Varíme s Medveďom - Segedínsky guláš

Už z nadpisu je jasné, že dnes to nebude nijako objavné a novátorské, ale som presvedčený, že aj klasika má na tomto našom kuchárskom blogu miesto. A že 'Segedín' teda klasika je, o tom asi nikto nepochybuje. Tento pôvodom maďarský recept u nás celkom zdomácnel a varí sa v mnohých domácnostiach, reštauráciach, jedálňach aj vývarovniach.  A ako je to u týchto všeobecne známych receptov obvyklé, všade ho varia inak. Dnes vám teda ukážem ten náš Segedín, ktorý nám chutí najviac.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (104)

Najdôležitejšia je kyslá kapusta. Ak máme dobrú kyslú kapustu, je už v podstate skoro jedno, čo k nej pridáme a ako to pomiešame. Ak je kyslá kapusta bez chuti nasládla a mdlá, nepomôže ani Gordon Ramsey.

My sme pripravovali poctivých štyri, až štyri a pol litra Segedínu a na to sme spotrebovali:

Jeden a pol kilogramu kvalitnej kyslej kapusty, jeden kilogram bravčového mäsa (my sme použili pliecko, ale je na vás čo použijete a vhodné je vyvariť aj kosť), dve cibule, sladkú smotanu, tri lyžice hladkej múky, trochu oleja, cesnak a paradajkový pretlak.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Segedín okoreníme celým novým korením, bobkovým listom, červenou paprikou, drvenou rascou, čiernym korením mletým a soľou.

Obrázok blogu

Kapustu aj cibuľu nakrájame na drobno, mäso na kocky veľkosti "na vidličku", cesnak na plátky a môžeme sa do toho pustiť.

Obrázok blogu

Na oleji speníme cibuľu a cesnak do sklovita. Pridáme všetky koreniny okrem bobkového listu a krátko popražíme.

Obrázok blogu

Pridáme nakrájané mäso, premiešame a znova trochu popražíme, aby sa mäso zatiahlo.

Obrázok blogu

Podlejeme trochou vody, pridáme bobkový list, rajčinový pretlak, naozaj len trošku soli a prikryté podusíme dvadsaťpäť minút.

Obrázok blogu

Nasleduje kyslá kapusta, ak treba znova podlejeme a dusíme ďalších najmenej tridsaťpäť, ale aj viac minút. Kapusta musí byť celkom mäkká a mäso sa už takmer rozpadáva.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Počas dusenia si pripravíme suchú zápražku. Hladkú múku za stáleho miešania popražíme bez oleja v malej rajničke. Len kým sa múka rozvonia a dostane tmavší nádych, aby nám prílišným pražením nezhorkla. Potom ju dohladka vymiešame v troche studenej vody.

Obrázok blogu

Zápražku vylejeme do hrnca, podľa potreby pridáme ešte trochu vody...

Obrázok blogu

...šľahačku, premiešame a varíme ešte päť minút.

Obrázok blogu

K Segedínu sa najlepšie hodia kysnuté parené knedle. Recept na ne nájdete tu. Dnes som len chcel ukázať výborný zlepšovák. Parené knedle sa jednoducho a všetky naraz pripravujú v takomto parnom hrnci.

Obrázok blogu

Voňavý, kyslý, svieži a sýty. Segedínsky guláš s domácou kysnutou knedľou. Mohol by som ho jesť stále dokola.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

PS. Keďže už je tu čas kyslej kapusty, začal som s ňou doma trochu experimentovať a už o týždeň sa jej budem venovať znovu.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu