reklama

Zdedil zmenku za tri miliardy, plánoval popravy v štýle sátorovcov a útek do Thajska

Prečítajte si, prečo Tomáša Matoviča poslal sudca do väzby v prípade objednávky vrážd advokáta a ďalšieho muža.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Do reštaurácie Stará pošta v Trnave vtrhlo 12. augusta 2005 komando falošných policajtov a uniesli kontroverzného podnikateľa Ladislava Matoviča spájaného s trnavským podsvetím, ktorý podnik vtedy vlastnil a prevádzkoval. Celé roky  je nezvestný a pravdepodobne ho zavraždili, jeho telo nikdy nenašli. Obžalobe z organizovania únosu čelila Matovičova „kamarátka“ a spolupodnikateľka Dagmar Pozdechová, ktorú odsúdili za únos na tri roky, pričom prokurátor na Okresnom súde Trnava nepodal sťažnosť.

V roku 2014 súd v rámci civilného konania vyhlásil Ladislava Matoviča za mŕtveho. (Na trestné konanie v prípade únosu a policajné preverovanie informácii o jeho vražde to nemá žiaden vplyv – poznámka autorky.) Následne  prebehlo dedičské konanie a jeho syn Tomáš zdedil majetok za 2,7 milióna eur, zastupoval ho bratislavský advokát Juraj Almáši. No namiesto vyplatenia dohodnutej odmeny za vykonané právne služby, začal plánovať ako sa záväzku voči nemu zbaviť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V roku 2012 na neho podal stostranové trestné oznámenie na prokuratúru v Trnave,  nikoho však neobvinili. Následne Národná kriminálna agentúra (NAKA) v roku 2016 riešila prípravu vraždy Almášiho a podozrivý bol práve Matovič, ktorý si mal likvidáciu objednať za 30 – tisíc eur u rusky hovoriacich ľudí.

Z rozhodnutia OČTK vyplýva, že Matovič sa namiesto vraždy napokon uspokojil aj s plánom krivého obvinenia Almášiho, na základe ktorého by sa aspoň na tri mesiace dostal do väzby. Keďže disponoval informáciou, že má závažné ochorenie, myslel si, že pobyt za mrežami by neprežil.

Pôvodné spomínané trestné oznámenie z roku 2012 doplnil o vyhlásenie, že sa údajnej trestnej činnosti voči nemu okrem samotného Almášiho mali dopustiť aj  členovia gangu takáčovcov, chcel tak dosiahnuť  príslušnosť Úradu špeciálnej prokuratúry. V januári 2017 NAKA zrealizovala akciu s názvom Aladin voči takáčovcom a presne podľa scenára Matoviča a spol. obvinili zo zločineckej skupiny aj Almášiho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Matovič bol na prvého apríla predvolaný na Špecializovaný trestný súd ako svedok. Niekoľko dní predtým sa však pred kamarátmi, ktorí to aj potvrdili pred vyšetrovateľom NAKA, vyjadroval, že „to tam celé položí a spojí sa s opozíciou, že pôjde na inšpekciu a takýmto spôsobom vybaví policajtov z NAKA, ktorí sa na objasňovaní a vyšetrovaní kauzy takáčovci podieľali“. Títo policajti sú sami stíhaní za manipulácie výpovedí v inom prípade. Ide o príslušníkov PZ známych ako naši chlapci so správnym morálnym kompasom. Pojednávanie však  vtedy odročili.

Ďalší majetok

Podľa uznesenia Okresného súdu Trnava z mája 2018, ktoré mám k dispozícii, súd povolil obnovu dedičského konania po Ladislavovi Matovičovi. Tomáš Matovič zdedil zmenku za tri miliardy eur vystavenú seychelskou spoločnosťou z apríla 2005 na meno jeho otca.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozmýšľal, že sa podpáli

Matoviča pred pár týždňami obvinili z prípravy vraždy Almášiho a ďalšieho muža - Andreja Čerbaniča, s ktorým má majetkové spory. Čerbanič si od neho exekučne vymáha viac ako pol milióna eur. Okrem toho mu dlží ďalších 966 – tisíc eur. 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiadal pre Matoviča väzbu z dôvodu obavy, že by ušiel, ovplyvňoval svedkov a tiež  z obavy, že by pokračoval v trestnej činnosti.

Pri rozhodovaní o väzbe pred sudcom pre prípravné konanie Matovič uviedol, že je mu ľúto čo sa stalo. Sľuboval, že by neutekal, neovplyvňoval by svedkov, ani nepokračoval v trestnej činnosti. Tiež vyhlásil, že ak by bol vzatý do väzby, žiada byť umiestnený do nemocnice, lebo život je pre mňa neznesiteľný. „Pred rokom som rozmýšľal o tom, že by som sa upálil pred Prezidentským palácom alebo pred Úradom špeciálnej prokuratúry v Pezinku,“ povedal a vypovedať odmietol.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sudca videl dôvodnosť obvinenia

O väzbe pre Matoviča rozhodoval sudca Milan Cisarik. V uznesení, ktoré mi súd poskytol podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám, konštatoval dôvodnosť obvinenia. Poukázal na to, že Matovičove plány potvrdzuje jeho výpoveď pred vyšetrovateľom ako aj výpovede svedkov Róberta Bíleho a Matúša Šelestiaka. No a práve oni dvaja policajtom oznámili, aké úmysly má Matovič.

Obaja sú s Matovičom dlhoroční kamaráti. Šelestiak disponuje generálnou plnou mocou Matovičovej firmy a závetom, v ktorom je určený ako jediný dedič jeho majetku. Obaja spomínaní sú známe mená a vystupujú v rôznych trestných konaniach po celom Slovensku. Viac si o dvojici a ich vzťahoch s Matovičom môžete prečítať v mojich starších článkoch tu, tutu.

Kamaráti Róbert Bíly a Matúš Šelestiak
Kamaráti Róbert Bíly a Matúš Šelestiak (zdroj: archív pir)

Sudca sa pri rozhodovaní o väzbe pre Matoviča odvolal aj na výpovede  poškodených, ktorí pri svojich výsluchoch na polícii spontánne označili ako primárneho podozrivého práve Matoviča.  Za podozrivého ho označili aj dcéry Almášiho, ktoré mal Matovič podľa obvinenia tiež v pláne zlikvidovať. Ako motív uviedli spory medzi ich otcom a Matovičom. Podľa výpovedí svedkov dcéry Almášiho chcel nechať poliať kyselinou či im kombinačkami odstrihnúť prsty a rozprával aj o ich únose.

„Existenciu dlhodobých vzájomných sporov medzi obvineným a poškodenými objektívne preukazujú aj podklady doložené vo fotokópiách z iných trestných konaní ,“ napísal Cisarik v uznesení, pričom bral do úvahy aj prípad ktorý som už spomenula, keď NAKA vyšetrovala v roku 2016  prípravu vraždy Almášiho. Sudca tiež prihliadal na výpisy z policajných evidencii a operatívnych informácií evidovaných k osobám a aj podklady zo súdneho konania vedeného na Špecializovanom trestnom súde, v ktorom čelí obžalobe Almáši  v rámci kauzy takáčovci a ako svedkovia v ňom figurujú Matovič a spomínaní Bíly a Šelestiak.

Záznamy a agent

Z odposluchov, ktoré boli počas vyšetrovania použité na základe príkazu súdu, podľa sudcu vyplýva aj to, že Matovič má vzťahy v zahraničí - podnikanie na Ukrajine, čo potvrdzujú tiež výpovede Bíleho a Šelestiaka, podľa ktorých uvažuje  o úteku aj do rusky hovoriacich krajín po spáchaní činu.

V súdnom uznesení je uvedené, že „motiváciu a prijatie myšlienok na spáchanie vraždy (vrážd) objektívne osobitne preukazujú  obrazovo – zvukové záznamy od konca marca do polovice apríla, na ktorých rozpráva o vraždách aj sám so sebou.“

V konaní bol na základe príkazu Špecializovaného trestného súdu nasadený agent a zo všetkých stretnutí boli vyhotovené obrazovo-zvukové záznamy. K zadržaniu Tomáša Matoviča došlo bezprostredne potom, ako mu mal odovzdať finančnú hotovosť vo výške 10 – tisíc eur a podklady k vykonaniu vrážd.

Podľa sudcu Matovič jednoznačne agentovi prezentoval požiadavku, „aby tí ľudia neboli, ako to robili sátorovci“, jednoznačne vyjadril svoj cieľ – ich usmrtenie.

Dodal fotografie a zaplatil zálohu

„Opísal aj spôsob – teda zmiznutie tiel oboch poškodených, ktorých potom aj menoval, opísal a jednoznačne identifikoval,“ odvoláva sa sudca na záznamy s agentom v uznesení o väzbe. Za to mu prisľúbil odmenu vo výške 40 – tisíc eur za osobu a zálohu vo výške 5 – tisíc eur tiež za osobu.  Matovič agentovi sľúbil aj dodanie podkladov najmä fotografií, údajov o bydliskách poškodených a išiel pre domnelého objednaného vraha fotograficky zdokumentovať chatu Almášiho. Z nahrávok medzi agentom a Matovičom tiež vyplýva, že chce, aby Almáši vedel, že za celou vecou je on agent mu má pred smrťou  povedať, že „to je od Tomáša“.

Hovoril, že vie preprať peniaze

Podľa záznamov Matovič porozprával agentovi aj to, „že nech bude kdekoľvek na svete či niekde na Srí Lanke, na Bali či v Thajsku je u neho vítaný a aj o tom, že je majetný a vie preprať akékoľvek peniaze.“

„Mám kopu peňazí,“ tvrdil. „Viem to spraviť,“ pokračoval. „Vieš vyčistiť love?“ spýtal sa ho agent. „Viem čokoľvek úplne, zákonnejší spôsob na svete neexistuje. Lebo to je zlé, kvázi ako keby dlžobný úpis v prospech môjho otca, do dedičského konania zapísaný, čiže je môžem povedať, ja som to mal tuto doložené vkladom. A posielam ti to,“ odpovedal mu Matovič. Tým zjavne myslel spomínanú dodatočne zdedenú zmenku v hodnote tri miliardy eur.

Zbieral informácie o obetiach a chcel ujsť do Thajska

„Pri plánovaní skutku zároveň preukazoval osobitnú chladnokrvnosť a bezcitnosť prejavujúcu sa v premyslenom zakrývaní spáchania trestného činu a spojitosti s jeho osobou, najmä výrazným časovým rozdielom medzi spáchaním oboch vrážd (pravá v druhej polovici augusta, druhá v októbri až novembri), pričom už dňa 28. júna (štyri dni po zaplatení zálohy – poznámka autorky) plánoval odcestovať do Thajska, aby si tak pripravil alibi na čas jednotlivých vrážd,“ konštatoval sudca Cisarik a takéto konanie vyhodnotil ako dôvod na útekovú väzbu.

K dôvodom kolúznej väzby, ktorú žiadal prokurátor uviedol, že nie je možné automaticky vyvodiť, že obvinený bude pôsobiť na svedkov. „Úvahy prokurátora, že obvinený bude komunikovať s osobami, ktoré ho zo spáchania vyšetrovanej trestnej činnosti usvedčujú, s cieľom dosiahnutia zmeny ich výpovedí v jeho prospech, respektíve dohodnutia si obsahu výpovedí v rozpore so skutočnosťou sú čisto hypotetické,“ napísal do uznesenia.

„Obvinený mal pripravovať, zbierať a zisťovať informácie o osobách poškodených, ktorých vraždu, prostredníctvom tretej osoby, plánoval a následne sa aj reálne za odplatu snažil objednať. Vzhľadom na motív a pretrvávajúce dlhodobé spory s poškodenými existuje u obvineného tendencia na dokončenie plánovaného činu, ktorá môže aj naďalej pretrvávať,“ uviedol sudca Milan Cisarik k dôvodom väzby pre obavy, že by Matovič pokračoval v trestnej činnosti. Matovič ani prokurátor sťažnosť nepodali, rozhodnutie je tak právoplatné. Obvineného umiestnili do väznice v Bratislave.

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  446
  •  | 
  • Páči sa:  1 643x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu