Pôvodný recept na tieto čokoládové košíčky plnené orechovou plnkou obsahoval najmä tri ingrediencie. Ceru (stužený tuk), kakao a práškový cukor. Rozpustením a pomiešaním vznikla základná čokoládová hmota. Presne takto robila šuhajdy aj stará mama mojej starej mamy a bol to vtedy vzhľadom k ingredienciam mimoriadne exkluzívny koláčik. Dnes už sa o exkluzivite použitých ingrediencií nedá veľmi hovoriť. Aj gastronómia sa akosi vzďaľuje od používania stužených tukov a tak som si zadal tento rok takú malú "výskumnú" úlohu. Neskromne som ju nazval "Šuhajdy pre tretie tisícročie" a jej obsahom bolo pripraviť šuhajdy tak aby sa znovu dalo povedať, že je to exkkluzívny zákusok. Ako sa to podarilo a či sa vôbec výsledok mojej práce dá nazvať šuhajdy, posúďte sami ďalej.
Čo budeme potrebovať
Dvesto gramov horkej čokolády s najmenej sedemdesiatdva percentným obsahom kakaa a dvesto gramov orieškovo čokoládového krému. Áno niečo ako Nutela, ale skúste sa popozerať po bio potravinách a kúpiť nejaký bez všetkých tých zbytočných éčok. Tento je dokonca aj bez laktózy a pridaného cukru a chuť bola rozprávková.
Okrem toho budeme potrebovať aj nejaké plnky. Ja som si pripravil
Na kokosovú strúhaný kokos a kondenzované mlieko Piknik
Na orechovú (zostala mi ešte z plnených rohlíčkov) mlieko, maslo, cukor mleté orechy.
Na višne v marcipáne višňový kompót a marcipán.
Na gaštanovú gaštanové pyré a horkú čokoládu.
Okrem toho potrebujeme ešte papierové košíčky a plech na pečenie minimafinov.

Najprv si pripravíme plnky.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme sto gramov horkej čokolády a pomiešame ju s gaštanovým pyré.

Deciliter mlieka, oriešok masla a kopcovitú lyžicu práškového cukru privedieme k varu a hneď do nej vysypeme pomleté orechy. Premiešame a necháme vychladnúť.

Kondenzované mlieko pomiešame so strúhaným kokosom na hustú kašu a necháme asi hodinu odpočívať.

Vykôstkujeme višne.

Horkú čokoládu a orieškovo čokoládový krém rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Do každého košíčka dáme polievkovú lyžicu rozpustenej čokoládovej zmesi a v chladničke necháme stuhnúť.

Do košíčkov rozložíme plnky.

Zalejeme zvyšnou rozpustenou čokoládou. Na naplnenie košíčku spotrebujeme ešte asi jeden a pol lyžice.

Necháme čiastočne stuhnúť, asi desať minút a ozdobíme povrch košíčkov. Odložime do chladničky a necháme poriadne stuhnúť.

A máme hotovo.

Želám Vám krásny zbytok Vianoc a uvidíme sa v roku 2012.
A samozrejme. Dobrú chuť!
