Varíme s medveďom - Ratatouille

Ratatouille je jednoduché sedliacke jedlo z oblasti Provensálska. V jeho najzákladnejšej forme sa všetka zelenina, ktorá je súčasťou aj nášho dnešného receptu nakrája a podusí vo veľkej panvici  na olivovom oleji, cesnaku a provensálskych bylinkách až do úplného zmäknutia. Presne takto ju varia mamy v Provensálsku. My si však dnes predstavíme sofistikovanejší spôsob prípravy Ratatouille, ktorý vznikol, keď sa tohoto receptu zmocnili francúzki šékuchári. No a všetko sa ešte zmenilo, keď svoje prvé Ratatouille pripravil Remy pre slávneho Antona Ego.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Práve teraz je ideálny čas na prípravu tohoto výborného jedla. Všetka zelenina je dokonale zrelá ,plná chutí a vôní. Recept, ktorý si dnes pripravíme, je trochu prácnejší, ale oplatí sa venovať mu ten čas navyše.

Množstvo jednotlivých ingrediencií zvolíme podľa toho, koľko chceme pripraviť porcií. Zo zeleniny na obrázku získame štyri poriadne porcie.

Pripravíme si baklažány, cukety, papriky, paradajky, cesnak, olivový olej, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a čerstvé bylinky. My sme použili bazalku, tymian, rozmarín a petržlenovú vňať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Baklažány a cuketu nakrájame na kolieska, nasolíme a necháme odstáť.

Obrázok blogu

My sme na recept použili dva druhy paradajok, ale pokojne použite jeden. Časť paradajok ponoríme do viacej vody asi na pol minúty. Ošúpeme ich a vydlabeme z nich zrniečka. Zrniečka nevyhadzujeme, zídu sa nám napríklad pri príprave Gaspača.

Obrázok blogu

Nakrájame ich na kocky.

Obrázok blogu

Druhú časť paradajok rovnako ošúpeme a potom ich nakrájame na hrubšie kolieska.

Obrázok blogu

Papriky zbavíme jadierok a nakrájame ich na hrubšie krúžky.

Obrázok blogu

Teraz príde tá práca, ktorá je oproti pôvodnému receptu navyše. Poriadne si mákneme. Našúpeme cesnak a vložíme ho do horúceho oleja do panvice. Keď cesnak zhnedne vyhodíme ho a v cesnakovom oleji osmažíme všetky baklažány, cukinu aj papriku.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Všetka zelenina by mala byť po oboch stranách skaramelizovaná do zlatohnedej farby. Práve toto spôsobí, že Ratatouille dostane ďalší chuťový rozmer. Vynikajúcu špecifickú príchuť skaramelizovanej zeleniny.

Obrázok blogu

Všetky bylinky zbavíme tvrdých stopiek a natrháme na menšie kúsky. Cesnak očistíme a strúčiky nakrájame na plátky.

Obrázok blogu

Na spodok hrnca dáme trochu olivového oleja. Rozprostrieme paradajky nakrájané na kocky. Posypeme ich polovicou cesnaku a byliniek. Jemne posolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.

Obrázok blogu

Na paradajky rozložíme baklažány, cukiny, papriku a paradajky nakrájané na kolieska. Buď každú zeleninu v samostatnej vrstve, alebo tak ako už spomínaný Remy, postupne do kola striedame jednotlivé druhy zeleniny. Navrch rozložíme zvyšok cesnaku a byliniek. Všetko zvrchu len jemne posolíme a pokoreníme čerstvo mletým čiernym korením.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Prikryjeme pokrievkou a šup do trúby. Pečieme pri stopäťdesiatich stupňoch asi hodinu. Vôňa je naozaj podmanivá.

Obrázok blogu

Podávame ako prílohu k pečeným, alebo grilovaným mäsám, alebo samostatne z kusom chrumkavej bagety. Plné chuti zrelej zeleniny, vôňe byliniek a cesnaku. Jemné pritom však zemité a sýte jedlo.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu