Na tomto pokrme je skvelá najmä úplná jednoduchosť prípravy. Ľahkosť s ktorou je možné mleté mäso zvinúť, je úplne prekvapivá, stačí mať ten správny grif. A výsledný efekt za málo peňazí...no posúďte sami.
Potrebujeme:
Na dve poriadne rolády, na ktorých si pochutná aj 8 ľudí zhruba 1kg mletého mäsa podľa vlastného výberu, 2 vajíčka, 3-4 strúčiky cesnaku, 2-3 lyžice strúhanky, 1-2 krajce chleba, mleté čierne korenie, mletú rascu, sladkú papriku, bylinky podľa vlastného výberu (ja som použil tymián a čerstvú bazalku - nie je podmienka) a soľ.
No a roládu môžeme plniť skutočne všetkým od výmyslu sveta. Ja som použil plátky hydinovej šunky a údeného syra, sterilizovanú červenú papriku, 3 vajíčka uvarené natvrdo a mäsové pláty som ešte natrel horčicou...

Ideme na to:
Vlastne si pripravíme praobyčajné fašírkové mäso. Chlieb namočíme a vyžmýkame, cesnak pretlačíme, všetko pridáme do mletého mäsa, vklepneme 2 vajíčka, prisypeme 2-3 lyžice strúhanky, čierne korenie, mletú rascu, mletú papriku, soľ a bylinky. Kto chce, vlastne môže pridať aj na kocky nakrájanú cibuľu. Ja som ju však tentokrát vynechal.

Všetko dobre vymiešame a necháme polhoďku postáť.

Tak a ideme plniť a rolovať. Potrebujeme alobal, ktorý prestrieme na vhodnú podložku a naň ešte prestrieme čistú, v studenej vode namočenú a dobre vyžmýkanú utierku, či inú vhodnú látku.

Zoberieme polovicu mäsa. Rukami namočenými v studenej vode veľmi ľahko utľapkáme takúto ani hrubú ani tenkú placku. Na ňu natrieme horčicu,

na rad prichádza šunka, ktorú som ako jedinú poukladal po celej ploche mäsovej placky v podstate len pre istotu na spevnenie rolády. Ostatné ingrediencie kladieme podľa toho, koľko ich máme, v pásoch z jednej strany na druhú. Čím farebnejšie sú jednotlivé zložky, tým bude výsledná mozaika na reze krajšia.

Všetky zložky sú poukladané? Ideme rolovať. Je to jednoduché ako facka. Ja som schválne vznikajúcu roládu odkrýval, aby ste to rolovanie videli. Na namočenú utierku sa mäso vôbec nelepí, takže pomocou dvíhania a prekladania utierky cez mäso roládu krásne zvinieme.

Rukami ju zez látku môžeme ešte jemne stláčať, aby bola kompaktnejšia. Keď sa dostaneme do poslednej tretiny, utierku vrátime do východzej polohy, zoberieme opačný koniec a zvyšok nezrolovaného mäsa pritlačíme k roláde.

A je hotovo.

Ak máme utierku na alobale, roládu naň veľmi ľahko prešuchneme a

pekne zabalíme.

Druhú roládu môžeme pokojne naplniť niečím iným, fantázie sa medze nekladú. V alobale zabalené ich preložíme do vhodného pekáča a podlejeme pohárom vody.
Pečieme zhruba 50 minút až hodinu na 170 stupňoch. Podľa potreby dolievame vodu. Ideálne je použiť elektrickú rúru so zapnutým horným a dolným zohrievaním a ventilátorom. Ak však máme rúru plynovú, nič sa nedeje, akurát je potrebné počas pečenia rolády 1-2x obrátiť, aby sa nám odspodu nepripálili.

Spôsob podávania je prakticky univerzálny. Či za tepla s prílohou a dresingom,

(my sme vymiešali jogurt s horčicou, trochou cukru, soli a octu)...

...alebo za studena ako efektnú misu s vhodným šalátom a pečivom.

Želáme vám dobrú chuť.

tenjeho