Potrebujeme:
Na šesť kvalitných porcií 1kg zemiakov, 10 dkg ryže, 1,5 kg kapra (inej ryby, ja som mal iba 0,75 kg a bola to škoda),10 dkg hrozienok, 10 dkg vlašských orechov, velikánsky pór, hromadu zelerovej (petržlenovej) vňate, 2 dcl bieleho vína, 2 kocky rybacieho bujónu, soľ a čierne korenie, prípadne ďalšie koreniny podľa vlastného výberu.

Deti, ukážem vám super grif. Ako zbaviť rybu často horkej kože? Nuž tí, ktorí ju dokážu strhnúť a nepobrať s ňou kúsky mäsa a celú rybu nerozbabrať, sú veľmi šikovní. A pre nás ostatných:
Necháme zovrieť vodu, rybu zbavenú hlavy a plutiev vložíme do výlevky a vriacou vodou ju pomaly, pomaličky z jednej strany na druhú dobre popolievame.

Počkáme jednu minútku a rybe prstami alebo pomocou malého nožíka takto krásne zmäknutú kožu stiahneme. Vlastne to mäso po kúskoch kože obielime. Narazíme na miesto, kde to nejde? Zoberieme naberačku s vriacou vodou a na to miesto nalejeme novú dávku. Po chvíli v sťahovaní pokračujeme. Za 2-3 minútky máme rybu bez kože, nepoškodenú.

Cez sviatočné dni som takto zbavil kože strieborného lososa a išlo to, ako keď ošúpeme obarenú rajčinu, teraz polovičky kapra a bolo to len o máličko ťažšie. Zvládne to aj začiatočník a každý si už môže dopriať napríklad vyprážanú rybu bez nahorklo chutiacej kože. :)

A ideme na to:
Rybu nakrájame na menšie kúsky (pekné by boli aj podkovičky, ak by sme mali rybu vcelku), posolíme a jemne pokoreníme, zemiaky očistíme a surové nakrájame na kolieska, pór podobne na kolieska, orechy zabalíme do utierky a pobúchame po nich tĺčikom, vňať nasekáme a pripravíme si rybací bujón podľa návodu. (na 2 kocky 4dcl vriacej vody)

Do vymasteného veľkého pekáča uložíme zemiaky, jemne ich posypeme čiernym korením, na ne poukladáme kolieska póru. Všetko jemne posolíme. Rybací bujón nie je príliš slaný, ale posolený samozrejme je.

Pokračujeme s ryžou, ktorú rovnomerne nasypeme na vrch.

Na rad prichádzajú kúsky vlašských orechov a hrozienka. Zároveň všetko zalejeme rybacím bujónom a bielym vínom.

Na vrch poukladáme kúsky ryby a

vrstvenie ukončíme petržlenovou vňaťou.

Ak máte doma hlinený rímsky hrniec, alebo iný typ hlinenej uzatvárateľnej nádoby na pečenie, je toto jedlo na jej využitie ideálne, nakoľko sa bude v uzavretej hlinenej nádobe dusiť a zároveň jemne zapekať. My ostatní, si pomôžeme tak, že plechový pekáč uzatvoríme iným pekáčom, alebo alobalom a v rúre vyhriatej na 200 stupňov dusíme asi 40 minút.

Následne pekáč odokryjeme a ešte 10 minút zapekáme. Nie viac, jedlo musí ostať šťavnaté.

Tak a tu je výsledok.

Dobrú chuť.

tenjeho