Okrem ryže budeme potrebovať ešte zeleninu a syry. U nás do ryžového šalátu najčastejšie používame kukuričku, papriku, paradajku, uhorku a čierne olivy. Zo syrov si pripravíme encián a údený syr, ale aj tu sú vítane najrôznejsie zvyšky syrov. Na zálievku použijeme kyslú smotanu. Údená šunka je jedna z nepovinných ingrediencií, ktorú pridávam len vtedy, ak ju v chladničke nájdem. Ďalšie nepovinné ingrediencie sú napríklad hrášok, varená mrkva či iná koreňová zelenina, šampiňóny, capari... Určite dokážete vymyslieť množstvo iných vecí, ktoré by ste v tomto šaláte radi videli a jedli.
Na zálievku okrem kyslej smotany môžete použiť napríklad aj biely jogurt alebo majonézu a všetky tieto ingrediencie voľne kombinovať. Na množstvo, ktoré je na obrázku sme nakoniec potrebovali dve kyslé smotany.

Postup je mimoriadne jednoduchý a predpokladám že aj jasný. Všetku zeleninu sa očistíme, umyjeme, nakrájame, nasekáme, syry nastrúhame, nakrájame a všetko šupneme do jednej veľkej misy.

Pridáme kyslé smotany (biely jogurt, majonézu) a všetko opatrne zľahka, ale pritom naozaj poriadne premiešame. Keďže šalát je plný chutí nemusíme ho dosáľať ani inak dochucovať. Necháme aspoň hodinu odstáť v chladničke. Podávame jemne vychladené.

Tento šalát miluje celá rodina. Ja ho mám najradšej len tak ako olovrant, alebo ľahkú večeru, ale naša mama ho zásadne používa ako prílohu k restovanej, alebo vyprážanej kuracej pečienke. Keď túto kombináciu ochutnal Macko, okamžite sa stala jeho obľúbeným jedlom. Výborná kombinácia chladeného šalátu a teplej zemitej chuti vyprážanej pečienky ho celkom dostala. Hoci je to celé veľmi jednoduché, verím, že dostane aj vás.

Dobrú chuť!
