Práve teraz je ideálny čas na prípravu tohoto výborného jedla. Všetka zelenina je dokonale zrelá ,plná chutí a vôní. Recept, ktorý si dnes pripravíme, je trochu prácnejší, ale oplatí sa venovať mu ten čas navyše.
Množstvo jednotlivých ingrediencií zvolíme podľa toho, koľko chceme pripraviť porcií. Zo zeleniny na obrázku získame štyri poriadne porcie.
Pripravíme si baklažány, cukety, papriky, paradajky, cesnak, olivový olej, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a čerstvé bylinky. My sme použili bazalku, tymian, rozmarín a petržlenovú vňať.

Baklažány a cuketu nakrájame na kolieska, nasolíme a necháme odstáť.

My sme na recept použili dva druhy paradajok, ale pokojne použite jeden. Časť paradajok ponoríme do viacej vody asi na pol minúty. Ošúpeme ich a vydlabeme z nich zrniečka. Zrniečka nevyhadzujeme, zídu sa nám napríklad pri príprave Gaspača.

Nakrájame ich na kocky.

Druhú časť paradajok rovnako ošúpeme a potom ich nakrájame na hrubšie kolieska.

Papriky zbavíme jadierok a nakrájame ich na hrubšie krúžky.

Teraz príde tá práca, ktorá je oproti pôvodnému receptu navyše. Poriadne si mákneme. Našúpeme cesnak a vložíme ho do horúceho oleja do panvice. Keď cesnak zhnedne vyhodíme ho a v cesnakovom oleji osmažíme všetky baklažány, cukinu aj papriku.

Všetka zelenina by mala byť po oboch stranách skaramelizovaná do zlatohnedej farby. Práve toto spôsobí, že Ratatouille dostane ďalší chuťový rozmer. Vynikajúcu špecifickú príchuť skaramelizovanej zeleniny.

Všetky bylinky zbavíme tvrdých stopiek a natrháme na menšie kúsky. Cesnak očistíme a strúčiky nakrájame na plátky.

Na spodok hrnca dáme trochu olivového oleja. Rozprostrieme paradajky nakrájané na kocky. Posypeme ich polovicou cesnaku a byliniek. Jemne posolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.

Na paradajky rozložíme baklažány, cukiny, papriku a paradajky nakrájané na kolieska. Buď každú zeleninu v samostatnej vrstve, alebo tak ako už spomínaný Remy, postupne do kola striedame jednotlivé druhy zeleniny. Navrch rozložíme zvyšok cesnaku a byliniek. Všetko zvrchu len jemne posolíme a pokoreníme čerstvo mletým čiernym korením.

Prikryjeme pokrievkou a šup do trúby. Pečieme pri stopäťdesiatich stupňoch asi hodinu. Vôňa je naozaj podmanivá.

Podávame ako prílohu k pečeným, alebo grilovaným mäsám, alebo samostatne z kusom chrumkavej bagety. Plné chuti zrelej zeleniny, vôňe byliniek a cesnaku. Jemné pritom však zemité a sýte jedlo.

Dobrú chuť.
