Marcové stehienka

Vážení, dnes začneme parádne z ostra. Bez bázne vkročíme do kuchynských priestorov a zaostríme zrak. Nie, neotvárame chladničku a následne butilku s domácou pálenkou. Zrak ostríme mimickými cvičeniami. Spôsobom, že nebadane jedno oko prižmúrime s dávkou mierneho pohŕdania a súčasnej nadradenosti. Tak isto postupujeme aj pri druhom oku. Mierne pokrčíme nos, to zvýši rešpekt. Dodá nám to nefalšovaný samurajský výraz, ktorý sa nám môže, neskôr, celkom dobre ešte hodiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Vieme celkom presne čo hľadáme, dokonca aj kde to nájdeme. Aj minule sme to tam tiež našli. Vždy to tam nájdeme. A nielen my. V každom hororovom filme sa to tam nájde. Zbraň, to je tá vecička, bez ktorej sa ďalej v dnešnom svete nepohneme. Doba je krutá, ale nie až natoľko, aby sme vyvolili nejakú slovnú zbraň. Nedaj bože vulgarizmus. Načo my hneď nemyslíme. Sme humánni, preto chceme sečnú a z ekonomických dôvodov zároveň reznú zbraň v jednom. Ľudovo povedané žabykláč o veľkosti niečo medzi bodákom a mačetou. Rôznymi „rybičkami", zeleninovo-ovocnými odšupovačmi a ostatným štepárskym sersámom sa nezapodievame. Musí dobre sedieť v ruke, musí byť teda veľký a hlavne ostrý. Keď nie je, tak brúsime.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo si dnes ukuchtíme. Niečo už naznačuje nadpis článku. Pokrm to bude rýchly, možno aj zdravý a diétny, pravdepodobne aj výživný a v neposlednom rade aj ekonomický a ekologický. Prečo? No tak to naozaj nemám ani páru. To sa tak teraz na všetko hovorí. Bude to hydina. Prečo marcová? Žeby sme nejakú nešťastnú labuť restovali na snežienkach? Omyl! Použijeme nie vodnú, lež behavú hydinu. Pubertálnu sliepku, jednoducho kura. Vlastne iba jej zadné labky.

Pre úplných začiatočníkov tu máme malú ukážku ekologického chovu operenca určeného na tepelnú úpravu a následnú konzumáciu.

((Slepice))

Celá nadhodnota vzniká výrobným procesom, pôsobením pracovnej sily prostredníctvom výrobných prostriedkov na suroviny.

SkryťVypnúť reklamu

Fáza 1 - suroviny:

Obrázok blogu

Potrebujeme dostatočné množstvo kuracích stehienok. V tejto prípravnej fáze sa zbytočne nezamýšľame nad tým, aký život malo to naše nebohé kura. Berieme to tak, že sme súčasťou potravinového reťazca. Bude treba aj trochu masti. Použijeme maslovú masť, lebo ju máme. Vhodný by bol aj olej, ale ten momentálne absentuje v našej kuchyni.

Obrázok blogu

Chýbať nesmie ani vhodné korenie, napríklad také na grilovanie, ktoré nám dodá chuť, potom žďobec mletého čierneho korenia, lebo ono zase garantuje vôňu. Soľ. Je nad zlato, to vie dnes už každá poriadna princezná. Ako oblohu a zásobáreň chuti použijeme pór, cibuľu, nejaké hríbikycesnak. Podlievanie realizujeme vínečkom. Dnes sme zvolili biele. Príloha bude ryža, lebo sa nám absolútne nechce babrať so zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

Fáza 2 - produkcia:

Obrázok blogu

Kuracie stehienka umyjeme a keď už tak veľmi chceme, tak ich prepolíme. Nemusíme, ale keď už máme ten nožisko po ruke. Hlavné je dodržať zásadu, že nesekáme, ale režeme. Oči môžu mať samurajský výraz, neodporúča sa ich zavrieť ani od ľútosti či strachu.

Pór tiež umyjeme a posekáme na kolieska. Sme sústredený, podvedome myslíme na úroveň nášho zdravotníctva.

Cesnak je kapitola sama o sebe. Svokor tvrdí nasledovné: „Cesnak nikdy nič nepokazí!" Zoberieme celú hlavičku a rozoberieme na jednotlivé cesnakové mesiačiky. Tieto nečistíme, lebo sme sa rozhodli pre metódu pučenia.

Obrázok blogu

Metóda pučenia je nasledovná. Cesnak, už vyspovedaný a zmierený s osudom, položíme na rovnú plochu. Ideálne sa nám javí na túto činnosť lopárik, piestik, či štúrovská doska na krájanie. Nôž položíme na cesnakového odsúdenca plochou stranou. Rúčku držíme v pravej ruke, dlaň ľavej ruky položíme na oceľovú časť rezáka. Postavíme sa na špičky a ruky pritlačíme k telesnej schránke. Teraz to musí byť rýchle. Nechceme aby cesnak zbytočne trpel. Popiskujeme si, čím odlákame jeho pozornosť. Neborák si myslí, že mu zatláčame hrču, ako ratolesti, keď sa švacne o roh stola. Z ničoho nič ukončíme stoj na špičkách. Normálne sa postavíme na päty a je to. Garantujem Vám, že ani necekne. Upozornenie: metódu netrénujeme na deťoch!

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Cibuľu škrtám. Stačí pokrájaný pór. Takto: cibuľa.

Obrázok blogu

Kuracinu dáme do pekáča, na plech a podobne. Prifrcneme trochu masti, obsypeme korením, soľou a pokrájanou zeleninou. Podlejeme vínkom, aby nám to neprihorelo. Ak nemáme dekel, zakryjeme to alobalom. Šupito presto do pece s tým. Dusíme 30 - 40 minút. Potom odokryjeme ten náš zázrak a zapekáme 15 - 20 minút.


Fáza 3 - zahladenie stôp:

Obrázok blogu

Táto časť je dobrá, lebo je krátka. Vidíme dobre. Všetko, čo sme doteraz použili a znečistili, sú tieto tri drobnosti. Milujeme jednoduché recepty, hlavne kvôli umývaniu špinavého a utieraniu čistého riadu.

Fáza 4 - pôžitkárstvo:

Obrázok blogu

Takto vyzerá výsledný produkt našej snahy. Tú zeleninu neberieme do huby. Splnila svoju úlohu v dejinách. Nesmútime a vyhodíme ju. Napríklad do kompostu, aby sme mali ekologický bio recept a aj pocit.

Obrázok blogu

Naložíme na tanier a prizveme rodinných, ako aj ostatných, príslušníkov k prestretému stolu.

((Ludolf))

Podávame s vínom, alebo pivom. Kto chce tak môže byť aj nealko. Sme Kingovia, preto kuracinku jeme zásadne rukami, lebo tak sa to má a tak je to správne.

Sme spokojní, vyložíme si nohy a relaxujeme. Pomaly trávime. Jednoducho nás očakáva perfektný deň.

((HeyHiHello))

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Stále musím ešte do roboty chodiť. Zoznam autorových rubrík:  Československo moje rodnéNemecko moje prechodnéPokusy o veselostiDomáce úlohyReceptáriumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu