Varíme s medveďom - Talianske hovädzie ragú s nokmi

Od čias, kedy Jamie spravil svoju päťminútovú bolognskú omáčku na špagety, sme vlastne inú ani nerobili. Je rýchla, chutná a koniec koncov, je podľa Jamieho. Ale niekedy jednoducho potrebujete slow cooking. Vo mne pomalé s dlhé varenie vzbudzuje pocit blahobytu a gurmánstva. Dnešný recept je veľmi pekná ukážka takéhoto dlhého a pomalého varenia. Málo kvalitných ingrediencii, jednoduchý postup, ale dlllllhý čas prípravy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Ale ten čas sa investovať oplatí. Vznikne ragú na cestoviny, s ktorým sa tá päťminútová omáčka nedá porovnať. Na jeho prípravu budeme potrebovať asi osemdesiat dekagramov hovädzieho mäsa, tridsať dekagramov talianskej slaniny, alebo šunky (napríklad pancetta, alebo prosciutto), veľkú cibuľu, tri strúčiky cesnaku, zväzok šalvie, pol litra vývaru, hrsť sušených hríbov, hrsť strúhaného parmezánu a jednu konzervu sekaných paradajok.

Obrázok blogu

Mäso pomelieme. Cibuľu, cesnak a slaninu nakrájame. Na horúcej panvici všetko spolu pražíme, pokiaľ sa jednotlivé kúsky slaniny nezačnú od seba oddeľovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pražíme ešte chvíľu, pokiaľ všetko nezhnedne (spolu asi dvadsať minút) a pridáme pomleté hovädzie.

Obrázok blogu

Všetko neustále premiešavame, aby sa jednotlivé kúsky mletého mäsa oddelili a rovnomerne opiekli. Bude to trvať najmenej pätnásť minút. Do opraženého mäsa vylejeme vývar a prudko varíme na silnom ohni odokryté.

Obrázok blogu

Varením zredukujeme tekutinu temer do sucha. Vývar musí "vsiaknuť" do mäsa. Pridáme paradajkovú konzervu, nalámané sušené huby a nasekanú šalviu. Premiešame a podlejeme vriacou vodou. Zoslabíme plameň, prikryjeme a prikryté dusíme najmenej jeden a pol hodiny. Ak potrebujeme, podlievame počas dusenia ďalšou vriacou vodou. Zároveň sa ale snažíme tekutinu v ragú zredukovať, aby celé jedlo získalo jemnú krémovitú konzistenciu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Najčastejšie podávame tak, že na tanier naložíme ragú, na neho noky a na vrch posypeme parmezánom. Ale môžeme použiť aj akékoľvek obľúbené cestoviny. Ragú má silnú mäsovú chuť, ktorú ešte podčiarkuje šalvia a uvarené sušené hríby. Jemné noky a pikantný parmezán chuť omáčky skvele dopĺňajú.

Obrázok blogu

Dobrú chuť

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu