Pre dnešný šalát sa vyberieme do Ázie. Aj keď len na jej úplný začiatok, na blízky východ. Presnejšie do Libanonu. Šalát Fatúš je na prípravu mimoriadne jednoduchý. Jediné čím nás môže trochu potrápiť sú ingrediencie použité na zálievku. Dajú sa kúpiť na internete, alebo ak ste Bratislavčan, tak na Vysokej ulici otvorili novú, úplne úžasnú predajňu orientálnych potravín. Určite sa tam zastavte.
Čo budeme potrebovať
Paradajky, papriky, šalátovú uhorku, mladú cibuľku, petržlenovú (alebo zelerovú, alebo koriandrovú vňať), čerstvú mätu, soľ.
Na zálievku použijeme citrónovú šťavu z celého citrónu, olivový olej, cesnak, mletý rímsky kmín a korenie sumach.
Ako vložka do šalátu slúži arabský chlieb.
Na obrázku sú ingrediencie na tri veľké porcie šalátu.

Najprv si pripravíme zálievku. Olivový olej pomiešame s citrónovou šťavou, roztlačíme cesnak a pridáme po čajovej lyžičke korenín. Všetko rozmiešame a necháme odstáť.

Zeleninu očistíme, umyjeme, papriku a uhorku zbavíme jadierok a nakrájame na kúsky veľkosti "na vidličku".

Zelené vňate umyjeme osušíme a nasekáme na drobno. Vňate v arabských šalátoch nie sú len drobnou bodkou "na ozdobu", ako je tomu u nás. Vňať je riadnou zložkou šalátu a tak s ňou v žiadnom prípade nešetríme.

Všetku zeleninu pomiešame vo veľkej mise. Posolíme ju a pridáme odležanú zálievku, ale nepoužijeme ju všetku odložíme si pár lyžíc. Opäť premiešame a základ šalátu je hotový. Šalát necháme odstáť aspoň hodinu aby sa chute prepojili.

Na plech rozložíme plátky arabského chleba a na päť minút ich strčíme do rúry rozohriatej na 200 stupňov. Chlieb sa musí vysušiť do chrumkava.

Ostrým nožom ho na pracovnej doske "roztrieštime" na menšie kúsky a môžeme začať servírovať šalát.

Na tanier uložíme kôpku zeleniny, navrch kôpku opečeného arabského chleba a všetko zvrchu polejeme dvoma lyžicami odloženej zálievky.

Lahodné, osviežujúce a chrumkavé súčasne. Blízky východ na tanieri.

Sladká bodka je dnes inšpirovaná veľmi starým a čisto slovenským receptom. Zaujímavé pre mňa bolo, že temer nikto z mojich známych toto jedlo nepozná. Pre dnešok som ho ešte aj mierne upravil do modernejšej verzie, ale základ je rovnaký. Pripravíme si
Vyprážanú krupicovú kašu.
Budeme potrebovať pol litra mlieka, jeden a pol šálky detskej krupice (pre bezlepkáčov môžeme použiť aj kukuričnú), tri lyžice práškového cukru, jedno vajce, mleté orechy (ja som použil mandle) a olej na vyprážanie.

Najprv vyšľaháme vajíčko s lyžicou cukru do peny.

Z mlieka detskej krupice a ostatného cukru uvaríme poriadne hustú krupicovú kašu. Keď je hotová už sa nedá šľahať a musíme ju miešať varechou, pretože je naozaj hustá. Rýchlo do nej vmiešame vaječnú hmotu.

Vhodnú plochú misku vystelieme potravinárskou fóliou a uvarenú kašu do nej rozprestrieme. Hrúbka by mala byť jeden až dva centimetre. Necháme to celé celkom vychladnúť, pokojne aj do druhého dňa.

Vyklopíme z nádoby. Môžeme nakrájať nožom na kocky, alebo vykrajovať malé kolieska. Hmota sa pomerne dosť lepí, a preto musíme pracovať jemne a ruky aj vykrajovátko udržiavať vlhké.

Kolieska obalíme v mletých orechoch.

Tak a sú pripravené na vyprážanie

Vyprážame celkom normálne na panvici v horúcom oleji z oboch strán do zlatova.

Na papierovej utierke odsajeme prebytočný tuk a môžeme podávať.

My sme vyskúšali dve varianty. V čokoládovej omáčke (trochu chýbala šľahačka)...

alebo len s malinovým džemom.

Vyskúšajte však pokojne čokoľvek ďalšie. Hodila by sa tvarohová pena, ovocie, zmrzlina, jogurt, vanilkový krém...
Tak teda. Dobrú chuť!