné zliať.

Znovu pripomínam, že množstvo ingrediencií je určené pre dve kurčatá.

Tak a prichádza najdôležitejší moment.
Najprv z každého kuraťa odrežeme koniec trtáča a ak nám presahuje priveľa kože po stranách trtáča, tak opatrne aj tú zrežeme.

Kura následne obrátime hrudníkom dole a opatrne vyrežeme po stranách chrbtovú kosť. Na obrázku nižšie je pre ilustráciu vyrezaná chrbtová kosť voľne položená na kurati. Je vidieť, že kura sa nám krásne otvorilo. Na vyrezávanie chrbtovej kosti je potrebný kvalitný ostrý nôž a ak máme kliešte na hydinu, určite nám uľahčia prácu.
Pozor, ak sa na vyrezávanie chrbtice necítime, nevadí. Len kura v mieste chrbtice ostrým nožom prerežeme, alebo kliešťami rozstrihneme. Kura už sa tak ľahko neotvorí, ale stačí ho obrátiť rezom dole, poroztvárať po stranách a dobre zvrchu rukou roztlačiť. Tiež sa nám otvorí.

Nižšie už vidíme, ako veľmi ľahko sa pomocou prstov dá pod kožou vytvoriť veľmi veľký priestor, do ktorého sa zmesti veľa plnky. Priestor vytvárame pod kožou na hrudníku a potom prejdeme na stehná. Veľký priestor je možné vytvoriť v hornej, ale aj dolnej časti stehien. Všetko samozrejme cez jeden jediný otvor v zadnej časti kuraťa.

Tak a teraz všetky otvory naplníme plnkou. Na hrudníku, v hornej i dolnej časti stehien. Ak spracovávame dve kurčatá, radšej si pred plnením plnku rozdelíme na dve polovice, aby sa nám nestalo, že jedno kura naplníme veľmi veľmi a na druhé nám neostane dostatok plnky.
Ja samozrejme uznávam, že v tejto fáze to nevyzerá veľmi vábne, ale po upečení, to bude iná muzika.:)

Otvor, cez ktorý sme kura naplnili nie je nutné zašívať, či inak zatvárať. Už len samotným uložením kuraťa (naplnené ho dvíhame za nohy, plnka nevytečie) a stlačením stehien k sebe, otvor bezpečne uzavrieme.
Kurčatá posolíme z oboch strán, jemne pokoreníme čiernym mletým korením a posypeme provensálkami. Uložíme na olejom či maslom vymastený plech, polejeme ešte trochu olejom, alebo prihodíme pár kúskov masla. Ak máme zelene vetvičky rozmarínu, položíme ich na kurence. Vlejeme pohár vody, kura prikryjeme druhým pekáčom, či alobalom a v stredne vyhriatej rúre zhruba polhodinu zakryté dusíme.

Potom odkryjeme a ešte asi trištvrte hodinu pečieme. V prípade potreby ešte podlejeme. Ja chcem aby bolo výpeku veľa preveľa. A to už potom vyzerá jedna radosť. A o vôni ani nehovoriac.
Kuriatka sa nám prepečú do nesmiernej krehkosti a šťavnatosti. Z ich porciovaním nebudeme mať ani minimálny problém. Najprv sa krásne oddelia stehná a potom zvyšok nakrájame na štvrtky.

Tak deti, dnes ešte nekončíme. Chcem vám ešte ukázať jednu skvelú a pritom veľmi ľahko zvládnuteľnú zemiakovú prílohu. Recept nám od svojej jedinečnej matky.
Potrebujeme.
V prvom rade zemiaky. My sme mali pomerne veľa hostí, takže aj zemiakov boli skoro tri kilá. Ďalej potrebujeme viazaničku petržlenovej vňate, olej alebo maslo a soľ.

Zemiaky najprv očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Petržlen premyjeme a tiež nasekáme.

Na olej, či maslo dáme petržlen prehriať,

a nasypeme naň z vody zliate zemiaky, dobre premiešame, posolíme (zhruba polievková lyžica soli na toto množstvo) a prilejeme jeden pohár vody.

Zemiaky prikryjeme a zakryté dusíme. Občas premiešame.
Budeme prekvapení, akú skvelú prílohu dostaneme. Čiastočne kašovitú s kúskami zemiakov. Musia byť naozaj mäkké, preto podusíme kvalitne. Tekutina sa krásne vstrebe.
A samozrejme môžeme experimentovať. Do základu môžeme dať cibuľu, nastrúhanú mrkvu, zelený hrášok a tak ďalej. Všetko záleží od našej chuti a fantázie. Ale aj takto jednoducho pripravené je to fajn.

Keďže vzhľadom k množstvu hostí sme poňali podávanie tohto lahodného pokrmu skôr bufetovo, záber dekorovanej porcie dnes chýba.

Na detailnejšom zábere vidíme plnku dostatočne zreteľne.
Podávame so zemiakovou prílohou, poliate skvelým výpekom a poriadnym kýblom jarného šalátu. Reďkovky, hlávkový šalát a nová cibuľka. Kedy ak nie teraz? :)

Dobrú chuť.

tenjeho