Medovníky, ktoré nestvrdnú -)
Suroviny:
1 kg hladkej múky
450 g práškového cukru
360 g medu
6 vajec
3 čajové lyžičky sódy bikarbóny
2 - 3 polievkové lyžice perníkového korenia
citrónová kôra
Postup:
Všetky sypké suroviny premiešame a preosejeme. Pridáme rozpustený med a vajíčka, spolu všetko spracujeme. Cesto je lepkavé, veľa múky napriek tomu nepridávame. Cesto po spracovaní dáme do veľkého mikroténového vrecúška a vložíme do nádoby, ktorú prikryjeme. Necháme odležať najmenej 4 dni. Môže sa nechať aj mesiac. Odležané cesto dáme na dosku a opäť dobre spracujeme, vyvaľkáme do potrebnej hrúbky a vykrajujeme. Na plech, ktorý vymastíme, poukladáme medovníky. Po upečení medovníky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Po vychladnutí zdobíme.
Bielková poleva na zdobenie:
1 bielok
140 g práškového cukru
1 čajová lyžička maizeny
citrónová šťava (podľa potreby)
Suroviny spolu vyšľaháme do peny. Penu premiestnime do patričného vrecúška na zdobenie. Ak takého vrecúško nevlastníme, zhotovíme si ho sami. Suroviny dáme do nového vrecúška a stiahneme gumičkou. Na rohu vrecúška urobíme len malú dierku a môžeme zdobiť podľa nápovedy vlastnej fantázie. Len smelo...
Do skorého pečenia, gazdinky ; )