Varíme s medveďom - Sójové plátky na srbský spôsob

Pamätáte sa na jedlo s názvom "Srbské bravčové rebierka"? Bývala to klasická súčasť jedálnych lístkov v školských a podnikových jedálňach, alebo v jednoduchších reštauráciach. Srbské rebierka sú ďalší recept, ktorý sme sa rozhodli pretransformovať do vegetariánskej podoby. Dnes dokonca vo vegánskej úprave. Stále si myslíme, že produktom zo sóje treba dať šancu a keď sa dobre pripravia dokážu príjemne prekvapiť. Samozrejme, že v recepte môžete sójové plátky nahradiť bravčovými kotletami, ale nechcete to aspoň raz skúsiť bez mäsa?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Pripravíme si sójové plátky, údené tofu, cibuľu, cesnak, šampiňóny, papriky a paradajky, jednu kocku zeleninového bujónu (ja viem že to stále opakujem, ale dnes ich už predávajú aj v biokvalite a bez pridaného glutamánu).

Na dochutenie použijeme len soľ, čierne korenie, drvenú rascu a čerstvú petržlenovú vňať.

Obrázok blogu

Najprv si v osolenej vode uvaríme sójové plátky. Najčastejšie to robíme tak, že ich privedieme k varu, päť minút povaríme a potom v horúcej vode necháme odstáť, pokiaľ nedokončíme ostatné prípravné práce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zmäknuté plátky zlejeme a jemne vyžmýkame.

Obrázok blogu

Obalíme ich v hladkej múke.

Obrázok blogu

Z každej strany ich opražíme v horúcom oleji.

Obrázok blogu

Odložíme na teplé miesto.

Obrázok blogu

Do panvice, v ktorej sme pražili sójové plátky pridáme nasekané údené tofu a z každej strany opražíme do hneda.

Obrázok blogu

Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak, osolíme a okoreníme.

Obrázok blogu

Po piatich minútach prídu na rad šampiňóny. Všetko premiešame a desať minút dusíme pod pokrievkou.

Obrázok blogu

Vlejeme pol litra zeleninového bujónu, doplníme vodou, vrátime sójové plátky a všetko spolu dusíme asi tridsať minút.

Obrázok blogu

Pridáme nasekané paradajky, papriky a čerstvú petržlenovú vňať. Premiešame, prikryjeme, odstavíme z ohňa a necháme zeleninu len jemne zapariť v horúcom jedle.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zelenina by mala zostať aldente a zachovať si svoju prirodzenú chuť.

Obrázok blogu

Podávame s ryžou. Príjemné jednoduché jedlo vhodné aj pri diéte, alebo ako obed, po ktorom v práci nezaspávate nad klávesnicou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

108 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

245 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu