Pestovať či nepestovať doma?

Kúpiť priesady, zasadiť, okopávať a potom ešte aj pozbierať. Oplatí sa to všetko len kvôli tomu, aby ste v obchode...

Pestovať či nepestovať doma?
imunoglukan
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Kúpiť priesady, zasadiť, okopávať a potom ešte aj pozbierať. Oplatí sa to všetko len kvôli tomu, aby ste v obchode za balenie paradajok ušetrili 2,99 Eur? Asi nie. Teda, kvôli eurám určite nie. No ak si túto otázku skúsime položiť aj z druhej strany mince, odpoveď už môže byť iná. Je ňou naše zdravie. Chcete vedieť, aký je presný rozdiel medzi paradajkou z obchodu a tou z domu?

Ako na bežiacom páse

Asi pre vás nebude žiadnym tajomstvom, ak vám povieme, že v súčasnosti si poľnohospodári pri produkcii potravín pomáhajú postrekmi. Strieka sa proti plesni, burine, škodcom... proste proti všetkému. A práve vďaka postrekom dokážu pestovatelia priniesť na pulty obchodov oveľa väčšie množstvo potravín za oveľa kratší čas.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Avšak, postreky obsahujú pesticídy. A na to, aby ich v potravinách nebolo príliš veľa, dozerá Európska únia. Je nutné uviesť, že vďaka nej máme najprísnejšie právne predpisy, čo sa týka množstva dovolených hodnôt pesticídov v ovocí a zelenine. Vďaka jej početným kontrolám nie sme vystavený konzumácii veľkého množstva škodlivých látok v potrave.

Prečo to je problém

Z jedenia potravín, ktoré obsahujú pesticídy, sa vám zo dňa na deň nestane nič. Na naše telo vplývajú skôr vtedy, ak ich v potrave prijímame dlhodobo. Environmental Protection Agency tvrdí, že zo všetkých pesticídov je až 90 % fungicídov, 60 % herbicídov a 30 % insekticídov známych ako karcinogén. Pesticídy sú aj jednou z mnohých ďalších príčin výskytu známych civilizačných chorôb. Napríklad môžu vplývať na rozvoj: obezity, cukrovky, astmy, alzheimerovej či parkinsonovej choroby.

SkryťVypnúť reklamu

Ak pestujete, viete, čo jete

Uvedomujeme si, že odstaviť sa od systému úplne a produkovať si všetky potraviny doma nejde. No čo by sa stalo, ak by ste si vypestovali aspoň pár sezónnych vecí sami? Alebo ich kúpili od susedy vedľa? Povieme vám to: znížili by ste množstvo pesticídov, ktoré v potrave prijmete a kleslo by riziko vzniku civilizačných chorôb.

SkryťVypnúť reklamu

Mentálna dovolenka

Počas hrabkania sa v pôde tiež prestanete myslieť. Pracovné excely, neuprataná domácnosť či vzťahové problémy odídu na dovolenku. Ostanete len vy a vaša fyzická práca. Hlava si oddýchne, telo dostane zdravú dávku pohybu a po dobre vykonanej práci vás zaplaví radosť z diela. Veď, vypestovať si niečo vlastnými rukami je úplne iný pocit, ako si to kúpiť v obchode, nie?

SkryťVypnúť reklamu

Mňam, tá chuť

Poznáte chuť domácej paradajky? Verte, že nič nie je sladšie, než vlastnoručne vypestovaná rajčina. Pretože nedozrievala týždeň v kamióne, ale prirodzene na slnku. A ešte aj preto, lebo to, o čo ste sa mesiace starali, polievali a sledovali, ako rastie, proste chutí viac. Akoby ste prvým hryzom svojmu mozgu povedali: „Hmmm, tak toto mi proste musí chutiť, aj keby kamióny paradajok z neba padali.“

Aj na balkóne

Urobili sme vám chuť na domácu paradajku, ale nemáte záhradku? Nevadí. V súčasnosti vygúglite mnoho tipov o tom, ako základné sezónne potraviny dopestovať aj na balkóne, či za oknom bytu. Veď, obzrite sa navôkol, koľko ľudí už muškáty postupne vymieňa za paradajky, papriky či uhorky. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Idete do toho s nami? Tak šup-šup do obchodu a hurá na sadenie.

Držíme vám palce a prajeme dobrú chuť!





Imunoblog

Imunoblog

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  80x

Zdravie máme iba jedno, preto je dôležité sa oň starať.Nadmerná precitlivenosť alebo naopak znížená obranyschopnosť vie poriadne zamávať s našim zdravím, ktorého hlavným zdrojom je naša imunita. Aby sme si ju však dokázali chrániť a udržať, musíme jej rozumieť. Na našom blogu preto nájdete rady odborníkov, ktorí majú dlhoročné skúsenosti v oblasti zdravia a imunity. Viac o imunite sa dočítate na: www.imunoblog.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,066 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
SkryťZatvoriť reklamu