Varíme s medveďom - Sójové plátky na srbský spôsob

Pamätáte sa na jedlo s názvom "Srbské bravčové rebierka"? Bývala to klasická súčasť jedálnych lístkov v školských a podnikových jedálňach, alebo v jednoduchších reštauráciach. Srbské rebierka sú ďalší recept, ktorý sme sa rozhodli pretransformovať do vegetariánskej podoby. Dnes dokonca vo vegánskej úprave. Stále si myslíme, že produktom zo sóje treba dať šancu a keď sa dobre pripravia dokážu príjemne prekvapiť. Samozrejme, že v recepte môžete sójové plátky nahradiť bravčovými kotletami, ale nechcete to aspoň raz skúsiť bez mäsa?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Pripravíme si sójové plátky, údené tofu, cibuľu, cesnak, šampiňóny, papriky a paradajky, jednu kocku zeleninového bujónu (ja viem že to stále opakujem, ale dnes ich už predávajú aj v biokvalite a bez pridaného glutamánu).

Na dochutenie použijeme len soľ, čierne korenie, drvenú rascu a čerstvú petržlenovú vňať.

Obrázok blogu

Najprv si v osolenej vode uvaríme sójové plátky. Najčastejšie to robíme tak, že ich privedieme k varu, päť minút povaríme a potom v horúcej vode necháme odstáť, pokiaľ nedokončíme ostatné prípravné práce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zmäknuté plátky zlejeme a jemne vyžmýkame.

Obrázok blogu

Obalíme ich v hladkej múke.

Obrázok blogu

Z každej strany ich opražíme v horúcom oleji.

Obrázok blogu

Odložíme na teplé miesto.

Obrázok blogu

Do panvice, v ktorej sme pražili sójové plátky pridáme nasekané údené tofu a z každej strany opražíme do hneda.

Obrázok blogu

Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak, osolíme a okoreníme.

Obrázok blogu

Po piatich minútach prídu na rad šampiňóny. Všetko premiešame a desať minút dusíme pod pokrievkou.

Obrázok blogu

Vlejeme pol litra zeleninového bujónu, doplníme vodou, vrátime sójové plátky a všetko spolu dusíme asi tridsať minút.

Obrázok blogu

Pridáme nasekané paradajky, papriky a čerstvú petržlenovú vňať. Premiešame, prikryjeme, odstavíme z ohňa a necháme zeleninu len jemne zapariť v horúcom jedle.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zelenina by mala zostať aldente a zachovať si svoju prirodzenú chuť.

Obrázok blogu

Podávame s ryžou. Príjemné jednoduché jedlo vhodné aj pri diéte, alebo ako obed, po ktorom v práci nezaspávate nad klávesnicou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

233 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu