Na prípravu sviatočnej knedle potrebujeme dva svetlé krájané sendviče, pol litra mlieka, tri vajcia, dvadsať dekagramov slaniny, viazaničku mladej cibuľky, môžeme použiť aj šalotku prípadne klasickú cibuľu, hrsť hrubej múky, olej, soľ.
Môžeme pridať aj nasekanú petržlenovú vňať.

Sendviče nakrájame na kocky.

Zalejeme ich mliekom a občas premiešame, aby zvlhli. Robíme to počas toho, ako pripravujeme slaninu a cibuľu. Takto vyzerá výsledná masa.

Slaninu nakrájame na drobné kocky a na horúcej panvici...

opražíme dozlatova.

Pridáme nasekanú cibuľku aj so zelenou vňaťou. Všetko ešte päť minút opekáme a necháme chvíľu chladnúť.

K zvlhnutým sendvičovým kockám pridáme vajcia, opraženú cibuľu so slaninou, múku, soľ a teraz môžeme pridať aj nasekanú petržlenovú vňať, alebo iné bylinky.

Všetko spolu premiešame a spracujeme na masu. Musí byť jemne lepivá, ale zároveň v nej musia zostať kúsky sendviča.

Odtrhneme kus alobalu a mokrými rukami vyformujeme knedľu.

Zvinieme ju do alobalu a konce poriadne uzavrieme.

Knedle vložíme do vriacej vody a vodu necháme opäť zovrieť. Varíme pätnásť minút. Počas varenia aspoň raz prehodíme spodné knedle s vrchnými, alebo aspon vrchne knedle otočíme.
Ak vám alobal zvonku stmavne, ostante pokojný, je to naozaj len zvonku.

Knedle odbalíme. Ide to celkom ľahko, ak sa aj na niektorých miestach alobal prilepil, nožíkom ho bez problémov odstránime.
Knedle necháme vychladnúť a odložíme.

Sú naozaj vynikajúce a pôsobia sviatočne. Ale nebudeme ich predsa skladovať do Vianoc. Čo dobré si k nim môžeme pripraviť, si ukážeme hneď o týždeň.
Dobrú chuť.
