Nie, neznamená to, že by sme sa stali zrazu vegánmi. Len naturálna ryža v našom jedálničku zakotvila akosi zásadnejšie. Aj keď ju kombinujeme napríklad s v šaláte s jogurtovou zálievkou, alebo s duseným kuracím na zelenine.
V článku kde som o očistnej ryžovej kúre písal, je na konci recept na ryžové placky. Doma nám veľmi chutili, tak som sa s "cestom" trochu hral a skúšal veci, ktoré nadchli nás aj našich priateľov. Dnešný recept je ukážkou toho, čo všetko s ryžovo strukovinového cesta vyšlo.
Slané koláčiky
Dostal som igelitovú tašku plnú medvedieho cesnaku. Časť sme zjedli za studena, ale bolo ho priveľa a bolo treba ho spotrebovať. Tak som si spomenul na to ryžovo fazuľové cesto a recept bol na svete.
Potrebovať budeme medvedí cesnak, ryžu, fazuľu, olej, bylinky (bazalka, tymián, majoránka...) cesnak, pohánkovú múku a soľ.

Medvedí cesnak poriadne umyjeme, vysušíme a potom ho nasekáme na drobnejšie kúsky.

V panvici rozohrejeme olej. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a do horúceho postupne pridávame nasekaný medvedí cesnak. Premiešame a poprehadzujeme ho kým sa nezdusí a potom pridáme ďalší. Takto postupujeme kým neminieme všetky zelené listy. Potom pridáme rozotreté strúčiky cesnaku, premiešame...

a plnku do koláčikov máme hotovú. Teraz je dôležité vydržať to a nezjesť túto cesnakovú dobrotu len tak. Je vynikajúca napríklad ako špenát s volským okom a pár zemiakmi, alebo na chrumkavom toaste s paradajkou.

Ryžu a fazuľu uvaríme, samozrejme každú zvlášť a necháme vychladnúť.

Na mäsovom mlynčeku ich pomelieme, pridáme olej, cesnak, bylinky, pohánkovú múku a soľ a všetko spracujeme na cesto.

Plech vyložíme papierom na pečenie a mokrými rukami z cesta vytvarujeme koláčiky pripravené na plnenie.

Naplníme poduseným medvedím cesnakom.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňom tridsať minút. Chrumkavé na povrchu, jemné a mazľavé vo vnútri, plné skvelej cesnakovej chuti a jari.

S cestom sa pracuje trochu ťažko, lepí sa a preto treba mať ruky namočené. Ale chcel som skúsiť spraviť aj väčšie koláče. Táto plnka je z podusenej brokolice na póre. Ako vidíte podarilo sa a boli naozaj skvelé.

Slaná torta s kyslou kapustou
V ceste som použil len dve nové ingrediencie. Namiesto fazule uvaríme kukuricu a namiesto pohánkovej múky použijeme kukuričnú. Ostatné ingredienie na cesto zostali nezmenené. K tomu ešte potrebujeme asi kilogram nasekanej kyslej kapusty.

Hotové ryžovo kukuričné cesto je trochu jemnejšie ako cesto s fazuľou.
Kyslú kapustu vyžmýkame a nasekáme.
Tortovú formu potrieme olejom a začneme ju plniť. Naspodok roztlačíme polovicu cesta, rozložíme kyslú kapustu a na ňu druhú polovicu cesta.

Pečieme na stosedemdesiat stupňov asi štyridsaťpäť minút. Necháme celkom vychladnúť a vyberieme z formy.

Skvelá zvonku chrumkavá, vo vnútri šťavnatá torta.

Sladké koláčiky
Pripravíme ich z ryžovo kukuričného cesta, ale na miesto censaku, soli a byliniek použijeme med, hnedý cukor a škoricu.

Jabĺčka očistíme, nastrúhame a zmiešame s hnedým cukrom.

Ďalej postupujeme rovnako ako v prípade slaných koláčikov. Vytvarujeme ich mokrými rukami a plníme vyžmýkanou jablkovou plnkou.

Na stosedemdesiat stupňov pečieme tridsať minút a koláčiky sú hotové.

Môžeme ich plniť, tvarohom, orchami, hrozienkami, džemom, makom, alebo si pripraviť aj jednu "nevhodnú" verziu a naplniť ich čokoládovými vajíčkami.
Z cesta spravíme malé guľky a čokoládové vajíčka do nich jednoducho vtlačíme.

Pečieme dvadsaťpäť minút a sú hotové.

Nie, naozaj sme sa nestali vegánmi, aj keď tie dnešné recepty tak vyzerajú. Mäso bude čoskoro. Zatiaľ teda len dobrú chuť a na zdravie.