reklama

Varíme s medveďom - Šuhajdy

Vianoce milujem. Úplne tradične a staromódne sú Vianoce mojím najobľúbenejším sviatkom. A z celých Vianoc najradšej mám práve tento deň. Prvý sviatok vianočný. Práve toto je deň, ktorý celý venujem "hraniu sa" s mojimi vianočnými darčekmi. Vyskúšam si všetko oblečenie, vrátane ponožiek. Poskladám, pozapínam a povypínam všetky prístroje. Preštudujem návody na použitie. A hlavne uložím sa pohodlne s novými knihami. Verím, že rovnako ako ja aj vy si užívate a že do vašej pohody prispeje aj dnešný recept. Šuhajdy sú klasický slávnostný zákusok. Naša stará mama ho pripravovala na všetky dôležité sviatky v našej rodine. Vianoce už síce nestihnete, ale šuhajdy budú skvelé napríklad aj na silvestrovskej oslave.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (56)

Pôvodný recept na tieto čokoládové košíčky plnené orechovou plnkou obsahoval najmä tri ingrediencie. Ceru (stužený tuk), kakao a práškový cukor. Rozpustením a pomiešaním vznikla základná čokoládová hmota. Presne takto robila šuhajdy aj stará mama mojej starej mamy a bol to vtedy vzhľadom k ingredienciam mimoriadne exkluzívny koláčik. Dnes už sa o exkluzivite použitých ingrediencií nedá veľmi hovoriť. Aj gastronómia sa akosi vzďaľuje od používania stužených tukov a tak som si zadal tento rok takú malú "výskumnú" úlohu. Neskromne som ju nazval "Šuhajdy pre tretie tisícročie" a jej obsahom bolo pripraviť šuhajdy tak aby sa znovu dalo povedať, že je to exkkluzívny zákusok. Ako sa to podarilo a či sa vôbec výsledok mojej práce dá nazvať šuhajdy, posúďte sami ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo budeme potrebovať

Dvesto gramov horkej čokolády s najmenej sedemdesiatdva percentným obsahom kakaa a dvesto gramov orieškovo čokoládového krému. Áno niečo ako Nutela, ale skúste sa popozerať po bio potravinách a kúpiť nejaký bez všetkých tých zbytočných éčok. Tento je dokonca aj bez laktózy a pridaného cukru a chuť bola rozprávková.

Okrem toho budeme potrebovať aj nejaké plnky. Ja som si pripravil

Na kokosovú strúhaný kokos a kondenzované mlieko Piknik

Na orechovú (zostala mi ešte z plnených rohlíčkov) mlieko, maslo, cukor mleté orechy.

Na višne v marcipáne višňový kompót a marcipán.

Na gaštanovú gaštanové pyré a horkú čokoládu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Okrem toho potrebujeme ešte papierové košíčky a plech na pečenie minimafinov.

Obrázok blogu

Najprv si pripravíme plnky.

Vo vodnom kúpeli rozpustíme sto gramov horkej čokolády a pomiešame ju s gaštanovým pyré.

Obrázok blogu

Deciliter mlieka, oriešok masla a kopcovitú lyžicu práškového cukru privedieme k varu a hneď do nej vysypeme pomleté orechy. Premiešame a necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

Kondenzované mlieko pomiešame so strúhaným kokosom na hustú kašu a necháme asi hodinu odpočívať.

Obrázok blogu

Vykôstkujeme višne.

Obrázok blogu

Horkú čokoládu a orieškovo čokoládový krém rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Obrázok blogu

Do každého košíčka dáme polievkovú lyžicu rozpustenej čokoládovej zmesi a v chladničke necháme stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Do košíčkov rozložíme plnky.

Obrázok blogu

Zalejeme zvyšnou rozpustenou čokoládou. Na naplnenie košíčku spotrebujeme ešte asi jeden a pol lyžice.

Obrázok blogu

Necháme čiastočne stuhnúť, asi desať minút a ozdobíme povrch košíčkov. Odložime do chladničky a necháme poriadne stuhnúť.

Obrázok blogu

A máme hotovo.

Obrázok blogu

Želám Vám krásny zbytok Vianoc a uvidíme sa v roku 2012.

A samozrejme. Dobrú chuť!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu