Najdôležitejšia je kyslá kapusta. Ak máme dobrú kyslú kapustu, je už v podstate skoro jedno, čo k nej pridáme a ako to pomiešame. Ak je kyslá kapusta bez chuti nasládla a mdlá, nepomôže ani Gordon Ramsey.
My sme pripravovali poctivých štyri, až štyri a pol litra Segedínu a na to sme spotrebovali:
Jeden a pol kilogramu kvalitnej kyslej kapusty, jeden kilogram bravčového mäsa (my sme použili pliecko, ale je na vás čo použijete a vhodné je vyvariť aj kosť), dve cibule, sladkú smotanu, tri lyžice hladkej múky, trochu oleja, cesnak a paradajkový pretlak.
Segedín okoreníme celým novým korením, bobkovým listom, červenou paprikou, drvenou rascou, čiernym korením mletým a soľou.

Kapustu aj cibuľu nakrájame na drobno, mäso na kocky veľkosti "na vidličku", cesnak na plátky a môžeme sa do toho pustiť.

Na oleji speníme cibuľu a cesnak do sklovita. Pridáme všetky koreniny okrem bobkového listu a krátko popražíme.

Pridáme nakrájané mäso, premiešame a znova trochu popražíme, aby sa mäso zatiahlo.

Podlejeme trochou vody, pridáme bobkový list, rajčinový pretlak, naozaj len trošku soli a prikryté podusíme dvadsaťpäť minút.

Nasleduje kyslá kapusta, ak treba znova podlejeme a dusíme ďalších najmenej tridsaťpäť, ale aj viac minút. Kapusta musí byť celkom mäkká a mäso sa už takmer rozpadáva.

Počas dusenia si pripravíme suchú zápražku. Hladkú múku za stáleho miešania popražíme bez oleja v malej rajničke. Len kým sa múka rozvonia a dostane tmavší nádych, aby nám prílišným pražením nezhorkla. Potom ju dohladka vymiešame v troche studenej vody.

Zápražku vylejeme do hrnca, podľa potreby pridáme ešte trochu vody...

...šľahačku, premiešame a varíme ešte päť minút.

K Segedínu sa najlepšie hodia kysnuté parené knedle. Recept na ne nájdete tu. Dnes som len chcel ukázať výborný zlepšovák. Parené knedle sa jednoducho a všetky naraz pripravujú v takomto parnom hrnci.

Voňavý, kyslý, svieži a sýty. Segedínsky guláš s domácou kysnutou knedľou. Mohol by som ho jesť stále dokola.

Dobrú chuť.
PS. Keďže už je tu čas kyslej kapusty, začal som s ňou doma trochu experimentovať a už o týždeň sa jej budem venovať znovu.
