Rozdiel je v podstate veľmi jednoduchý. Babička vždy papriky na šopák upiekla. Ako sa pečú papriky nájdete na našom blogu veľa krát, ale len tak pre istotu.
Papriky sa najlepšie opekajú na liatinovej doske na plynovom sporáku, alebo na elektrickej varnej platničke. Pravdou je, že vrchná doska sporáku sa opekaním paprík dosť ničí a tak je lepšie si zadovážiť jednu elektrickú platničku a opekať na nej.
Papriky pripálime zo všetkých strán, aby koža na nich sčernala. Opečené hádžeme do hrnca, ktorý je prikrytý pokrievkou.
Necháme ich celkom vychladnúť, ošúpeme spálenú kožu a vynikajúce pečené papriky sú hotové.

Na šopský šalát budeme okrem upečených paprík potrebovať aj paradajky, uhorku, cibuľu, slaný balkánsky syr (môžeme nahradiť feta syrom), soľ, kvalitný ocot (v tomto prípade nie balzamikový) a kvalitný olej (teraz máme doma pistáciový a je úžasný)

Zeleninu pokrájame na kocky, cibuľu na tenké mesiačiky. Jemne posolíme, pridáme ocot, olej a všetko premiešame.

Presypeme do vhodného taniera.

Bohato zasypeme strúhaným balkánskym syrom a šopák je hotový. Je vynikajúci ako príloha ku grilovaným mäsám, alebo ako osviežujúci ľahký obed či večera.

Dobrú chuť.

Vlastne ešte tá sladká bodka. Na plnené sladké sendviče potrebujeme len tie sendviče, čerstvý smotanový syr, nutelu a soľ.
Keď ich budeme robiť nabudúce, použijeme namiesto sendviča radšej na tenko nakrájanú vianočku.

Sendvič opečieme na grilovacej panvici z oboch strán do zlatova.

Necháme vychladnúť. Jeden natrieme bohato čerstvým smotanovým syrom a osolíme ho. Druhý rovnako bohato nutelou a zlepíme natretými stranami k sebe.

Uložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Až tesne pred podávaním strčíme na jednu až dve minúty pod vyhriaty gril do rúry a potom okamžite horúce podávame.

S kopčekom šľahačky, vanilkovej zmrzliny či s ovocným prelivom jednoduchý, chrumkavý múčnik. A pozor, tieto sladké sendviče sú naozaj veľmi sýte.

Dobrú chuť.
