Varíme s medveďom - Pomaly pečený bravčový bôčik

Dnes na úvod upozornenie. Dnešný recept sa z nijakého uhlu, ani zavretím nijakého množstva očí, nedá označiť za zdravý. Použiť názov tohoto jedla v jedinej vete spolu so slovom výživa, je nehanebnosť. A ak sa bežne stravujete klíčkami a slanina sa vám zdá nechutná, určite ďalej nečítajte. Možno radšej reštartujte celý počítač. A hlavne mi nehovorte, že som vás nevaroval. Vy ostatní teda pokračujte ďalej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (56)

Dnes toho nebudeme potrebovať veľa. Stačí kus pekného vykosteného bôčika a soľ. Celá príprava začne najmenej deň pred pečením. Kožu narežeme ostrým nožom na malé štvorčeky, celý bôčik nasolíme a odložíme do chladničky.

Druhý deň ho kožou dole uložíme do pekáča, podlejeme pol litrom vody, celý pekáč poriadne prekryjeme alobalom, utesníme a dáme piecť.

Obrázok blogu

Pečieme pri sto stupňoch dve až tri hodiny podľa hrúbky bôčika. Počas toto pomalého pečenia sa tuk z mäsa len minimálne vytopí. Zato sa skvele uvarí a má jemnú, veľmi delikátnu chuť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zvýšime teplotu v rúre na dvesto stupňov, bôčik otočíme kožou hore a pečieme ďalších tridsať až štyridsať minút.

Obrázok blogu

Počas tohoto pečenia mäso v pekáči pravidelne polievame výpekom, najmenej tak päť krát. Ak chceme, môžeme na začiatku tohoto pečenia mäso potrieť naprklad cesnakom, alebo nejakou chilli pastou a podobne. Ale odporúčam vyskúšať iba čistú chuť osoleného mäsa a tuku.

Keďže tuk je už uvarený, vytopí sa ho znova len málo a tak práve len polievanie výpekom zabezpečí chrumkavú, vypečenú kôrku.

Takto upečený bôčik sa dá jesť teplý aj za studena.

Obrázok blogu

My si dnes k nemu pripravíme veľmi klasické prílohy. Dusenú kyslú kapustu na český spôsob a bavorské zemiakové knedle.

SkryťVypnúť reklamu

Asi kilogram kyslej kapusty dáme variť do hrnca. Podľa kyslosti pridáme aj vodu z kapusty, prípadne kombinovanú s čistou vodou. Prikryjeme pokrievkou a pomaly varíme až do úplného zmäknutia kapusty.

Obrázok blogu

Na oleji do hneda opražíme na drobno nakrájanú cibuľu.

Obrázok blogu

Pridáme veľkú kopcovitú lyžicu hladkej múky a všetko popražíme.

Obrázok blogu

Keď je kapusta celkom mäkká, pridáme k nej cibuľovú zápražku, premiešame a ešte dve tri minúty povaríme.

Recept na bavorské knedle nájdete v tomto recepte nižšie.

Obrázok blogu

Mäkké rozpadávajúce sa kusy mäsa a perfektne uvareného bravčového tuku, hutná zemiaková knedľa a jemná kyslá kapusta sú perfektnou kombináciou na nedeľný obed s priateľmi, ktorí sa len tak niečoho nezľaknú.

SkryťVypnúť reklamu

A samozrejme jedno studené orosené k tomu.

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

768 článkov
INESS

INESS

111 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu