Varíme s medveďom - Šuhajdy

Vianoce milujem. Úplne tradične a staromódne sú Vianoce mojím najobľúbenejším sviatkom. A z celých Vianoc najradšej mám práve tento deň. Prvý sviatok vianočný. Práve toto je deň, ktorý celý venujem "hraniu sa" s mojimi vianočnými darčekmi. Vyskúšam si všetko oblečenie, vrátane ponožiek. Poskladám, pozapínam a povypínam všetky prístroje. Preštudujem návody na použitie. A hlavne uložím sa pohodlne s novými knihami. Verím, že rovnako ako ja aj vy si užívate a že do vašej pohody prispeje aj dnešný recept. Šuhajdy sú klasický slávnostný zákusok. Naša stará mama ho pripravovala na všetky dôležité sviatky v našej rodine. Vianoce už síce nestihnete, ale šuhajdy budú skvelé napríklad aj na silvestrovskej oslave.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (56)

Pôvodný recept na tieto čokoládové košíčky plnené orechovou plnkou obsahoval najmä tri ingrediencie. Ceru (stužený tuk), kakao a práškový cukor. Rozpustením a pomiešaním vznikla základná čokoládová hmota. Presne takto robila šuhajdy aj stará mama mojej starej mamy a bol to vtedy vzhľadom k ingredienciam mimoriadne exkluzívny koláčik. Dnes už sa o exkluzivite použitých ingrediencií nedá veľmi hovoriť. Aj gastronómia sa akosi vzďaľuje od používania stužených tukov a tak som si zadal tento rok takú malú "výskumnú" úlohu. Neskromne som ju nazval "Šuhajdy pre tretie tisícročie" a jej obsahom bolo pripraviť šuhajdy tak aby sa znovu dalo povedať, že je to exkkluzívny zákusok. Ako sa to podarilo a či sa vôbec výsledok mojej práce dá nazvať šuhajdy, posúďte sami ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo budeme potrebovať

Dvesto gramov horkej čokolády s najmenej sedemdesiatdva percentným obsahom kakaa a dvesto gramov orieškovo čokoládového krému. Áno niečo ako Nutela, ale skúste sa popozerať po bio potravinách a kúpiť nejaký bez všetkých tých zbytočných éčok. Tento je dokonca aj bez laktózy a pridaného cukru a chuť bola rozprávková.

Okrem toho budeme potrebovať aj nejaké plnky. Ja som si pripravil

Na kokosovú strúhaný kokos a kondenzované mlieko Piknik

Na orechovú (zostala mi ešte z plnených rohlíčkov) mlieko, maslo, cukor mleté orechy.

Na višne v marcipáne višňový kompót a marcipán.

Na gaštanovú gaštanové pyré a horkú čokoládu.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem toho potrebujeme ešte papierové košíčky a plech na pečenie minimafinov.

Obrázok blogu

Najprv si pripravíme plnky.

Vo vodnom kúpeli rozpustíme sto gramov horkej čokolády a pomiešame ju s gaštanovým pyré.

Obrázok blogu

Deciliter mlieka, oriešok masla a kopcovitú lyžicu práškového cukru privedieme k varu a hneď do nej vysypeme pomleté orechy. Premiešame a necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

Kondenzované mlieko pomiešame so strúhaným kokosom na hustú kašu a necháme asi hodinu odpočívať.

Obrázok blogu

Vykôstkujeme višne.

Obrázok blogu

Horkú čokoládu a orieškovo čokoládový krém rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Obrázok blogu

Do každého košíčka dáme polievkovú lyžicu rozpustenej čokoládovej zmesi a v chladničke necháme stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Do košíčkov rozložíme plnky.

Obrázok blogu

Zalejeme zvyšnou rozpustenou čokoládou. Na naplnenie košíčku spotrebujeme ešte asi jeden a pol lyžice.

Obrázok blogu

Necháme čiastočne stuhnúť, asi desať minút a ozdobíme povrch košíčkov. Odložime do chladničky a necháme poriadne stuhnúť.

Obrázok blogu

A máme hotovo.

Obrázok blogu

Želám Vám krásny zbytok Vianoc a uvidíme sa v roku 2012.

A samozrejme. Dobrú chuť!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
INESS

INESS

107 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu