Na prípravu podobnej torty si vyčleňte radšej tak dva dni. Súpis všetkých surovín na úvod vynechám, pretože by to bolo zbytočne mätúce, ale celý nákup vyzeral asi takto. A jednotlivé suroviny na čokoládovú bezlepkovú tortu popíšem per partes v jednotlivých krokoch.

Krok prvý - pečenie korpusov
Na jeden korpus potrebujeme päť vajec, lyžičku citrónovej šťavy, lyžičku oleja, päť lyžíc kryštálového cukru, tri lyžice múky MIX-C, dve lyžice múky PROMIX UNI (ak nepotrebujeme bezlepkovú tortu, nahradíme ich piatimi lyžicami polohrubej múky) a pol lyžičky prášku do pečiva.

Najprv oddelíme žĺtky od bielkov.

Do žĺtkov pridáme cukor, olej a všetko vyšľaháme do krémovej konzistencie. Ak chceme čokoládový korpus, pridáme do žĺtkov aj lyžicu kakaa.
Do bielkov pridáme citrónovú šťavu a vyšľaháme do tuhého snehu.
Múku pomiešame s práškom do pečiva.

Do žĺtkovej hmoty jemne vmiešame sneh a múku. Hmotu vylejeme do koláčového plechu, ktorý je vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch asi trinásť minút.
No a celý tento postup zopakujeme päť krát.

My sme upiekli tri čokoládové a dva žlté pláty. Necháme ich poriadne vychladnúť

Krok druhý - príprava krému
Na čokoládový krém potrebujeme liter mlieka, tri horké čokolády, päť pudingových práškov Zlatý klas (ó áno, sú bezlepkové) a päť masiel.

Do hrnca vylejeme asi osem decilitrov mlieka, nalámeme horkú čokoládu a dáme variť.
Do zbytku mlieka, ktoré zostalo vo fľaške vysypeme pudingové prášky a poriadne pretrepeme. Čokoládu v mlieku necháme rozpustiť a za stáleho miešania privedieme k varu. Keď mlieko vrie, vlejeme do neho mlieko s pudingovým práškom z fľaše a poriadne rýchlo miešame. Uvaríme naozaj hustý čokoládový "betón".

Necháme ho celkom vychladnúť a potom ho postupne po častiach šľaháme s práškovým cukrom a zmäknutým maslom. Keď je všetko hotové, máme misu plnú skvelého čokoládového krému.

Krok tretí - Sformovanie torty
Pripravíme si podložku, na ktorej budeme tortu dávať dokopy a prenášať. My sme hrubý kartón obalili alobalom. Na podložku dáme lyžicu krému a na neho položíme prvý plát cesta.
Potrieme ho krémom a priložíme druhý plát. Aj ten potrieme krémom a priložíme tretí plát.

Tri pláty cesta spojené čokoládovým krémom.

Odmeriame si, aká široká má byť "kabína" a prilepíme ju na spodný diel krémom. Aj kabína je zlepená z troch vrstiev. Teraz máme hotový základný tvar torty a všetko strčíme do chladničky, aby to čo najviac vychladlo.

Ostrým nožom zrežeme tortu, aby sme ju dotvarovali. Vyrežeme predné oblúky, zarovnáme boky a zrežeme šikminy na kabíne. A opäť všetko strčíme do chladničky.

Zo všetkých odrezkov, troch až štyroch lyžíc krému a pár kvapiek rumovej esencie si pripravíme punčonádu. Je to vlastne hmota, z ktorej ako z plastelíny vymodelujeme detaily.

Takto dotvarujeme predok auta.

A takto zadný spojler.

Celé auto veľmi precízne potrieme tenkou vrstvou krému.

Vložíme do chladničky a necháme tuhnúť aspoň dve hodiny.

Krok štvrtý - poťahovanie torty.
Na poťahovanie torty sa dá použiť všeličo. Ja som nakoniec zistil, že bezlepková poťahovacia hmota sa volá White icing a najlepšie je kúpiť si ju v niektorom internetovom obchode. Hmota je snehobiela a dosť tuhá. Potrebujeme ju zafarbiť. Najjednoduchšie je použiť potravinársku farbu v prášku. Ako hmotu miesime rukami, teplom sa výrazne zmäkčí a zvláčnie. Len upozorňujem, že by sme mali mať suché a samozrejme čisté ruky.

Tak a tu je poťahovacia hmota už zafarbená na jednotlivé farby, ktoré pri poťahovaní auta budeme potrebovať. Šedá farba vznikne zmiešaním tmavej zelenej a červenej hmoty. Všetko to necháme stuhnúť v chladničke.

Veľký stôl posypeme práškovým cukrom a hmotu na ňom rozvaľkáme. Prenesieme na tortu.

Suchými rukami poťahovaciu hmotu pritláčame k torte a nadbytočnú hmotu orezávame celkom pri spodku torty a odoberáme.

Tak a je to. Hmota sa na niektorých miestach pretrhla, ale jednoducho ju zaplátame tenkou záplatou a snažíme sa to celé čo najlepšie vyhladiť. Veľmi dobrou správou je, že jemné zvlnenie sa vyrovná, keď hmota vychladne.

A ideme na podrobnosti. Všetky detaily si najprv nakreslíme na papier a vystrihneme. Tak dostaneme šablónu, ktorú priložíme na rozvaľkanú hmotu a ostrým nožom vyrežeme požadovaný tvar.

Začiatok zdobenia torty.

A hotová torta.

Tak krásne narodeniny Oliver. A dobrú chuť!

PS: Na fotografii v perexe na hlavnej stranke su malé koláčiky, ktoré vznikli natlačením zbytkov, odrezkov a krému do formičiek. Nechal som ich stuhnúť v chladničke a celé som ich zabalil do poťahovacej hmoty. Torta totiž musela zostať celá na oslavu do škôlky a my sme chceli ochutnať či sa podarila. Podarila.