Okrem kocky lístkového cesta si pripravíme ešte jednu menšiu cuketu, dva pekne veľké póry, tri vajcia a tridsať dekagramov slaného balkánskeho syra.

Cuketu ošúpeme a nastrúhame na najhrubšom strúhadle. Pór očistíme, prekrojíme pozdĺžne a nakrájame na polkolieca.
Na panvicu dáme olej (maslo), necháme ho rozohriať a pridáme nasekaný pór a nastrúhanú cuketu.

Podusíme domäkka a pridáme dve vajcia.

Popražíme a pridáme nastrúhaný slaný balkánsky syr.

Necháme ho roztopiť a plnka je hotová. Môžeme ju jemne okorenit, či pridať nejakú bylinku, ale nesolíme. Predtým ako ju použijeme do cesta, musí plnka celkom vychladnúť.

Kocku lístkového cesta rozdelíme na štyri rovnaké kusy.

Každý kúsok najprv jemne roztlačíme rukami.

Potom ho valčekom rozvaľkáme na dvojmilimetrovú placku. Okraje placky potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Do jednej polovice rozložíme plnku.

Prehneme a pomocou vydličky vypracujeme okraje.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, každý kúsok potrieme vajíčkom, ostrým nožom spravíme niekoľko dier a šup do rúry.

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi pätnásť minút.

Za chvíľu už bude leto a vtedy si k takémuto chutnému bjuregu môžeme pripraviť veľký zeleninový šalát a večera jak lusk je hotová. Chrumkavé cesto naplnené voňavou jemnou vajíčkovo syrovou plnkou.

Dobrú chuť!
