Tejto polievke dala naša kamarátka Čvirová meno Liečivá polievka a odvtedu ju tak voláme. Ne jej prípravu budeme potrebovať koreňovú zeleninu, mlieko, šťavu z pol citróna, rohlíky (jeden na osobu), kúsok tvrdého syra. Polievku okoreníme troškou bieleho mletého korenia a soľou.

Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Zalejeme vodou a dáme variť.

Uvaríme celkom do mäkka a až teraz ju jemne osolíme a okoreníme.

Rozmixujeme do hladka na hustú kašu.

Zriedime mliekom, pridáme šťavu z citróna a privedieme k varu. Podľa chuti ešte dosolíme a polievka je uvarená. Mala by byť redšia ako sú zvyčajné krémové polievky, pretože ju zahustíme vložkou z rohlíkov.

Podávame v polievkových miskách, alebo šálkach. Rohlíky nakrájame na kolieska, uložíme do polievkových misiek a zasypeme strúhaným syrom. Ak je miesto uložíme aj dve vrstvy.

Rohlíky zo syrom zalejeme horúcou polievkou. Syr sa krásne roztopí.

Keďže je práve spargelzeit tak si ukážeme aj klasickú špargľovú krémovú polievku. Na ňu budeme potrebovať samozrejme predovšetkým špargľu a k nej lyžičku hnedého cukru, smotanu na varenie, muškátový oriešok a soľ.

Príprava je samozrejme veľmi podobná ako pri predchádzajúcej polievke. Špargľu očistíme a odlomíme z nej spodnú drevnatú časť.

Do vody dáme hnedý cukor a špragľu a uvaríme do mäkka.

Rozmixujeme ponorným mixérom celkom do hladka, pridáme smotanu na varenie, muškátový oriešok a privedieme k varu.

Podávame s opraženými krutónkami.

Krémovú polievku môžeme uvariť naozaj z akejkoľvek zeleniny, alebo ich kombinácie. Tvorivosti sa medze nekladú. Takže dobrú chuť.