Ale ten čas sa investovať oplatí. Vznikne ragú na cestoviny, s ktorým sa tá päťminútová omáčka nedá porovnať. Na jeho prípravu budeme potrebovať asi osemdesiat dekagramov hovädzieho mäsa, tridsať dekagramov talianskej slaniny, alebo šunky (napríklad pancetta, alebo prosciutto), veľkú cibuľu, tri strúčiky cesnaku, zväzok šalvie, pol litra vývaru, hrsť sušených hríbov, hrsť strúhaného parmezánu a jednu konzervu sekaných paradajok.

Mäso pomelieme. Cibuľu, cesnak a slaninu nakrájame. Na horúcej panvici všetko spolu pražíme, pokiaľ sa jednotlivé kúsky slaniny nezačnú od seba oddeľovať.

Pražíme ešte chvíľu, pokiaľ všetko nezhnedne (spolu asi dvadsať minút) a pridáme pomleté hovädzie.

Všetko neustále premiešavame, aby sa jednotlivé kúsky mletého mäsa oddelili a rovnomerne opiekli. Bude to trvať najmenej pätnásť minút. Do opraženého mäsa vylejeme vývar a prudko varíme na silnom ohni odokryté.

Varením zredukujeme tekutinu temer do sucha. Vývar musí "vsiaknuť" do mäsa. Pridáme paradajkovú konzervu, nalámané sušené huby a nasekanú šalviu. Premiešame a podlejeme vriacou vodou. Zoslabíme plameň, prikryjeme a prikryté dusíme najmenej jeden a pol hodiny. Ak potrebujeme, podlievame počas dusenia ďalšou vriacou vodou. Zároveň sa ale snažíme tekutinu v ragú zredukovať, aby celé jedlo získalo jemnú krémovitú konzistenciu.

Najčastejšie podávame tak, že na tanier naložíme ragú, na neho noky a na vrch posypeme parmezánom. Ale môžeme použiť aj akékoľvek obľúbené cestoviny. Ragú má silnú mäsovú chuť, ktorú ešte podčiarkuje šalvia a uvarené sušené hríby. Jemné noky a pikantný parmezán chuť omáčky skvele dopĺňajú.

Dobrú chuť
