Varíme s Medveďom - Srdce na smotane

„Mama, čo varili v interhoteli?" pýta sa ironicky otec. Pre nezorientovaných 'interhotel' bola závodná kuchyňa, v ktorej v priebehu osemdesiatich rokov varila naša mama. No a keď sme sa dozvedeli, že pre veľký úspech opäť srdce na smotane, otcovým vtipným vsuvkám nebolo konca kraja. Ale poviem vám, keď mama odišla najskôr na invalidný a neskôr aj starobný dôchodok, srdce na smotane zostalo v mojich spomienkach ako jedno z jedál číslo jedna. A podobne patrilo k vychyteným jedlám aj v domácnosti medveďovej mamy. Preto som sa ho hold musel naučiť variť aj ja...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (48)

Deti, priznám sa vám, že srdce na smotane sa snažím pre náš blog pretlačiť už dobré dva roky. Až po dlhom čase, keď sme si vyčerpali všetky výhovorky od diéty, cez dnu, pre ľudí s dnou je toto jedlo absolútne nevhodné, až po skutočnosť, že frustrovaných školskými a závodnými jedálňami z čias socializmu je stále dosť, sa mi to podarilo. A dúfam, že sa naň predsa len nechá nahovoriť aspoň pár 'hnusiviek', ktoré si teraz hovoria: „Tak toto by som do huby nedal, ani keby to bolo jediné jedlo na pustom ostrove." :)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrebujeme:

Na dobré srdce na smotane potrebujeme v prvom rade hovädzie srdce. Nie, že by sa nedalo urobiť aj z bravčového srdca, či hydinových srdiečok (usmažené a podusené na cibuľke, zapravené smotanou), ale hovädzie srdce je pre chuť a hlavne intenzitu šťavy absolútne naj. A ešte niečo. Čím je srdce zo staršieho zvieraťa, tým je lepšie. (pozor, nezamieňať so zdravším :))

Obrázok blogu

Ďalej potrebujeme koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, kúsok zeleru, či kalerábu) asi tak 60 dkg, 1 cibuľu, smotanu na varenie, 2-3 lyžice hladkej múky, 1-2 lyžice cukru, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu horčice, celé čierne aj nové korenie, trochu mletého čierneho korenia, muškátový oriešok, ocot a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

To moje srdce malo úctyhodných 1,70 kg a bola to iba polovica z celého srdca. Takže hoviatko muselo byť už riadne odrastené. Začneme tým, že ho poriadne, ale poriadne umyjeme. Vymyjeme aj zrazenú zaschnutú krv, ktorá zvykne uľpieť v komorách.

Čím je srdce zo staršieho zvieraťa, tým má silnejšiu vrstvu tuku. Tú je potrebné odstrániť či už pred, alebo po uvarení srdca. A s tým treba pri kúpe rátať. V mojom prípade mi po odstránení tuku ostalo tak práve kilečko peknej svaloviny. Odporúčam použiť dobre nabrúsený nôž a tuk aj šľachy odstrániť ešte pred varením. Takisto je vhodné zrezať aj vonkajšiu srdcovú blanu. Ide to samozrejme ťažšie, kým je mäso surové, jedná sa skutočne o hutný silný sval, ale zase kalorická hodnota jedla bude podstatne nižšia, ako keby sa všetok ten tuk mal vyvariť do omáčky.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Keď je srdce umyté a všetko čo tam nemá čo hľadať preč, zistíme, že máme pred sebou naozaj krásny kus fajnového mäsa bez akýchkoľvek pachov, lákavý na prípravu.

Deti, opis celej procedúry bol ďaleko zdĺhavejší, ako samotná práca. Verte, že ju zvládne aj úplný začiatočník.

Tak a čo ďalej?

Koreňovú zeleninu, cesnak a cibuľu očistíme, spolu so srdcom nahádžeme najlepšie do tlakového hrnca, pridáme bobkový list, celé čierne, ale aj zo dve guľôčky nového korenia, soľ a ak máme koreňovú zeleninu z 'hypáča', tak aj trochu vegety, aby sme posilnili jej chuť v omáčke. Potom už stačí len pridať zo dve lyžice octu, (dáva sa aj olej, ja nedávam, tuku je v srdci dosť), všetko zaliať vodou, ktorá môže presahovať aj vyššie nad ingrediencie, tlakový hrniec uzavrieť a nechať zovrieť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Po zovretí, keď sa ubezpečíme, že para pekne z hrnca uniká a medveď už zliezol z lustra, (nižšie v texte receptu :)), plameň stiahneme a všetko necháme variť aspoň 2 hodiny. Správne deti, plné dve hodiny. Ak by sme nemali tlakový hrniec, bolo by to 3-4 hodiny. Hovädzí srdcový sval je pevný ako podrážka, veď musí pumpovať krv do veľkého tela. Uvariť sa však dá do úplne lahodnej mäkkosti. A tá omáčka. Vrrrrr. Kto neochutnal, netuší...

Konečne uvarené? Všetko z hrnca vyberieme a silný vývar precedíme, aby sme odstránili guľočky korenia a bobkáč.

Obrázok blogu

Následne všetku zeleninu romixujeme a opäť ju aj s vývarom vrátime do hrnca. Pridáme trochu mletého čierneho korenia, poriadnu kopcovitú polievkovú lyžicu horčice, dobre vymiešame, zo dve lyžice cukru, ak je potrebné prisolíme a varíme ďalej. V tejto fáze ak máme pocit, že je tekutiny priveľa, môžeme omáčku varom redukovať podľa potreby, alebo naopak vodu priliať.

Obrázok blogu

A tu máme naše krásne uvarené srdce. Vyzerá ako Afrika. Ale vlastne vyzerá ako srdce...

Obrázok blogu

No a tu už vidíme, ako som ho nakrájal na nie príliš veľké ani hrubé plátky. Medveď je konečne v kuchyni, veď tlakový hrniec už nepredstavuje hrozbu. A kradne, hajzlík...:)

Obrázok blogu

Ostáva už iba dokončiť omáčku. Ja som použil smotanu na varenie, ale ak nechcete rátať kalórie, použite zmes šľahačkovej a kyslej smotany. Smotanu vymiešame s dvomi až tromi lyžicami hladkej múky, dobre vyšľaháme a vlejeme do omáčky. Opäť poriadne metličkou vyšľaháme a varíme ešte aspoň desať minút. Počas varenia pridáme pol kávovej lyžičky najlepšie čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Po uvarení ešte dobre ochutnáme a pohráme sa s ingredienciami cukor, soľ, horčica a ocot tak, aby bol výsledok dokonalý. A verte, že bude.

Obrázok blogu

Do omáčky môžeme vrátiť nakrájané srdce. Oproti sviečkovej nehrozí, že by sa v nej rozišlo.

Obrázok blogu

No a k srdcu na smotane je najideálnejšia knedľa. A mimoriadne jedlo si žiada domácu knedľu. Táto je mojej vlastnej výroby. Na radu mamy som namiesto hrubej, či polohrubej múky (ako v tomto recepte) použil múku hladkú. Knedle sa vznášali ako páper...

Obrázok blogu

Tak čo poviete? Dosť som toho o jednom srdci na smotane nakecal, však? :)

Obrázok blogu

Želáme všetkým dobrú chuť z medvedieho brloha a príjemný zvyšok nedele.

Obrázok blogu

tenjeho

P.S. Recept pre vás sme dnes zadávali z internetovej kaviarne, keďže nám nefunguje internet. Takže veľa toho v diskusii s vami pod receptom zrejme nenadiskutujeme. Budeme sa však tešiť na vaše nápady a podnety.

A mimochodom viete prečo nám nefunguje internet? Pre jednu jedinú chýbajúcu platbu z februára, ktorá neodišla z nášho účtu a my sme si to nevšimli. Všetky ako pred ňou, tak aj po nej odišli riadne v termíne. T - Com nás ako starých zákazníkov, ktorí nemali jediný problém s platbou po dobu osem rokov, bez kontaktu či upozornenia z internetu vo štvrtok odpojil. Napriek našej osobnej návšteve banky a okamžitej úhrade dlžoby 19,90 EUR už o deň na to v piatok, priamo na ich bankový účet a následnom dopyte v jednej z pobočiek T- Comu s potvrdením o zaplatení o cca 14.00 hodine a všetkým možným prosbám, nás pracovníci neboli schopní pred víkendom znovu zapojiť na sieť.

Viete čo má T - Com v stanovách po odpojení zo siete? Že k znovu zapojeniu po realizácii chýbajúcej úhrady a jej preukázaniu môže dôjsť do 48 hodín samozrejme v pracovných dňoch. Ak príde náhodou víkend, doba sa môže ešte predĺžiť. Dva dni na na pár klikov v počítači. T- Comu za takúto 'ústretovosť' a komunikáciu môžeme sľúbiť len jedno. Hneď ako skončí naša viazanosť (ani neviem koľkokrát už predĺžená) žiadne ďalšie predĺženie už nepríde a my rozhodne skúsime iného operátora. JUST. :)

Rozzúrené Medvede...:)))

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
INESS

INESS

107 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu