reklama

O jeseni a tom, ako luxusne si žijem

Z kuchynského okna môjho skromného podnájmu som sa celé dni dívala na leto. Vysedávala na okennej parapete, polievala Alfonza Fikusa a Fialku, ktorej meno sa mení každú chvíľu. Vídavala som svadobné mamky, ako s hrdosťou nesú krabice koláčov do práce, penzionovaný vojak vláčil obrovské kytice orgovánu, čo sladko voňal. Detičky s klobúkmi na hlave zbierali hlavičky púpav. Babičky sa pýšili modernými kočiarmi. Celý svet hovoril jazykom batoliat. Potom pomaly prišla. Nenápadne sa mi oprela o hrdlo. Nasťahovala sa mi do postele a priniesla si prikrývku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Milka hovorí, že aj tento rok je pľuhavá. Ale ja vidím mäkký západ slnka v žltej, oranžovej a ružovej. Vo vzduchu cítim vôňu mäkkej pôdy. Noc mi pripomenie, ako nerada spím sama v chladnej posteli. Zohrieva ma Joyce a slová drzých básnikov.

Na piatkovú cestu domov si zase púšťam kúrenie. Okolo krku si omotávam farebnú šatku a dívam sa na to, ako autá predo mnou víria opadané listy. Scény ako z romantického filmu. Doma ma čaká pečený čaj, slivkový koláč s posýpkou a stolička v kuchyni.

Netajíme si, že sme si chýbali. Rozprávame sa, kým odložíme nákup, uvažujeme, či príde Leopold a koľko narástol. Hovoríme o tom, kam pôjdeme, aké bolo počasie, čo sme robili dnes a čo chystáme na zajtra. Rozprávame sa o záhradke, susedoch a budúcich možnostiach. Každú tému prediskutujeme dopodrobna, vrátime sa k nej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nemusíme mať takmer nič, iba jeden druhého a v košíku pri kozube pár polienok, čo sfarbia izbu odleskami plameňov. Do dlaní si vtlačíme horúce šálky a budeme snívať o pokoji počas zasnežených nocí.

Prišla. Jej parfém prevoňal vzduch a ju vítam ako starú známu, ktorá ma pochopí.

Mirka Polohová

Mirka Polohová

Bloger 
  • Počet článkov:  280
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Píšem o tom, čo vidím, čo cítim a keď mi je dobre, tak nepíšem takmer vôbec. Zoznam autorových rubrík:  Čriepky detstvaCooltúraZamyslime saSúkromnéNezaradenéNa poslednej strane

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu