reklama

Zápisky zmiereného 1

Sedel v autobuse. Rád sa vozieval v autobusoch. Ľudia bývali v autobusoch sami. Pohrúžení do svojich myšlienok a pocitov sa zabúdali kontrolovať. Zabúdali predvádzať obvyklý obraz dokonalých. Zabúdali hrať. Zabúdali sa tváriť. V autobuse iba cestovali, v podstate sa nudili, a tak im myšlienky často utiekli a voľne sa potulovali po ich životoch a spomienkach. Ľudia v autobusoch boli nekonečnou zmesou pocitov, myšlienok, postojov. Tu sa hádali so šéfom, vyznávali lásku neznámej kráske, tu sa celkom oddali snom a túžbam. Netušili akí sú bohatí. Každý bol iný. A nielen to. V každom okamihu sa každý z nich dokázal zmeniť stokrát, tisíckrát.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)
Obrázok blogu

Práve v autobuse bolonajjednoduchšie sa z nich napiť. Vtedy ich Joshua vypíjal plnými dúškamia živil sa ich strachom, láskou, hnevom, túžbou, nenávisťou... Zabúdali sa chrániť svojimi obvyklými múrmia Joshua dokázal celkom nekontrolovateľne získavať všetko, čo od nichpotreboval.

Joshua ju uvidel už na zastávke.Šedá. Bola ako odistený granát. Zvnútra plná a zvonku celkom nenápadná.Šedivá sukňa, sveter, pančuchy, topánky, okuliare. Všetko šedé. Aj vlasy v rovnomtuhom cope hoci boli čierne, pôsobili šedivo. Stála ešte vonku, keď ju jemne jemnučkoochutnal. Zuzana.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prinútil oproti sediaceho muža snovinami, aby sa postavil a uvolnil Zuzane miesto. Ten sám nechápal, prečosi odsadol z vyhriatej sedačky, ale nutkanie bolo silnejšie. Nepríjemné,ale silnejšie.

Poslušne si sadla na voľné miestooproti Joshuovi. Šedú sukňu si popoťahovala cez kolená. Otvorenou dlaňou sasnažila vyrovnať na nej záhyby. Naprávala golier šedivej blúzky. Už na prvýpohľad bola nervózna. Joshua sa pozrel hlbšie. Vedel čo uvidí. Pod šedivýmoblečením mala ostro červené spodné prádlo. To jemné, čipkové prádlo bolo jejjediným pokusom o rebéliu. V rukách držala hrubý fotoalbum.Fotografie z oslavy. Zlatá svadba jej rodičov. Už ani na tú oslavu nechcela prísť.Telefonovala s mamou, snažila sa vyvliecť zo stretnutia. Hoci vedela, že sajej to nemôže podariť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- Zuzka, ako to myslíš, ženemôžeš prísť. Budú tu všetci aj tvoje sestry s rodinami. Je to absolútnenevyhnutné, aby si prišla. Tvoj otec a ja sme to plánovali už v lete.Nebudeme o tom diskutovať dobre?

Nechápala prečo vždy hovorí “tvojesestry, tvoj otec a ja.“ Čo nemajú meno? Nestačí povedať príde Táňaa Eva? Otec a ja? Mama bez prestávky pokračovala:

- Zuzka, je objednaný fotografa veľká hostina. Jednoducho príď. Tvoj otec a ja ťa čakáme.

Vtedy Zuzana pocítila svojupríležitosť:

– Mami, tak zruš toho fotografa,ja vám fotky spravím. Veď som už skoro profík. A bude to zadarmo.

Poznala mamu a nezabudlapritiahnuť návnadu:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- Vieš čo stoja fotkyu profesionálneho fotografa? Veď to bude oveľa lacnejšie.

Mama hneď súhlasila a Zuzana bola presvedčená, žemala dobrý nápad. Ako fotografka bude stále tak trochu bokom. Nebude účastník,bude pozorovateľ. A teraz sama sedela v autobuse navlečená podľapredstáv svojej matky. Pozerala na zavretý fotoalbum a pocítila hnev naseba samú:

- Som krava. Teraz majú všetcipokoj a ja musím na ďalšiu návštevu s fotkami. Táňa a Eva sediadoma s manželmi a ja znova do jamy levovej. Krava, mala som radšejvydržať tú oslavu, - na tvári sa jej objavil nebadaný úsmev. - Ale fotky súvýborné. Darmo, som šikovná. Šikovná Zuzka. Nie, ja som šikovná krava. A otec ani nie jedoma. Bohvie dokedy tam s ňou budem musieť sedieť a stále znovapozerať na tie blbé fotky. Krava.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zuzana sa pozrela von oknoma znova sa usmiala.

- Keby som jej ich hodila doschránky a zazvonila zdola. Máš v schránke svoje sprosté fotky,pozeraj si ich s kým chceš. Nazdar!

Nikdy by to nedokázala ten strachje silnejší. Odjakživa sa jej bojí. Svojej despotickej matky. Vždy urobila ibato, čo chcela mama.

Joshua bol nadšený. V priebehu pár minút mal plné telo lásky a smútku, hrdosti a strachu,smiechu a nenávisti. Zuzana bola skvelý úlovok. Krik, ktorý sa zrazu ozvalv autobuse bol nepríjemný a neobvykle silný:

- Čo ty, že vieš? Nič nevieš!Nič nevieš, nič nedokážeš! Veď nerobíš nič pre mňa. Tak nerobíš nič. Iba javiem. Si niktoš!

Zuzana sa preľakla a stiahlasa do seba. Odtrhla prúd tečúci k Joshuovi a ten pocítil jej hnev akosvoj vlastný:

- Kto do pekla...

Nechcel sa predierať plnýmautobusom. Oprel svoje telo v sedadle tak, aby bolo čo najstabilnejšie a vyzdviholsa z tela von. Hneď zbadal muža v zadnej časti autobusu. Sedela kričal. Na neexistujúcom sedadle priamo vedľa neho sedel jeho osobnýdémon. Muž tvárou otočený k démonovi kričal plný hnevu:

- Načo, načo si! Nič si pre mňanikdy nespravil! Ty si niktoš! Nikto pre mňa nič nespravil a ja vašuexistenciu podmieňujem svojim egom.- otočil sa k cestujúcim. – Všetci stenanič. Ste nič! Ty si nič!

Démon pokojne sedela vychutnával príval mužových emócií. Joshua ho v tej chvílinenávidel rovnako ako muža, ako Zuzaninu matku.

Okolo muža sa utvorilo voľnépriestranstvo. Ľudia sa odtlačili s jedinou myšlienkou:

- Blázon. Potreboval by tabletky.Blázon.

Joshua vedel, že tento liekmi pokrivenýzostatok človeka je len nepodstatný mravec. Že je obeťou osobného démona. Ženemá skutočný dôvod na pomstu. Ale zvíťazil jeho, Zuzanin hnev.

- Prekazil simi pitie! - zvreskol na muža. Prstom nakreslil do vzduchu pred mužovou tvároukruh. Kruh sa začal točiť obrovskourýchlosťou a zmenil sa na čiernu dieru, z ktorej sa začal k mužovi plaziťhad. Čierny had sa pomaly akoby bez záujmu blížil k mužovi, ktorý zrazu celkom stíchol. Fascinovanýpozeral na Joshua aj na hada plaziaceho sa k jeho ústam a zrazu znovazakričal:

- Had je symbolom múdrosti,múdrosti ty blázon!

- Hej, – povedal ticho Joshua priblížiacsvojú tvár k mužovej. - Ale tento je jedovatý.

Krik muža sa zmenil naneartikulované besnenie. Rukami sa snažil zbaviť neviditeľného hadaa kričal. Strachom sa mu znetvorila tvár zrazu tak podobná tvári jehodémona a padol k zemi v ťažkom záchvate. Démon sa prisal silnejšie,Joshuom vyprovokovaný strach bol úžasnou silou pre jeho čiernu dušu.

Joshua ešte zasyčal na mužovho démona a vrátil sa do tela. Zuzanabola už preč, a tak na najbližšej zastávke vystúpil.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu