reklama

Moje včerajšie slovensko-maďarsko-poľské vzťahy

Naša internátna krčma je skôr kaviareň, ale nazvem ju krčmou, lebo nech už vyzerá ako chce, človek tam aj tak chodí na pivo a nie na kávu. Takže si tam tak včera večer sedím, čítam a ostentatívne dávam celému svetu najavo svoj nezáujem, keď tu zrazu, kde sa vzala, tu sa vzala, rúča dievčina predo mnou stojí. Na jej výzore vôbec nezáleží, len som sa nechal uniesť Dobšinským.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Spýtalasa ma lámanou angličtinou či hovorím poľsky a táto drobná nelogickosť mamierne zarazila, ale súc človek priateľský, odpovedal som po anglicky kladne a keďžeo to, ako vyzerala skutočne nejde, pridal som aj pár iných jazykov, v ktorýchsom si ochotný vypočuť čo ju trápi. Na moje mierne prekvapenie pokračovala ďalejpo anglicky a pomerne svižne preskočila zoznamovaciu fázu. Vlastne juvynechala.

 Vypýtala si cigaretu, čo som ajviac-menej predpokladal. S výrazom gentlemana, ktorému vôbec nevadí, že jepredposledná v balíčku, som jej ju poskytol a dokonca aj pripálil a myslímsi, že celkom oprávnene sa domnieval, že táto príjemná epizódka práve naplnilasvoj účel a chýli sa ku koncu. Nie tak dievčina. Krv a mlieko, sťaby jujedna mater mala.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Oprel som sa a opäť zaujal predchádzajúcupozíciu, ktorá by každému súdnemu človeku jednoznačne vysvetlila, že má do čineniaso strašne veľkým intelektuálom, ktorý práve číta a neželá si byť vyrušovaný. 

 Hádam by som aj bol mal pravdu nebyť toho, žezrazu (v zle osvetlenej a zafajčenejputike štvrtej cenovej, kde alkoholici zdravia východ Slnka prvým poldeci, kdevýčap pamätá, keď ešte z Ruska prúdil plyn a opadaná omietka by mohlarozprávať príbehy – knižná vsuvka) sa dievčina ku mne naklonila a zmostadoprosta spýtala:

- Čakáš na niekoho?

  Všetka česť jej odvahe, ale priznám sa, žesom na ňu pravdepodobne hľadel tým istým prekvapeným spôsobom ako na papier s výsledkomskúšok. S týmto prístupom som sa nestretol od čias istej ruskej turistkyblahej pamäti, ktorá ma....ale to je už iný príbeh. Každopádne som do placu dalzápornú odpoveď a snažil sa čítať ďalej. Tento podľa môjho názoru pomernejasný prejav nezáujmu sa však zrejme niekde cestou k dotyčnej slečne fatálnestratil, pretože naďalej prejavovala veľkú chuť sa so mnou baviť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 V poriadku, asi som pomerne dobrýpartner do diskusie, na počkanie si vytvorím názor prakticky na čokoľvek, alenie keď čítam. Vtedy maximálne tak fajčím a popíjam to, čo mám práve predsebou, ale hľadanie potenciálneho partnera na výmenu telesných tekutín je rozhodneniekde na poslednom mieste rebríčku priorít s rovnakou dôležitosťou akoBollovej prezidentská kandidatúra.

  Rozhovor teda pokračoval v štýle jej otázka,moja jednoslabičná odpoveď až kým som si nezapaľoval cigaretu a cítiac pritompotrebu o prínos do dialógu, sa nespýtal.

 - A skade to si?

- Z Maďarska.

.....

- A ty?

- Zo Slovenska.

  Vtedy to prišlo, drahí priatelia. Dievčinamladá a mocná jedným pohybom zrušila všetky moje nádeje, že by sme spolu,v prípade nešťastnej náhody, mohli splodiť nejakého hrdého syna Karpatskej kotliny, pretože spravila čo? Zmrazila ma pohľadom a odišla. Nechsa páči, historický stereotyp väčší ako slovenské prehry v štvrťfinále majstrovstievsveta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všeobecne vzaté to ale bol veľmi príjemný večer.Vybral som sa na záchod a keď som sa vrátil k stolu, čakal ma na ňompapierik s poľským odkazom „Chcem sipozrieť Bratislavu“. Rozkošná záležitosť. Podobný prejav priazne manepostretol, odkedy som si v topánkach pri dverách asi v siedmej triedenachádzal lístočky, že som strašne super a dobre sa so mnou bije. Chybičkakrásy je v tom, že siedma trieda sa skončila v roku 95.

Každopádne, na tom lístočku bola ajkvetinka, zrejme preto, aby som si nemyslel, že ho písal chlap. Ono, všetko v poriadku,rozumiete, ale pokiaľ viem, ja nie som Bratislava a teda ak si niektonechce pozrieť mňa (ako čítam?), bytostne sa ma to netýka. S hrdosťou chlapaobletovaného tisícmi som lístoček ignoroval.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O jedno pivo aj hodinu neskôr som na záchodšiel opäť a moja obdivovateľka nesklamala. Pri návrate na stole ležalakresba mňa samého, sediaceho a čítajúceho, vyslovujúceho osudovú otázku Być albo nie być? Bol som očarený, čo vámbudem hovoriť. Neviem síce kto, ale niekto vo mne vidí romantickú, rozorvanú a otázkamibytia sa zaoberajúcu dušu Hamletovho razenia. Na šťastný vzťah je to o dosťlepší predpoklad ako vypýtanie si cigarety. Navyše, tajomná slečna je zjavnepodobnej povahy, čo, okrem vzťahu naplneného emóciami a osudovými otázkami,by napríklad nášmu potenciálnemu decku dávalo celkom slušné nádeje na sklony k depresii.Radosť žiť.

 Mám teóriu, ktorá ten včerajší večer vysvetľuje.Viete, mám nové nohavice a vyzerám v nich fakt dobre. Ako vážne. Nehanbímsa zato, veď nato sú. Navyše som včera čítal Denník Anny Frankovej, čo akejkoľvekadeptke vopred naznačovalo, že som citlivý a rozhľadený mladý muž (plustie nohavice!). No nekúpte to. 

 Nekúpila to. Zrejme hlavne preto, že som jejnedal šancu a na tretí lístok nečakal. Možno by na ňom bolo telefónne čísloalebo, ach, fotka. Žeby?! Neviem, pomerne rýchlo som sa obliekol a vyšiel von.Nečakal som ju na terase a ona za mnou dramaticky a s výkrikom „Neodchádzaj!“ nevybehla. Je to svojimspôsobom škoda, lebo tým ma nepoctil ešte nikto. Odkazy som dostával a cigaretyrozdával už v siedmej triede.

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu