Medovníková tradícia

Keď sa spojí kulinárstvo s ďalším umením, máme tu jedinečný zážitok. Práve počas adventu má kuchyňa svoje osobité čaro rovnako, ako tradícia vyzdobeného stromčeka, keď nás opája teplo znamenitých dojmov, vôňa ihličia, medovníkov, tlejúce sviečky, púť za uskutočňovaním želaní, puto rodiny a jej posolstvo. Niekto si recepty zbiera pre radosť, návraty, alebo z nemohúcnosti zapamätať si prináležiace ingrediencie. Možno aj vy sa s receptom radi podelíte, odovzdáte ho ďalej. Sú ľudia, ktorí však tajomstvo rodinného klenotu zveria ďalšej generácii, až nastane ten správny okamih. K niektorým receptom prichádzame experimentovaním, skúsenosťou, trpezlivosťou, nápadmi. Medovníky k tomuto obdobiu nevyvrátiteľne patria, tak sa s vami o jeden recept podelím.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Medovníky, ktoré nestvrdnú -)

Suroviny:

1 kg hladkej múky
450 g práškového cukru
360 g medu
6 vajec
3 čajové lyžičky sódy bikarbóny
2 - 3 polievkové lyžice perníkového korenia
citrónová kôra

Postup:

Všetky sypké suroviny premiešame a preosejeme. Pridáme rozpustený med a vajíčka, spolu všetko spracujeme. Cesto je lepkavé, veľa múky napriek tomu nepridávame. Cesto po spracovaní dáme do veľkého mikroténového vrecúška a vložíme do nádoby, ktorú prikryjeme. Necháme odležať najmenej 4 dni. Môže sa nechať aj mesiac. Odležané cesto dáme na dosku a opäť dobre spracujeme, vyvaľkáme do potrebnej hrúbky a vykrajujeme. Na plech, ktorý vymastíme, poukladáme medovníky. Po upečení medovníky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Po vychladnutí zdobíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bielková poleva na zdobenie:

1 bielok
140 g práškového cukru
1 čajová lyžička maizeny
citrónová šťava (podľa potreby)

Suroviny spolu vyšľaháme do peny. Penu premiestnime do patričného vrecúška na zdobenie. Ak takého vrecúško nevlastníme, zhotovíme si ho sami. Suroviny dáme do nového vrecúška a stiahneme gumičkou. Na rohu vrecúška urobíme len malú dierku a môžeme zdobiť podľa nápovedy vlastnej fantázie. Len smelo...

Do skorého pečenia, gazdinky ; )

Marta Macošková

Marta Macošková

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Aké len vedia byť ľahké a silné, rána, ktoré nie sú zaťažené na sľuby a želania. Lístie lesa Zoznam autorových rubrík:  čo priniesla jarNezaradenábesné zákonykým sa pehy vyšantiaartefakt, vietevlak do neznámalastovičky v hmle

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,086 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

323 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

108 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu