Hatatitlove sucháre

Ako vieme, tak všeobecne prevláda názor, že kôň je ušľachtilé zviera. Má niekto niečo proti tomuto tvrdeniu?...Veď preto! Tak pokračujeme ďalej. To, že tento nepárnokopytník je vysoko nad vecou, tak to viem už sakramentsky dávno. Veď ktorý mestský fafrn nechodil do knižnice a nemal prelúskané všetky máyovky? Pravda je taká, že ich autor nevenoval veľa pozornosti opisu večerného táborákového menu. Ale ľudia jesť musia. Ohnivá voda má síce dostatok kalórií, ale ako vieme, tak zakaľuje zrak a spôsobuje trasenie rúk. Aj kone musia stolovať. Je niečo fajnovejšie na svete, ako taká obilnina? Je, ale to teraz nie je podstatné.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (56)

Ovos. Hlavný hrdina dnešného receptu sa volá ovos. Je tak zdravý, že až je to podozrivé. Obsahuje vitamíny, minerály, balastné látky a ešte všeličo iné, pozitívne pre naše telo. Mimo iného sa z neho vyrába aj škótska whisky. Kone majú z neho krásnu a lesklú srsť.

Obrázok blogu

Ovsené vločky. Dočítal som sa zaujímavú informáciu, ako sa vyrábajú ovsené vločky. Chytí sa taký ovos a švacne sa medzi dva valce a zlisuje sa. Deti neplačte, ovos to nebolí, lebo už je dávno mŕtvy. Na opačnom konci sa už sypú hotové ovsené vločky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Recept na dnešnú lakocinku jeho neznámy autor pôvodne pomenoval: Sušienky z ovsených vločiek. Práve dozrel čas, aby som Vám nabonzoval všetkých účastníkov dnešného mecheche. Tu je ich skupinová fotka. Ponížene uznávam, kompozícia nedosahuje bombastickú kvalitu a jednotlivci sa nechceli usmievať ani pod hrozbou opekania v peci.

Obrázok blogu

150 g hladkej múky

150 g masla alebo margarínu - ja som použil maslo, lebo som stredná vrstva

150 g práškového cukru

Soľ - takto to bolo v recepte, tak sa nepýtajte že koľko. Ja som dal takú štipku.

120 g ovsených vločiek

3 PL mlieka

Kritickým okom zhodnotíme, že recept je to maličký, tak to všetko vynásobíme trojkou. Šupneme to do misky a necháme sa realizovať našu Božku. Takto ľa.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Proces miešania je náročný, zdĺhavý a nielen pre ženskú polovicu ľudstva aj únavný. Ale Božke to nevadí, dokonca sa zdá, že jej to robí dobre. Tak ju ešte nechajme, nech si do sýtosti zamúti.

Obrázok blogu

Cesto je hotové vtedy, keď je všetko pekne krásne rovnomerne porozdeľované. Musí to mať správnu gulášovú konzistenciu. Guláš je vtedy OK, keď v ňom stojí lyžica. Vot smatríte.

Obrázok blogu

Nachystáme si dosku a valček na vaľkanie cesta a ideme nato. Urveme vhodné kusisko cestoviny a bez milosti ju zmangľujeme do výšky 3 až 5 milimetrov. Ako sa nám podarí, tak to bude. V peci trošku napuchnú, ale hneď aj spľasnú. Takže tak, keď sme si to vyvaľkali, ideme vykrajovať. S elánom si v optimistickom duchu nachystáme rôzne vykrajovače na linecké cesto a tak. Pritlačíme vykrajovač a...nič. Teda nie celkom, ale výsledok je pofidérny. Oni, tie vločky akési ovsené, ostanú totiž celé. A sú tuhé. Zhrnuté a podčiarknuté, nevykrajoval som, ale odtrhával som neforemné a po krajoch zubaté objekty.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrá rada nad zlato a zadarmo. Zoberie sa veľký kuchynský nôž. Ostrý ako ten šľak musí byť. Rezná hrana je oblá. No čo budem čo vyprávať, takto by mal vyzerať:

Obrázok blogu

Postupujeme nasledovne. Do pravej labky uchopíme pevne našu mačetu. Špičkou sa dotkneme dosky, rezací nástroj zviera s pracovnou plochou uhol do 45 do 60 stupňov. Hojdavým pohybom odfikneme kraj cesta, čím ho prakticky zarovnáme. Vykrajujeme si rôzne tvary od výmyslu sveta, ako sú obdĺžniky a štvorce. Prípustné sú aj kosoštvorce.

Predhrejeme rúru, na plech dáme papier na pečenie a naň naše výtvory. Ten papier je dobrá vec, len sa debilne skrúca. Finta fň: so skleným zúrivým pohľadom vnikneme do chladničky a zmocníme sa masla, hery, palmarínu, alebo čo je po ruke. Plech potrieme predmetnou tukovou kockou a papier je priľnutý. Basta fidli!

SkryťVypnúť reklamu

Teplota rúry. Tak to je vždy dilema. Povedzme okolo 200 grádov.

Čas pečenia. Ešte tvrdší oriešok. Na začiatok navrhujem 12,5 minúty. Potom si dolaďte temperatúru a aj dĺžku tepelnej úpravy. Ale pozor! Treba to sledovať, lebo sa prihodí to, čo aj jednému machrovi a plod našej námahy skončí kde?

Obrázok blogu

Správne tušíte, v odpadovom koši. Nech je našim prihorencom zem ľahká. Amen.

Výsledok práce našich šikovných rúk a umu by mal vyzerať presne takto:

Obrázok blogu

Podľa mojej skromnej mienky to nie je zase také obrovské terno, ale zjedli sa všetky a chutilo to celému príbuzenstvu. Celé som si to kontroloval. Verím, že aj tie divoké stáda koníkov by si pošmákli. Veď je tam cukor a ovos.

Obrázok blogu

((kone))

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Stále musím ešte do roboty chodiť. Zoznam autorových rubrík:  Československo moje rodnéNemecko moje prechodnéPokusy o veselostiDomáce úlohyReceptáriumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu