Dnes toho nebudeme potrebovať veľa. Stačí kus pekného vykosteného bôčika a soľ. Celá príprava začne najmenej deň pred pečením. Kožu narežeme ostrým nožom na malé štvorčeky, celý bôčik nasolíme a odložíme do chladničky.
Druhý deň ho kožou dole uložíme do pekáča, podlejeme pol litrom vody, celý pekáč poriadne prekryjeme alobalom, utesníme a dáme piecť.

Pečieme pri sto stupňoch dve až tri hodiny podľa hrúbky bôčika. Počas toto pomalého pečenia sa tuk z mäsa len minimálne vytopí. Zato sa skvele uvarí a má jemnú, veľmi delikátnu chuť.
Zvýšime teplotu v rúre na dvesto stupňov, bôčik otočíme kožou hore a pečieme ďalších tridsať až štyridsať minút.

Počas tohoto pečenia mäso v pekáči pravidelne polievame výpekom, najmenej tak päť krát. Ak chceme, môžeme na začiatku tohoto pečenia mäso potrieť naprklad cesnakom, alebo nejakou chilli pastou a podobne. Ale odporúčam vyskúšať iba čistú chuť osoleného mäsa a tuku.
Keďže tuk je už uvarený, vytopí sa ho znova len málo a tak práve len polievanie výpekom zabezpečí chrumkavú, vypečenú kôrku.
Takto upečený bôčik sa dá jesť teplý aj za studena.

My si dnes k nemu pripravíme veľmi klasické prílohy. Dusenú kyslú kapustu na český spôsob a bavorské zemiakové knedle.
Asi kilogram kyslej kapusty dáme variť do hrnca. Podľa kyslosti pridáme aj vodu z kapusty, prípadne kombinovanú s čistou vodou. Prikryjeme pokrievkou a pomaly varíme až do úplného zmäknutia kapusty.

Na oleji do hneda opražíme na drobno nakrájanú cibuľu.

Pridáme veľkú kopcovitú lyžicu hladkej múky a všetko popražíme.

Keď je kapusta celkom mäkká, pridáme k nej cibuľovú zápražku, premiešame a ešte dve tri minúty povaríme.
Recept na bavorské knedle nájdete v tomto recepte nižšie.

Mäkké rozpadávajúce sa kusy mäsa a perfektne uvareného bravčového tuku, hutná zemiaková knedľa a jemná kyslá kapusta sú perfektnou kombináciou na nedeľný obed s priateľmi, ktorí sa len tak niečoho nezľaknú.
A samozrejme jedno studené orosené k tomu.
Dobrú chuť.
