Slané lievance sme však u nás skúsili po prvýkrát. A ihneď sme sa do nich zamilovali až po naše medvedie uši. Takže vám dnes ponúkam tri druhy slaných lievancov, veď čo budeme trocháriť.
Lievance z kukuričnej múky s bryndzovou omáčkou
Schválne som ich urobil z kukuričnej múky, aby aj bezlepkáči videli, že lievance nemusia byť pre nich zakázanou neznámou. Použiť môžeme ako kukuričnú múku, tak aj kukuričnú krupicu. Dôležité je, aby zarobené cesto dlhšie odpočívalo, najlepšie cez noc. Kukuričná múka či krupica v ňom pekne napučí a cesto bude skvelé, hladké a bude pekne držať pokope. Obzvlášť pri kukuričnej múke som zvyknutý na mierne trpkú dochuť. Dobrá výraznejšia omáčka, či plnka v slanej či sladkej forme ju však dokonale prekryje.
Potrebujeme:
Na 4 porcie asi 0,5 l mlieka, 2,5 dcl kyslej smotanu, 30 dkg kukuričnej múky, 2 vajíčka, pol balíčka prášku do pečiva, soľ, kôpor (čerstvý či sušený - nepreháňať s množstvom), 15 dkg bryndze, štipku soli a olej na vysmážanie.

Postup je veľmi jednoduchý. 0,5 l mlieka dobre zmiešame s kukuričnou múkou, práškom do pečiva, vajíčkami, kôprom a štipkou soli.

Zarobené cesto necháme aspoň 2-3 hodiny, ale najlepšie cez noc odstáť. Ako som spomínal, kukuričná múka pekne nabobtná.

Na olejom dobre vytretom lievanečníku vysmážame krásne nadýchané lievance.


Vôbec nepotrebujeme kvasnice, stačí trocha prášku do pečiva a lievance sa pomaly vznášajú po kuchyni. :)

Vezmeme bryndzu a dobre ju vymiešame s kyslou smotanou. V prípade potreby ešte rozriedime trochou mlieka. Jednoduchou omáčkou potom lievance zalievame. Výborné sú aj ako jednoduché raňajky. Ostatne v amerických seriáloch pomaly iné na raňajky ani nerobia. Samozrejme na sladko a s javorovým sirupom.

Dobrú chuť.

Lievance ako príloha
Potrebujeme:
Na 4 porcie 0,5 l mlieka, 25 dkg hladkej múky, 2 vajíčka, pol balíčka prášku do pečiva, 2 v šupke uvarené zemiaky, soľ a olej na vysmaženie.

Opäť jednoduchý postup. Zemiaky ošúpeme, na jemno nastrúhame, pridáme mlieko, vajíčka, múku, prášok do pečiva, soľ a dobre metličkou vyšľaháme.

Necháme aspoň hodinu postáť.

A tu už smažíme naše lievance. Budú nesmierne jemné. Môžeme ich plniť všetkým možným od výmyslu sveta, alebo ich použiť ako prílohu napríklad k paprikášu z paprík, húb a sójových rezancov.

Deti, v paprikáši som použil čínske čierne huby (Judášove uši), ktoré sa mi veľmi neosvedčili, pre nevýraznú chuť a príliš tvrdú konzistenciu, ktorá je pre čínsku kuchyňu želateľná, ale v paprikáši pôsobila predsa len trochu rušivo. Presnejšie chutili tak trochu ako guma od slipov.:) V zozname ingrediencií preto odporúčam šampiňóny, ale určite by bola vhodná aj Hliva ustricová, ktorú však treba tiež veľmi dobre podusiť.
Takže potrebujeme:
25 dkg šampiňónov, 1 balíček sójových rezancov (mäsožravci nahraďte čím chcete), 0,5 kg paprík (vhodné sú aj farebné, ale tie sú teraz drahé, jak šľak), viazaničku mladej cibuľky, 0,5 l smotany na varenie, olej, čierne mleté korenie, sladkú mletú papriku, 1-2 lyžice hladkej múky, kukuričnej múky, alebo Solamilu, slanú sójovú omáčku a soľ.

Nakrájanú cibuľu necháme speniť na oleji, pridáme huby, na väčšie kúsky nakrájané papriky a sójové rezance. Tie sme samozrejme predtým prevarili v posolenej vode a precedili.

Pridáme sladkú mletú papriku, sójovú omáčku, prípadne trochu soli, mleté čierne korenie, dobre podlejeme a dusíme do mäkka. Na záver vlejeme smotanu dobre rozmiešanú s múkou, alebo Solamilom a ešte prevaríme.

Tak a tu máme našu prezentáciu. Poviem vám huby - nehuby, či uši - neuši zblajzli sme to ako keby sme boli po dlhej protestnej hladovke za záchranu morských sasaniek.

Poviem vám huby - nehuby, či uši - neuši, zblajzli sme to, ako keby sme boli po dlhej protestnej hladovke za záchranu morských sasaniek. :)

Deti, skutočné mekice som na našom blogu ešte nerobil. Zato dnes vyskúšam už ich druhú inšpiráciu. Toto je ta prvá. - je na spodku receptu.
Nuž a toto druhá.
Lievance na spôsob mekice:
Potrebujeme:
0,5 l jogurtu, 3 dcl mlieka, 20 dkg balkánskeho syra, 2 vajíčka, 20 dkg hladkej múky, pol balenia prášku do pečiva, soľ a olej na vysmážanie.

Postup jasný ako facka. Balkánsky syr nastrúhame, pridáme 3 dcl jogurtu a 3 dcl mlieka, 2 vajíčka, múku, prášok do pečiva a štipku soli. Dobre vymiešame a necháme aspoň hodinu postáť.

Smažíme krásne a jemné lievance. Od skutočných bulharských mekíc sa líšia len tým, že mekice sa vysmážajú vo väčšom množstve oleja (ako langoše) pričom sa hustejšie cesto nalieva do formy menších placiek do rozpáleného oleja. Mastné ale vynikajúce.

Naše lievance podávame so zvyšným jogurtom,

ale mimoriadne chuťovo zaujímavá kombinácia je podávanie slaných mekíc - doliek potretých s dobrým sladkým džemom, najlepšie z višní či iného sviežeho ovocia. Veľmi zaujímavá zmyselná kombinácia slaného so sladko ovocným. Vrelo odporúčam vyskúšať.
Dobrú chuť a príjemnú nedeľu.

tenjeho