Varíme s Medveďom - Polievky II - Slepačia polievka

Pokračujeme polievkami a druhú časť venujeme mäsovým polievkam. Vrátim sa na chvíľu do čias, keď som bol malý škuľavý okuliarnatý chlapček a všetko okolo mňa bolo veľmi veľké.Veľký bol aj 'šporhert' mojej starej mamy a obrovský bol aj hrniec s variacou sa slepačou polievkou, ktorý stará mama postavila už skoro ráno na platňu, ďalej od najviac rozpálenej časti, aby sa polievka varila čo najpomalšie...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (109)

Teda nebola to ešte polievka. Bola to slaná voda s kúskami koreňovej zeleniny, z ktorej trčali slepačie paprčky, kúsok chrbta zo sliepky, krk, žalúdok, srdiečko a iné zvyšky...

Keď bola polievka hotová, stará mama zeleninu a mäso povyberala na jeden tanier, ktorý položila na stôl. Uvarila domáce rezance a tiež ich položila na stôl. Potom každému nabrala z polievky a kto mal chuť na niečo zo zeleniny a mäsa, vzal si z taniera a nabral si aj z rezancov.

Stará mama nikdy nesedela s nami. Mala svoje miestečko hneď vedľa stola na 'štokerlíku' pri šporáku. Polievku si nabrala do hlbšej rajničky, aby sa jej nevyliala a k nej ohrýzala slepačie paprčky...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krásna spomienka, však? Až na tú polievku. Tá polievka mi nikdy nechutila. A za najhorší zážitok považujem polievku z holubacieho mäsa, ktorú nagymama (ako sme ju volali) pripravila, keď nadišiel čas niektorého z pomalých, tučných, starých, lenivých a ospalých holubov, ktoré chovala na svojom dvorčeku, hneď vedľa sliepok... :)

Potrebujeme:

Tak deti, na dobrú slepačiu polievku potrebujeme kus sliepky. Ten môj bolo vlastne stehno s kusom trupu zhruba 60 dkg ťažké, ďalej potrebujeme koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb či paštrnák a pod...), 1 cibuľu, 1-2 bobkové listy, celé čierne korenie, petržlenovú vňať (aj sušenú), mleté čierne korenie a soľ. (Niekto pridáva vegetu, tekuté Maggi korenie, existuje však aj zelená bylinka s identickou chuťou a arómou, 1-2 strúčiky cesnaku a tak ďalej...)

SkryťVypnúť reklamu

Deti, vidíte čo som tak výrazne a provokačne položil na tanier vedľa mäsa? Áno, dobre vidíte, je to kocka slepačieho bujónu. Uvedomujem si, že fortieľny kuchár môže namietať, ja sa však nechcem so seba robiť akurátneho, keď hold ten bujón používam. Bohužiaľ, 'kúpenské' slepačie mäso je často slabé asi ako čaj bez rumu, a tak sa občas dostávam do nevyhnutnosti pomôcť si aj takto. Vývar je slabý dokonca aj vtedy, keď ho nie je veľa a už do neho nepridávam vodu. Samozrejme veľa záleží na tom, aké mäso máme a aj koľko ho máme. Použiť však celú sliepku na prípravu polievky, mi nepríde ako veľmi produktívne, pokiaľ nemáme na mäso využitie. Samozrejme domáca sliepočka je domáca a to už v menšom množstve, ale nie vždy je jej zháňanie v našich možnostiach.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Nedávnu, vlastne čerstvú skúsenosť mám s vývarom z morčacieho mäsa. Koncom minulého roka sme si s Medveďom kúpili do mrazničky asi 15 kg domácu morku. Keď som urobil vývar z kusa chrbta z nej, bol natoľko silný, že som ho musel riediť s vodou 1:1, aby sa z neho vôbec dala urobiť polievka. Bola vynikajúca. Jej chuť a aróma je trochu iná od slepačej a nie každému musí vyhovovať. Ja som však bol unesený...

Aj keď nerád, musím upozorniť, že vývary z mäsa nie sú vhodné pre ľudí trpiacich dnou. Čím máme mäso z mladšieho kusa, tým horšie. Najmenej škodlivé sú preto vývary z hovädzieho mäsa a najviac z kuracieho.

SkryťVypnúť reklamu

Tak a vrátime sa k polievke:

Koreňovú zeleninu očistíme a cibuľu dobre umyjeme, prípadne zoschnuté koreňové časti odtrhneme či zrežeme, necháme ju však v šupke. (Vývar bude mať krajšiu farbu.) Vňať nasekáme tentokrát skutočne na jemno, mäso umyjeme a ak chceme skutočne číru, menej tučnú polievku, alebo má mäso takú škaredú kožu, ako má to moje, tak ju odstránime.

Obrázok blogu

Na varenie mäsovej polievky je ideálny tlakový hrniec. Neplníme ho až po okraj, dobre? Len po rysku.

Do vody pridáme soľ, pár guľôčok celého korenia, 1-2 bobkáče, koreňovú zeleninu, cibuľu (a iné...), hrniec uzavrieme a necháme zovrieť. Pozorne sledujeme, či nám para cez príslušný otvor skutočne fučí. V takom prípade sa nemáme čoho obávať. (Bobo!)

Obrázok blogu

Keď voda zovrie a hrniec fučí ako besný, stiahneme plameň na najslabší a necháme všetko variť asi 3/4 až 1 hodinu.

Musím vám niečo prezradiť na Medveďa. Keď boli so sestrou malí, tak ich babka zrejme popri dvoch hyperaktívnych harantoch stratila koncentráciu (ach tie babky) a príliš sa nevenovala, čomu mala. A jej starý, zrejme archaický tlakový hrniec sa upchal. Explózia hrnca bola údajne dosť dramatická, polievka striekala na všetky strany a babka sa s malým Dankom a jeho ešte menšou sestrou krčili pod stolom... :)

Odvtedy sa dvojmetrový Medveď bojí tlakového hrnca ako čert svätenej vody. A čím viac hrniec fučí, tým viac sa bojí, darmo mu vysvetľujem, že fučanie je dobré a naopak ticho je zlovestné. Hold strach je iracionálny...

Obrázok blogu

Medveď nestrčí do kuchyne ani nos a ja mám pohodu a kľud na urobenie chutných a jemných halušiek do polievky.

Na ne potrebujeme:

Kúsok masla (olej), 3-4 lyžice detskej krupice, 1-2 strúčiky cesnaku, 2 dcl mlieka, petržlenovú vňať, 1 vajíčko a soľ.

Obrázok blogu

Maslo roztopíme vo vhodnej nádobe,

Obrázok blogu

pridáme krupicu a v masle ju prehrejeme, nalejeme mlieko a dobre všetko rozmiešame, prípadne si pomôžeme metličkou.

Pri stálom miešaní varíme hustú kašu, kým sa nezačne oddeľovať od dna nádoby. Podľa potreby pridáme mlieko, alebo naopak krupicu.

Kašu necháme vychladnúť (aspoň 30 minút, času dosť, kým sa polievka uvarí) a pridáme do nej vajce, nasekanú vňať, roztlačený cesnak a soľ.

Obrázok blogu

Všetko dobre vymiešame a cesto na skvelé jemné halušky do polievky máme pripravené.

Obrázok blogu

Tu sú ďalšie halušky:

- Zmiešame hrubú múku strúhanku 1:1, pridáme vajíčko, soľ, cesnak, prípadne vňať, podľa potreby vodu a vymiešame stredne husté cesto. Tieto halušky sú pevnejšie na skus a ja ich možno preto mám rád.

- Vyššie uvedené cesto je vhodné napríklad na pridanie nasekanej kuracej pečienky a vzniknu skvelé pečeňové haluštičky.

- Prípadne primiešame na oleji či masle roztopené droždie a už tu máme drožďové halušky.

- Vezmeme dve staré pečivá, nakrájame ich na malé kocky, ktoré namočíme do mlieka. Pridáme 2 lyžice polohrubej múky, vajíčko, vňať, prípadne roztlačený cesnak, soľ, podľa potreby mlieko a dobre vymiešame tuhšie cesto. Tieto knedličky formujeme do guliek rukami a vkladáme ich do vriacej vody, či polievky, teda nestačí vykrajovať ich lyžicou, mohli by potom byť slizké. Veľmi chutne a efektne pôsobia menšie guľôčky. Babračka, ale oplatí sa.

- Surový zemiak očistíme a postrúhame na jemno, pridáme hrubú múku, vajíčko soľ a vypracujeme husté cesto.

- Vezmeme 5 lyžíc polohrubej múky, jedno vajíčko, trochu soli a vypracujeme veľmi husté cesto. To potom pretláčame cez najväčšie dierky strúhadla priamo do polievky. Chce to trochu sily a obetovať aj trochu kože z dlane, ale výsledná závarka je skvelá. Samozrejme je možné urobiť mrvenicu aj do zásoby vysušením nastrúhaného cesta.

- Nechceme sa pechoriť? Dobre. Cesto z predchádzajúceho odseku vymiesime deň vopred čo najtuhšie a vložíme ho do mrazničky. Druhý deň, keď bude polievka pripravená, zamrznuté cesto vyberieme z mrazničky, necháme postáť 10 minút, aby máličko zmäklo a potom ho na najhrubšom strúhadle do polievky nastrúhame. Zvyšok cesta môžeme uchovať v mrazničke nabudúce.

Deti, všetky druhy závariek a halušiek majú tendenciu trochu polievku zmútiť. Ak si to neželáme (mne osobne to nevadí), varíme ich oddelene v horúcej vode a do polievky vkladáme až pri naberaní na taniere. Takisto si počíname, ak nemienime polievku spotrebovať do troch dní, polievka s haluškami sa pomerne rýchlo kazí. Pozor! Cestoviny (rezance, písmenká, hviezdičky, ulitky...) varíme osobitne vždy a necháme hostí, aby si ich nabrali až do polievky v tanieroch. Ak ich zavaríme priamo do polievky, rozpadnú sa v nej.

Teším sa na vaše ďalšie návrhy na závarky a halušky v diskusii.

Vývar je po hodinke hotový. Tlakový hrniec môžeme odstaviť a pol hodinu počkať. Potom otvorime ventil a skonštatujeme, že už nič nefučí. Pokojne hrniec otvorime.

Kondenzáciu pary v hrnci môžeme urýchliť tým, že ho vložíme do dresu a pustíme na neho studenú vodu. Hrozí však nabratie vody do hrnca, takže len pre šikovných...

Obrázok blogu

Vývar precedíme, mäso oberieme od kostí a nakrájame ho na malé kúsky, podobne aj zeleninu. Cibuľa je vďaka šupke vcelku, takže ju ľahko vyberieme, rozrežeme, jemne posolíme a s chuťou zjeme. Mňam. Milujem to.

Obrázok blogu

Ďalej vývar ochutnáme, podľa potreby a množstva polievky, ktoré potrebujeme, doplníme vodou, prípadne dosolíme, či pridáme bujón, vsypeme vňať a trochu (len trochu, mne ušlo viac) čierneho korenia. Pridáme nakrájanú zeleninu, mäso a polievku privedieme do varu.

Obrázok blogu

Ak sa rozhodneme halušky zavárať priamo do polievky, tak teraz je tá chvíľa. Odkrajujeme s polievkovou lyžicou kúsky zhruba o veľkosti 1/3 objemu lyžice a vkladáme ich do polievky. Lyžicu vždy na striedačku ponárame do vriacej polievky či vody, aby sa nám cesto nelepilo.

Obrázok blogu

Po prevarení polievky nám všetky halušky vyplávajú. Máme hotovo.

Obrázok blogu

Pár poznámok k hovädzej polievke.

Hovädziu polievku varíme takmer identicky len dobu varu v tlakovom hrnci predĺžime po zovretí na 1 a 1/4 hodiny. Pokiaľ nepoužívame tlakový hrniec, varíme aspoň 2 hodiny.

Na dobrú hovädziu polievku používame kvalitné hovädzie mäso. Napríklad predné, či krk a podobne. Nemali by to byť tukom prerastené odrezky a šľachy. Mäso v čistej váhe minimálne 250 g. Vhodný je k mäsu pridať aj kus kosti, či kus rebra s mäsom. Bujón nie je potrebný. K hovädzej polievke používam výhradne rezance. Domáce sú samozrejme domáce. Aj keď ich nerobievam, občas sa (draho) dajú kúpiť ručne robené.

Ale dnes ešte musíme odprezentovať našu chutnú slepačiu polievku. Tu je.

Obrázok blogu

Dobrú chuť. A prepáčte mi rozvláčnosť.

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu