Varíme s Medveďom - Vianočné múčniky

Vianoce a niečo sladké k sebe jednoducho patria. Tento rok sme pre vás pripravili až dva tradičné vianočné múčniky. Jeden je typicky anglický a druhý má svoje korene vo francúzskej kuchyni. Oba sme pripravovali prvýkrát a je viac než isté, že sa stanú súčasťou nášho jedálnička. Aspoň toho vianočného určite. Vždy počas sviatkov chystáme nejaké tie večere pre priateľov a rodinu. A poriadny vianočný múčnik jednoducho nesmie chýbať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (83)

Anglický vianočný puding je to najklasickejšie, čo sa v Anglicku podáva počas štedrovečernej večere. Jeho nevýhodou je, že ak chceme pripraviť naozajstný vianočný puding, potrebujeme týždeň dovolenky a úplného sústredenia. To si pred Vianocami ja teda určite dovoliť nemôžem. Vždy som bol presvedčený, že anglické gazdinky musia mať aj nejakú inú alternatívu a potom som to našiel. Trifle je odpoveď.

Trifle je vlastne v sklenenej mise naskladaný zákusok, ktorý pozostáva z piškóty, ovocia, pudingového krému a šľahačky. Možno si spomínate, že ho v seriáli Priatelia raz pripravovala aj Rachel, ale pretože sa jej zlepili strany v kuchárskej knihe, medzi vrstvy pridala aj mäso na cibuli a zemiakovú kašu. Tak toto by som radšej neriskoval.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na Trifle budeme potrebovať

Piškótový korpus (môžeme ho kúpiť hotový, alebo si ho sami upiecť), 1 liter mlieka, 150 gramov cukru, 85 gramov hladkej múky, vanilku alebo vanilínový cukor, maliny (môžeme nahradiť iným šťavnatým ovocím), 5 tyčiniek Mars a na obrázku ešte chýba 6 žĺtkov a pol litra smotany na šľahanie.

Obrázok blogu

Maliny rozmixujeme ponorným mixérom. Ak pripravujeme Trifle pre dospelých, pridáme k malinám aj nejaký tvrdý alkohol a trochu cukru.

Obrázok blogu

Do hrnca nalejeme osem decilitrov mlieka, vyškrabeme do neho semienka z vanilkového lusku a celé to dáme variť.

Obrázok blogu

Do zvyšných dvoch decilitrov mlieka vysypeme 100 gramov cukru, hladkú múku a všetko spolu vymiešame.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Keď začne mlieko vrieť, zmes do neho vylejeme. Za stáleho šľahania všetko opäť privedieme k varu a päť minút varíme.

Obrázok blogu

Necháme chvíľku odpočívať a zatiaľ vyšľaháme šesť žĺtkov s 50 gramami cukru na hustú svetlú hmotu, ktorú zašľaháme do uvareného krému.

Obrázok blogu

Opäť privedieme k varu a varíme asi dve minúty. Máme hotový úžasný vanilkovo žĺtkový krém.

Obrázok blogu

Pripravíme si asi 1,5 až 2 litrovú sklenenú nádobu, krém, rozmixované maliny, piškótu, nasekané tyčinky Mars a môžeme začať vrstviť Trifle, ešte kým je krém horúci.

Obrázok blogu

Prvú vrstvu tvorí nakrájaná piškóta poriadne nasiaknutá rozmixovanými malinami.

Obrázok blogu

Na piškótu nalejeme polovicu krému, ktorý posypeme nasekanými Mars tyčinkami.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Vrstvy opakujeme a všetko zakončíme krémom.

Obrázok blogu

Misu zabalíme do potravinárskej fólie a necháme poriadne vychladnúť a stuhnúť.

Obrázok blogu

Povrch ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a zlatými gulôčkami.

Obrázok blogu

Jednoduchý recept sa dá ešte viac zjednodušiť tým, že krém nebudeme variť z múky a vajec, ale jednoducho uvaríme liter vanilkového pudingu z dvoch pudingových práškov.

***

Druhým zákuskom je Vianočné poleno. Je to zákusok, ktorý pozostáva z troch základných zložiek. Upečenej piškótovej rolády (v lepších pekárňach sa dá kúpiť hotová) a z dvoch krémov, jedného svetlého a jedného tmavého. Svetlým sa roláda naplní a tmavým sa potrie a ozdobí. My sme si svetlý krém pripravili orechový, ale odporúčam radšej nejaký ovocný. Jednoducho tam kde my do krému zašľahávame orechy, vmiešajte do neho radšej ananás, mandarínky, alebo niečo podobné.

SkryťVypnúť reklamu

Čo budeme potrebovať na piškótovú roládu

Šesť vajec rozdelených na žĺtka a bielka, k žĺtkom pridáme 140 gramov práškového cukru. K tomu si navážime ešte 100 gramov polohrubej múky.

Obrázok blogu

Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a žĺtka s cukrom na svetlú hustú penu.

Obrázok blogu

Do žĺtkov postupne po častiach vmiešame bielkový sneh a múku. A cesto na piškótu je hotové. Koláčový plech si vystelieme papierom na pečenie,

Obrázok blogu

cesto do neho prelejeme a stierkou ho vyrovnáme.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre rozohriatej na 170 stupňov do svetlo hneda. Trvá to asi tak desať minút, ale najlepšie je skúsiť hotovú piškótu drevenou špajľou.

Obrázok blogu

Upečenú roládu stiahneme z plechu a spolu s papierom ju zrolujeme.

Obrázok blogu

Celú roládu zabalíme do čistej utierky a necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

Je čas pripraviť si oba krémy.

Na krémy potrebujeme

2 x štyri decilitre mlieka, 2 x 80 gramov cukru, 2 x 30 gramov hladkej múky, 2 x dva žĺtky a 2 polky masla. Ku svetlému krému pridáme pätnásť dekagramov mletých orechov a k tmavému jednu tabličku horkej čokolády.

Obrázok blogu

Tri decilitre mlieka dáme variť (v prípade tmavého krému do mlieka pridáme tabuľku horkej čokolády). Žĺtky, cukor a múku vymiešame s decilitrom mlieka do hladka. Keď mlieko v hrnci začne vrieť, vylejeme do neho zmes, za stáleho šľahania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť.

Obrázok blogu

Krémy prelejeme do misiek a necháme vychladnúť. Keď sú celkom studené,

Obrázok blogu

zašľaháme do každého po kúskoch polovicu masla a do svetlého krému aj pomleté orechy (prípadne nakrájané ovocie).

Obrázok blogu

Roládu rozbalíme, natrieme svetlým krémom a opäť stočíme, tentokrát už samozrejme bez papiera.

Obrázok blogu

Preložíme ju na vhodnú tácku a na hrubo natrieme tmavým krémom. A teraz začneme z rolády vyrábať Vianočné poleno.

Obrázok blogu

Vidličkou nakreslíme dlhé a trochu krivé ryhy, aby sme vytvorili kôru.

Obrázok blogu

Z marcipánu vyrobíme hríbiky a hlivy, ozdobíme poleno a celé ho ešte trocha "zašpiníme" napríklad pomletými orechmi.

Obrázok blogu

A je to hotové. A teraz už naozaj môžu začať Vianoce.

Milý naši čitatelia. Ja vám želám všetky tie najkrajšie, najmilšie, najveselšie, najchutnejšie, najradostnejšie a najštedrejšie Vianoce a všetky dni čo vás odteraz čakajú.

PS: V súvisiacich článkoch som sa snažil dať dohromady všetko, čo sme k téme Vianoc na našom blogu uvarili.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

INESS

INESS

107 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu