reklama

Čo to znamená byť Slovákom? Maďarom? Rwanďanom?

Kazimierz je zábavný človek, už len tým, že na každom jednom seminári hľadá prezenčku z toho minulého a pravidelne zakladá novú. Ako bude evidovať dochádzku, netuším. Pôsobí dojmom milého zmätkára, ktorému sa len zhodou náhod podarilo získať pár titulov a učiť na Jagelonskej univerzite. Keď som dnes videl spôsob, ktorým sa pozeral na Heloisu, mal som dokonca pocit, že v duchu má o tridsať rokov menej. Rozvíjal teóriu, že chlapi si v srdci vždy zachovajú spomienku na všetky bývalé priateľky. K pravdivosti sa nevyjadrujem.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Jenašim lektorom na roztomilom predmete poľštinapre cudzincov, kde sa nás zišla dokonalá všechuť od Kazachstanu cez Chorvátskoaž po Rwandu. Určite máme aj nejaké osnovy, ale keďže je Kazimierz okrem inéhoaj ukecaný, po piatich minútach sme pravidelne mimo akejkoľvek témy. Ako tobude so skúškou, to netuším tiež.

 Na pokračovanie sme sa rozprávali na tému „Čo to znamená byť Kazachom / Slovákom / Američanom.Každý povedal, čo si myslel a aj keď nikto nebol v stave zhodnotiťpravdivosť toho, čo zaznelo, je vždy zaujímavé dozvedieť sa ako mladí vnímajúkrajinu, v ktorej žijú. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Zlíznem si to radšej hneď na začiatku a napíšem,čo som povedal. Povedal som, že sme malá a mladá krajina a možno ajpreto podvedome hľadáme silnejšieho ochrancu. S Rusmi to nedopadlo najlepšie,tak to skúšame v Únii. Že aj tie sprosté naťahovačky s Maďarmi vnímamskôr ako výkrik, že aj my sme tu a nedáme sa, ako iracionálne negatívnevymedzovanie sa. Že za problém považujem nevysporiadanie sa s dedičstvom Slovenskéhoštátu. Že si jednoducho hľadáme svoje miesto. Môžete so mnou nesúhlasiť, aletakto to vidím ja.

 Holka (toje slangový výraz, nie bohemizmus) z Chorvátska rozprávala o mladejkrajine, vyrovnávaní sa s balkánskym konfliktom a hľadaní viny. O tom,aké ťažké je priznať si, že kus z nej možno nesú aj oni . O tom, ako niektoríChorváti majú pocit, že Úniu nepotrebujú. O snahe vymedziť sa voči Srbom a Slovincoma teda hľadaní svojho miesta na mape. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Dievča z Kazachstanu tiež vravelo o mladejkrajine, o Kazachoch a o Rusoch. O rozpoltenej spoločnosti,z ktorej časť vníma Kazachstan ako ruskú guberniu a tá druhá robí všetkopreto, aby sa ňou nestal.

 Iné dievča, pre zmenu z Ukrajiny, vraveloo vnútornej rozorvanosti krajiny. Aj tam bolo problémom Rusko. Rozprávaloo frustrácii ľudí z nikam nevedúcej demokratickej revolúcie. Tak akov Kazachstane, aj tam stále prebieha boj o charakter toho štátu. 

 Péter je Maďar a, paradoxne, tiež sa nečakanerozhovoril o hľadaní miesta. Maďari svoj pôvod odvodzujú od mýtických kráľovHungora a Magora (bez akejkoľvek irónie je to nádherný príkladmedzijazykovej výpožičky) a po tisíc rokoch existencie vo vlastnom štáte somdúfal, že aspoň oni to budú mať viac čimenej zrovnané. Aj on však hovoril o hľadaní si miesta v Európe, kdesa cítia byť od každého odlišní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Naše americké spolužiačky takéto problémy veľmineriešia a celkovo neriešia prakticky nič. To nie je klišé, ale skutočnosť.Obmedzili sa na konštatovanie, že byť Američanom znamená byť hrdý na svoje športovétímy. Nekomentujem, lebo mi to neprináleží. 

 Máme dvoch spolužiakov z Afriky. Ten z Kenerozprával o tom, že v krajine žije vyše tridsať kmeňov, ktoré sú odseba často absolútne odlišné a byť Keňanom teda znamená hľadať odpoveď naotázku, čo ich spája. Môj menovec z Rwandy mal trochu horší príbeh. Asiviete o čom bol. V Rwande hľadajú odpoveď na otázku, či ešte spolu môžuexistovať po tom, čo sa stalo. On sám sa navyše trápi tým, že je Hutu a cítisa morálne spoluzodpovedný za to, čo sa stalo, keď mal asi 10 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Pre potreby blogu sú jednotlivé výpovede značneskrátené, aj tak si však myslím, že pre Slováka zaujímavé.

 Tento článok nevystavuje posudky ani nehovorío tom, aká je kde situácia. Pravdepodobne nie je objektívny, len zhŕňa to,čo som si vypočul. Tie krajiny sú do seba vzdialené tisíce kilometrov, ale keďsa semináre skončili, rezonoval vo mne jeden pocit. Že každá z nich si stálehľadá svoje miesto a základy, na ktorých má fungovať, Možno to bude znieťpateticky, ale tie základy nájdeme len ak budeme hľadať to, čo nás spája, nieto, čo nás rozdeľuje.

 O tom, čo znamená byť Poliakom niekedy nabudúce.

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu