Upiecť môžeme v podstate skoro akúkoľvek zeleninu. Vybrať si môžete podľa vlastnej chute. My sme pripravili recept z približne pol kilogramu cvikle, jedného väčšieho sladkého zemiaku a karfiolu. Z toho, ktorý je na obrázku, použijeme asi tak tretinu.
Okrem toho si pripravíme ešte nejaký kvalitný olej, soľ, čierne korenie a obľúbenú sušenú bylinku.
Ďalšiu zeleninu, ktorú môžeme použiť, je napríklad aj čokoľvek z koreňovej zeleniny, zemiak, papriku, paradajku, cibuľu, cesnak, cukinu, brokolicu...

Zeleninu očistíme, ošúpeme a nakrájame na veľkosť na vidličku. Pekáč vystelieme papierom na pečenie. Jednotlivé druhy budeme pridávať postupne, podľa toho, ako dlho sa musia piecť. Takže pred začatím varenia sa treba trochu poradiť so strýkom Googlom.
My sme začali najprv cviklou, ktorú celkom bohato popolievame olejom.

Po pätnástich minútach pridáme sladký zemiak.

Po ďalších pätnástich minútach na ružičky rozobraný karfiol. Až teraz všetko posolíme, pokoreníme a posypeme bylinkami.

Pečieme posledných dvadsať minút a máme hotovo. Celé by sa to dalo zjesť už teraz, je to úplne vynikajúce. Stačí kúsok chleba a obľúbený dresing. Ale my sme sa predsa len ešte trochu pohrali, aby šaláty boli bohatšie.

Základ zo zelených listov (polníček, mladý špenát a rukola), doplnené o kúsky reďkovky a cesnakový dresing. Blahom sme ochkali obaja.

Je to jednoducho dokonalé.

Tak sme si pripravili ešte jeden šalát s uvarenou šošovicou, zelenými olivami a takým tým nie celkom dozretým syrom parmezán, ktorý sa drolí na menšie kúsky.
Obaja sme milovníci zeleninových šalátov, uprednostňovali sme však šaláty zo surovej zeleniny. Pečená zelenina nás oboch dokonale dostala a je isté že sa stane veľmi častou súčasťou našich jedálničkov v rôzdnych kombináciách a variáciách.

Dobrú chuť!
