Varíme s Medveďom - Torta pre Olivera

Oliver má päť rokov. Oliver by mal na narodeniny dostať tortu. Nejakú super tortu pre päťročného chlapa. Oliverova mama sa chystá, že mu tú tortu objedná. Lenže všetko má malý háčik. Zabudol som vám povedať, že Oliver je celiatik. Medveď má štyridsaťsedem rokov. Medveď už asi trištvrte roka lieta po webe, čo to dá a študuje všetko, čo nájde o tom, ako spraviť poriadnu tortu. Nie len takú obyčajnú ako robieva vždy. Medveď by chcel skúsiť niečo dostatočne veľké a dostatočne zložité. Lenže všetko má malý háčik. Medveď potrebuje niekoho, pre koho by tú tortu mohol pripraviť. A hlavne, ten človek musí byť dosť odvážny, pretože ide do rizika, že namiesto torty bude na konci len sladká neforemená kopa a ani tá sa nemusí podariť.Oliverova mama odvážna, naozaj je a súhlasila. Myslela si, že Medveď jej preukazuje nejakú službu, že sa obetuje a vôbec si neuvedomila, že obetovať sa bude predovšetkým ona a jej kuchyňa, ktora bola konci komplet celá od čokolády.Takže Oliver mal svoju tortu, Medveď si to konečne skúsil a vy máte túto nedeľu čo čítať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Na prípravu podobnej torty si vyčleňte radšej tak dva dni. Súpis všetkých surovín na úvod vynechám, pretože by to bolo zbytočne mätúce, ale celý nákup vyzeral asi takto. A jednotlivé suroviny na čokoládovú bezlepkovú tortu popíšem per partes v jednotlivých krokoch.

Obrázok blogu

Krok prvý - pečenie korpusov

Na jeden korpus potrebujeme päť vajec, lyžičku citrónovej šťavy, lyžičku oleja, päť lyžíc kryštálového cukru, tri lyžice múky MIX-C, dve lyžice múky PROMIX UNI (ak nepotrebujeme bezlepkovú tortu, nahradíme ich piatimi lyžicami polohrubej múky) a pol lyžičky prášku do pečiva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Najprv oddelíme žĺtky od bielkov.

Obrázok blogu

Do žĺtkov pridáme cukor, olej a všetko vyšľaháme do krémovej konzistencie. Ak chceme čokoládový korpus, pridáme do žĺtkov aj lyžicu kakaa.

Do bielkov pridáme citrónovú šťavu a vyšľaháme do tuhého snehu.

Múku pomiešame s práškom do pečiva.

Obrázok blogu

Do žĺtkovej hmoty jemne vmiešame sneh a múku. Hmotu vylejeme do koláčového plechu, ktorý je vystlaný papierom na pečenie.

Obrázok blogu

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch asi trinásť minút.

No a celý tento postup zopakujeme päť krát.

Obrázok blogu

My sme upiekli tri čokoládové a dva žlté pláty. Necháme ich poriadne vychladnúť

Obrázok blogu

Krok druhý - príprava krému

Na čokoládový krém potrebujeme liter mlieka, tri horké čokolády, päť pudingových práškov Zlatý klas (ó áno, sú bezlepkové) a päť masiel.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Do hrnca vylejeme asi osem decilitrov mlieka, nalámeme horkú čokoládu a dáme variť.

Do zbytku mlieka, ktoré zostalo vo fľaške vysypeme pudingové prášky a poriadne pretrepeme. Čokoládu v mlieku necháme rozpustiť a za stáleho miešania privedieme k varu. Keď mlieko vrie, vlejeme do neho mlieko s pudingovým práškom z fľaše a poriadne rýchlo miešame. Uvaríme naozaj hustý čokoládový "betón".

Obrázok blogu

Necháme ho celkom vychladnúť a potom ho postupne po častiach šľaháme s práškovým cukrom a zmäknutým maslom. Keď je všetko hotové, máme misu plnú skvelého čokoládového krému.

Obrázok blogu

Krok tretí - Sformovanie torty

Pripravíme si podložku, na ktorej budeme tortu dávať dokopy a prenášať. My sme hrubý kartón obalili alobalom. Na podložku dáme lyžicu krému a na neho položíme prvý plát cesta.

SkryťVypnúť reklamu

Potrieme ho krémom a priložíme druhý plát. Aj ten potrieme krémom a priložíme tretí plát.

Obrázok blogu

Tri pláty cesta spojené čokoládovým krémom.

Obrázok blogu

Odmeriame si, aká široká má byť "kabína" a prilepíme ju na spodný diel krémom. Aj kabína je zlepená z troch vrstiev. Teraz máme hotový základný tvar torty a všetko strčíme do chladničky, aby to čo najviac vychladlo.

Obrázok blogu

Ostrým nožom zrežeme tortu, aby sme ju dotvarovali. Vyrežeme predné oblúky, zarovnáme boky a zrežeme šikminy na kabíne. A opäť všetko strčíme do chladničky.

Obrázok blogu

Zo všetkých odrezkov, troch až štyroch lyžíc krému a pár kvapiek rumovej esencie si pripravíme punčonádu. Je to vlastne hmota, z ktorej ako z plastelíny vymodelujeme detaily.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Takto dotvarujeme predok auta.

Obrázok blogu

A takto zadný spojler.

Obrázok blogu

Celé auto veľmi precízne potrieme tenkou vrstvou krému.

Obrázok blogu

Vložíme do chladničky a necháme tuhnúť aspoň dve hodiny.

Obrázok blogu

Krok štvrtý - poťahovanie torty.

Na poťahovanie torty sa dá použiť všeličo. Ja som nakoniec zistil, že bezlepková poťahovacia hmota sa volá White icing a najlepšie je kúpiť si ju v niektorom internetovom obchode. Hmota je snehobiela a dosť tuhá. Potrebujeme ju zafarbiť. Najjednoduchšie je použiť potravinársku farbu v prášku. Ako hmotu miesime rukami, teplom sa výrazne zmäkčí a zvláčnie. Len upozorňujem, že by sme mali mať suché a samozrejme čisté ruky.

Obrázok blogu

Tak a tu je poťahovacia hmota už zafarbená na jednotlivé farby, ktoré pri poťahovaní auta budeme potrebovať. Šedá farba vznikne zmiešaním tmavej zelenej a červenej hmoty. Všetko to necháme stuhnúť v chladničke.

Obrázok blogu

Veľký stôl posypeme práškovým cukrom a hmotu na ňom rozvaľkáme. Prenesieme na tortu.

Obrázok blogu

Suchými rukami poťahovaciu hmotu pritláčame k torte a nadbytočnú hmotu orezávame celkom pri spodku torty a odoberáme.

Obrázok blogu

Tak a je to. Hmota sa na niektorých miestach pretrhla, ale jednoducho ju zaplátame tenkou záplatou a snažíme sa to celé čo najlepšie vyhladiť. Veľmi dobrou správou je, že jemné zvlnenie sa vyrovná, keď hmota vychladne.

Obrázok blogu

A ideme na podrobnosti. Všetky detaily si najprv nakreslíme na papier a vystrihneme. Tak dostaneme šablónu, ktorú priložíme na rozvaľkanú hmotu a ostrým nožom vyrežeme požadovaný tvar.

Obrázok blogu

Začiatok zdobenia torty.

Obrázok blogu

A hotová torta.

Obrázok blogu

Tak krásne narodeniny Oliver. A dobrú chuť!

Obrázok blogu

PS: Na fotografii v perexe na hlavnej stranke su malé koláčiky, ktoré vznikli natlačením zbytkov, odrezkov a krému do formičiek. Nechal som ich stuhnúť v chladničke a celé som ich zabalil do poťahovacej hmoty. Torta totiž musela zostať celá na oslavu do škôlky a my sme chceli ochutnať či sa podarila. Podarila.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu