Anglický vianočný puding je to najklasickejšie, čo sa v Anglicku podáva počas štedrovečernej večere. Jeho nevýhodou je, že ak chceme pripraviť naozajstný vianočný puding, potrebujeme týždeň dovolenky a úplného sústredenia. To si pred Vianocami ja teda určite dovoliť nemôžem. Vždy som bol presvedčený, že anglické gazdinky musia mať aj nejakú inú alternatívu a potom som to našiel. Trifle je odpoveď.
Trifle je vlastne v sklenenej mise naskladaný zákusok, ktorý pozostáva z piškóty, ovocia, pudingového krému a šľahačky. Možno si spomínate, že ho v seriáli Priatelia raz pripravovala aj Rachel, ale pretože sa jej zlepili strany v kuchárskej knihe, medzi vrstvy pridala aj mäso na cibuli a zemiakovú kašu. Tak toto by som radšej neriskoval.
Na Trifle budeme potrebovať
Piškótový korpus (môžeme ho kúpiť hotový, alebo si ho sami upiecť), 1 liter mlieka, 150 gramov cukru, 85 gramov hladkej múky, vanilku alebo vanilínový cukor, maliny (môžeme nahradiť iným šťavnatým ovocím), 5 tyčiniek Mars a na obrázku ešte chýba 6 žĺtkov a pol litra smotany na šľahanie.

Maliny rozmixujeme ponorným mixérom. Ak pripravujeme Trifle pre dospelých, pridáme k malinám aj nejaký tvrdý alkohol a trochu cukru.

Do hrnca nalejeme osem decilitrov mlieka, vyškrabeme do neho semienka z vanilkového lusku a celé to dáme variť.

Do zvyšných dvoch decilitrov mlieka vysypeme 100 gramov cukru, hladkú múku a všetko spolu vymiešame.

Keď začne mlieko vrieť, zmes do neho vylejeme. Za stáleho šľahania všetko opäť privedieme k varu a päť minút varíme.

Necháme chvíľku odpočívať a zatiaľ vyšľaháme šesť žĺtkov s 50 gramami cukru na hustú svetlú hmotu, ktorú zašľaháme do uvareného krému.

Opäť privedieme k varu a varíme asi dve minúty. Máme hotový úžasný vanilkovo žĺtkový krém.

Pripravíme si asi 1,5 až 2 litrovú sklenenú nádobu, krém, rozmixované maliny, piškótu, nasekané tyčinky Mars a môžeme začať vrstviť Trifle, ešte kým je krém horúci.

Prvú vrstvu tvorí nakrájaná piškóta poriadne nasiaknutá rozmixovanými malinami.

Na piškótu nalejeme polovicu krému, ktorý posypeme nasekanými Mars tyčinkami.

Vrstvy opakujeme a všetko zakončíme krémom.

Misu zabalíme do potravinárskej fólie a necháme poriadne vychladnúť a stuhnúť.

Povrch ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a zlatými gulôčkami.

Jednoduchý recept sa dá ešte viac zjednodušiť tým, že krém nebudeme variť z múky a vajec, ale jednoducho uvaríme liter vanilkového pudingu z dvoch pudingových práškov.
***
Druhým zákuskom je Vianočné poleno. Je to zákusok, ktorý pozostáva z troch základných zložiek. Upečenej piškótovej rolády (v lepších pekárňach sa dá kúpiť hotová) a z dvoch krémov, jedného svetlého a jedného tmavého. Svetlým sa roláda naplní a tmavým sa potrie a ozdobí. My sme si svetlý krém pripravili orechový, ale odporúčam radšej nejaký ovocný. Jednoducho tam kde my do krému zašľahávame orechy, vmiešajte do neho radšej ananás, mandarínky, alebo niečo podobné.
Čo budeme potrebovať na piškótovú roládu
Šesť vajec rozdelených na žĺtka a bielka, k žĺtkom pridáme 140 gramov práškového cukru. K tomu si navážime ešte 100 gramov polohrubej múky.

Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a žĺtka s cukrom na svetlú hustú penu.

Do žĺtkov postupne po častiach vmiešame bielkový sneh a múku. A cesto na piškótu je hotové. Koláčový plech si vystelieme papierom na pečenie,

cesto do neho prelejeme a stierkou ho vyrovnáme.

Pečieme v rúre rozohriatej na 170 stupňov do svetlo hneda. Trvá to asi tak desať minút, ale najlepšie je skúsiť hotovú piškótu drevenou špajľou.

Upečenú roládu stiahneme z plechu a spolu s papierom ju zrolujeme.

Celú roládu zabalíme do čistej utierky a necháme vychladnúť.

Je čas pripraviť si oba krémy.
Na krémy potrebujeme
2 x štyri decilitre mlieka, 2 x 80 gramov cukru, 2 x 30 gramov hladkej múky, 2 x dva žĺtky a 2 polky masla. Ku svetlému krému pridáme pätnásť dekagramov mletých orechov a k tmavému jednu tabličku horkej čokolády.

Tri decilitre mlieka dáme variť (v prípade tmavého krému do mlieka pridáme tabuľku horkej čokolády). Žĺtky, cukor a múku vymiešame s decilitrom mlieka do hladka. Keď mlieko v hrnci začne vrieť, vylejeme do neho zmes, za stáleho šľahania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť.

Krémy prelejeme do misiek a necháme vychladnúť. Keď sú celkom studené,

zašľaháme do každého po kúskoch polovicu masla a do svetlého krému aj pomleté orechy (prípadne nakrájané ovocie).

Roládu rozbalíme, natrieme svetlým krémom a opäť stočíme, tentokrát už samozrejme bez papiera.

Preložíme ju na vhodnú tácku a na hrubo natrieme tmavým krémom. A teraz začneme z rolády vyrábať Vianočné poleno.

Vidličkou nakreslíme dlhé a trochu krivé ryhy, aby sme vytvorili kôru.

Z marcipánu vyrobíme hríbiky a hlivy, ozdobíme poleno a celé ho ešte trocha "zašpiníme" napríklad pomletými orechmi.

A je to hotové. A teraz už naozaj môžu začať Vianoce.
Milý naši čitatelia. Ja vám želám všetky tie najkrajšie, najmilšie, najveselšie, najchutnejšie, najradostnejšie a najštedrejšie Vianoce a všetky dni čo vás odteraz čakajú.
PS: V súvisiacich článkoch som sa snažil dať dohromady všetko, čo sme k téme Vianoc na našom blogu uvarili.