Potrebujeme:
Zvolené množstvo je na skutočne veľa porcií, ak teda chcete navariť menej, tak si množstvo znížte o polovicu. Takže potrebujeme 2kg zemiakov, cesnak, 1kg šošovice, viazaničku novej cibule, 2 papriky, zmes koreňovej zeleniny, tak pol kila, smotanu na varenie, olej, 3 vajíčka (alebo len bielok), tymian, čierne korenie, mletú rascu a soľ.

Ideme na to:
Zemiaky uvaríme v šupke, šošovicu vysypeme do vody, pridáme pár strúčkov cesnaku a uvaríme. Na záver varenia môžeme vodu so šošovicou posoliť. Koreňovú zeleninu očistíme a taktiež vo vode uvaríme. Na záver varenia posolíme.

Uvarené zemiaky očistíme, zároveň pokrájame novú cibuľku a papriku na malé kúsky.

Cibuľku s paprikou speníme na oleji, pridáme soľ, čierne korenie, tymian a rascu.

Do základu nasypeme uvarenú šošovicu, môžeme pretlačiť ešte trochu cesnaku a všetko prehrejeme.

Uvarenú koreňovú zeleninu rozmixujeme, pomiešame so smotanou a vajíčkami, ochutíme koreninami a posolíme.

A ideme vrstviť. Na veľký olejom vytretý pekáč najprv zemiaky, ktoré môžeme namiesto krájania pretlačiť cez krájač na zemiaky do šalátu (naozaj neviem ako tento kuchynský nástroj nazvať) a ďalej pridáme šošovicovú zmes a

na vrch vylejeme zmes vajec smotany s koreňovou zeleninou a urovnáme.

Samozrejme v rúre zohriatej na 180 stupňov asi hodinu pečieme.

Podávame s bohatým rajčinovým šalátom. (rajčiny, nová cibuľka, soľ, balzamikový ocot, vňať a trochu olivového oleja)

Papanie to bolo veľmi sýte, pritom zdravé a hlavne vnútorne veľmi upokojúce. Človek mal pocit pohody.

Dobrú chuť.
tenjeho