reklama

Navštívil som za vás scientológov

Dostal sa mi dnes do rúk leták – pozývali ma k sebe scientológovia. Nikoho iného, iba mňa. Môžem prísť hocikedy, budú ma čakať do deviatej. Zúfalci. To som si povedal. Potom mi ale zvedavosť nedala, veď ktovie kedy budem mať znova takúto príležitosť. Ponúkali navyše vytvorenie osbnostného profilu a už len ten názov: Hubbard´s Academy of Personal Independence. Vážna vec, žiadna blbosť, ta ne? Vybral som sa na adresu uvedenú veľkými písmenami. Nebola ďaleko.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (59)

Čakalsom honosnú budovu, veď peniaze na to údajne majú. Viete, nejaké pekné stĺpy,mramor, niečo, čo človeka omráči. Namiesto toho ma čakali uzučké dvere a oprskanéschody. Hlavu mi aj tak nevezmú, zopakovalsom si a vstúpil som.

Prijímaciasála nič moc. Žiaden nábytok, len stôl, za stolom žena a na okolitých poličkáchv nadmerných kvantách vystavené knihy ich šéfa. Volá sa Hubbard, ale menomi vypadlo a musel som si ho znovu pozrieť na tom letáku. Žena si pýta mojemeno, adresu a telefónne číslo. Všetko si to preventívne vymýšľam. Odterazma volajte Ján Novák.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Super, super, vraví mi. Nie je mi jasné, čo je super, aleona to hádam vie, veď na to tam je. Asi sa jej páči moje nové alter ego. Dáva mido ruky test a uvádza ma do vedľajšej miestnosti. Uprostred je stôl s desiatimistoličkami. Usádzam sa na jednu z nich a otváram test. Dvesto otázok,doprdele. A ja som si myslel, že tu budem iba chvíľu a možno dostanemzadarmo najesť.

Obzerámsa po miestnosti. Okrem stola tam toho tiež veľa nie je. Rečnícky pultpotiahnutý škótskou vlajkou, čo je zúfalo neoriginálne, lebo škótske vlajky súdoslova všade. Za pultom tabuľa a nad tabuľou, tam, kde som pri vstupe doprvej triedy videl Gustáva Husáka, je fotka śéfa. Vyzerá to byť v pohode chlap,aj keď na mňa pôsobí dojmom kaviarenského intelektuála a takým neveľmi verím.Je tu aj telka, je zapnutá, ale obrazovka je čierna. Všade naokolo knihy. Týpekje buď grafoman, lebo odhadom je to asi tucet titulov, alebo vážne verí tomu, čopíše. Neviem, ktorá možnosť je horšia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sadámsi za stôl, okrem mňa pri ňom sedí ešte päť ľudí. Dvaja chalani v mojom vekusú tu očividne presne z toho istého dôvodu ako ja, lebo sa nad otázkami uškŕňajú.Okrem nich ešte dvaja. Z jedného z nich sa vykľuje chlap menom Derek.Derek veľa rozpráva a nikto mu nerozumie. Určite potrebuje pomoc nejakéhodruhu, aj keď neviem, či práve u scientológov. Začal by som protialkoholickýma stade by som zamieril priamo na psychiatriu. Nevyzeral príčetne. Ideálnaovečka do rodiny spasiteľov.

Jedna staršia pani a poslednýmčlovekom je John. Trochu starší, prešedivelý. Z testu si tiež očividne robísrandu. Zaškrtáva všetky možnosti vo všetkých odpovediach. Vypĺňam test, päťminút ho vyhodnocujú a potom si ma volajú na rozhovor. Keď vychádzam, Johnmi hovorí: „Toto sú blázni. Príď k nám.“Strká mi do ruky leták Svedkov Jehovových. Hľa, špión priamo v akcii. Letákzahadzujem rovno do koša.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Idemdo inej miestnosti na svoj súkromný rozhovor. Mohlo by sa už udiať niečo, čo mapresvedčí, že títo ľudia sú mojou záchranou. Zatiaľ sa na mňa všetci lenusmievajú, ale neverím im to, lebo aj ja sa v robote celý deň usmievam a viem,čo mi pritom behá hlavou.

Menochalana, ktorý sa so mnou rozprával, mi vypadlo. Bol asi v mojich rokoch a nalíci mal vyrážku, to som si zapamätal. Vytiahol papier s vyhodnotením môjhotestu. Nedopadol som najhoršie, ale neveľmi ho počúvam, je to nuda. Z hlasupočuť, že už to dnes verklíkoval mnohokrát. U psychologičky to bola aspoňsranda.

Prejdemeanalytickou fázou, z ktorej som si naozaj veľa nezapamätal. Vieš niečo o našej spoločnosti? pýtasa ma. Uvedomujem si, že všetci sa zatiaľ veľmi dôsledne vyhýbajú označeniucirkev. Porozprávam mu o Tomovi Cruisovi, o tom, že viem, že liečiadrogovo závislých. Špára sa pritom v zuboch a ja mu za umelecký dojemsťahujem dva body. Podstrkuje mi ďalší leták, vraj si ho mám prečítať. Len hopreletím, lebo chalan sa očividne nudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak čo, chceš zmeniť svoj život? Zásadná otázka. Ta ne? Davaj het! Horlivo prikyvujem.V tom prípade tu pre teba mám túto(poklepe po nej) knihu. Otvorí ti dvere a začneš nový život. Ja som ju prečítalštyrikrát.

Ajby som si ju zobral, rozmýšľam, len aby som chalanovi spravil radosť. Pýtam saho nato. Dozvedám sa, že stojí desať libier. Desať libier je predsa za zásadnú zmenu v živote zanedbateľná cena.A navyše, za tlač treba zaplatiť. My sme nezisková spoločnosť. Uf. Tátoveta sa mi trávi trochu ťažšie. Mám nutkavú potrebu mu v krátkosti objasniť,že si mýli pojmy s dojmami. Že aj ja aj on predsa veľmi dobre vieme, žeoni chcú mňa a nie ja ich, tak nevidím dôvod, prečo by som ešte mal za niečoplatiť.

Rozhodujemsa ale pre slušnú únikovú cestu. OK, skočímsi do bankomatu po peniaze a vrátim sa. U nás sa dá platiť aj kartou,odpovedá hneď. V tomto momente moja maska padá. Tak v tom prípade som ti nútený oznámiť, že o ňu nemám záujem,oznamujem mu sucho a vstávam. Tvári sa asi tak prekvapene, ako Karel Gott,keď po dvadsiatykrát preberal Zlatého Slávika. Asi sa mu to dnes už stalo veľakrát.

Zatváramzvonku dvere za knihou, ktorá mi ich mala otvoriť. Vychádzam na ulicu, kde život plynie ďalej a prúdia po nejtisíce ľudí. Tak, ako aj mne, aj im je jedno, že práve premeškávajú zásadnú šancuna zmenu svojho života.

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu