reklama

Nudne ale jasne (alebo prečo Kosovo ešte nie je fungujúcim štátom)

Všetci sa tu smejú, každý je priateľský a zabáva sa, povedal som Alimu, keď sme sedeli na kúpalisku. Slnko svietilo a naozaj to vyzeralo tak, že v Kosove neexistuje problém, ktorý by sa nedal vyriešiť. Áno, Ali odpovedal. Podľa prieskumu sme najoptimistickejšie naladená krajina na svete. Tak si dávajte pozor, aby ste sa veľmi rýchlo nestali najpesimistickejšou, povedal som mu a zavládlo ticho. Takéto veci sa nepočúvajú ľahko, ale ak odhliadneme od nadšenia, ktoré v tejto krajine vládne z toho, že vôbec je krajinou, veľa toho neostane. Tento článok nie je zábavným čítaním ako žiaden, v ktorom dominujú zlé správy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Povedané zjednodušene, vitajte v krajine, ktorá nemá systém sociálnej podpory ani dôchodky. V krajine, od ktorej infraštruktúry je v rámci Európy horšia len tá albánska a to viem o čom hovorím, lebo som sa stade práve vrátil. Vitajte v krajine, kde sedemdesiat percent populácie má menej ako tridsať rokov a zároveň každoročne tridsať tisíc členov tejto populácie prichádza na pracovný trh, ktorý nemá čo ponúknuť.

 Ak to opäť trochu zjednoduším, v Kosove sa jednoducho nič neprodukuje. Nezamestnanosť sa odhaduje na štyridsaťpäť percent a zhruba šesťdesiat percent ľudí oficiálne žije z menej ako sedemdesiatich centov na deň. Peniaze ľudí pracujúcich v zahraničí predstavujú zhruba päťdesiat percent príjmov ekonomiky. Koľko presne, to nevie nikto. Čísla sú vo všeobecnosti veľkým problémom. Skúste zistiť, koľko obyvateľov má Priština alebo Kosovo. Údaje sa budú líšiť rádovo v desať- až stotisícoch.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Rozmením to na drobné a pomôžem si pritom citátmi z výročnej správy za rok 2008, ktorú vydáva kancelária Splnomocnenca Európskej komisie pre Kosovo. Nedáva si servítku pred ústa a vyjadruje sa tak, že sa nedá nepochopiť, do akej miery Kosovo ešte stále nie je fungujúcim štátom podľa akýchkoľvek štandardov.

O práve, slobode a korupcii

Vymožiteľnosť práva, stratégia v boji s korupciou, boj proti organizovanému zločinu a podpora dialógu a uzmierenia medzi komunitami ostávajú hlavnými politickými výzvami.

Kosovské inštitúcie aj naďalej potrebujú posilnenie na všetkých úrovniach.

Verejná správa je slabá a neefektívna.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Právny systém je slabý.

Ochrana svedkov je neefektívna.

Korupcia je rozšírená a aj naďalej je veľkým problémom.

Úradné postupy pre boj s korupciou sú nejasné.

Médiá sú náchylné podľahnúť politickým tlakom.

Ekonomické a sociálne práva sú len čiastočne zaručené.

O menšinách

V poslednom roku sa nevyskytli žiadne etnické konflikty, hoci izolované incidenty sa naďalej objavujú.

Životné podmienky menšín sú stále zlé.

Rómovia, Aškali a Egypťania stále čelia diskriminácii a veľmi zložitým životným podmienkam, majú zlý prístup ku vzdelaniu, spoločenskej ochrane, zdravotnej starostlivosti, bývaniu a zamestnaniu

O ekonomike

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ekonomický rast je nedostatočný a neschopný absorbovať novú pracovnú silu vytváranú mladou a rýchlo rastúcou populáciou.

Ekonomický rozvoj brzdí prerušená privatizácia, časté výpadky vody a elektrickej energie, slabá vymožiteľnosť práva, obmedzená produktivita, zlá infraštruktúra a nedostatočné vzdelanie.

Kosovo spravilo len veľmi obmedzený a nerovnomerný pokrok smerom k fungujúcej trhovej ekonomike.

Rozpočet neslúži ako efektívny nástroj menovej politiky a nijako neprispieva k predvídateľnosti ekonomického vývoja. Naopak, peniaze sa používajú na ad hoc investície pod vplyvom rôznych tlakov

Prosperite rozsiahlej šedej ekonomiky napomáha slabý regulačný rámec, nevhodná daňová a výdavková politika a slabá vymožiteľnosť práva vrátane boja proti korupcii a organizovanému zločinu

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O inom

Absencia efektívnej colnej kontroly v severnom Kosove ochudobňuje vládu o dôležité príjmy a podporuje rozmáhajúce sa pašovanie.

Výber daní je aj naďalej extrémne slabý, najmä z dôvodu rozsiahlej šedej ekonomiky a neefektívnej kontroly.

Verejné zdravotníctvo je vo veľmi zlom stave a vláda mu nevenuje dostatočnú pozornosť.

Doprava trpí v dôsledku desaťročí nedostatočných investícií.

Kosovo nemá vízový režim, ktorý by upravoval prístup občanov tretích krajín na jeho územie.

Pokrok v boji s praním špinavých peňazí je nedostatočný.

Súdnictvo ani polícia stále nemajú dostatok odborníkov na boj s finančnou kriminalitou. Akútne chýbajú špecializovaní vyšetrovatelia. Neexistujú priestory na adekvátne skladovanie dôkazov. Komunikácia medzi relevantnými subjektmi a inštitúciami je naďalej zlá. Štatistiky sú nespoľahlivé a kapacity na zber spoľahlivých údajov nedostatočné. Zamedzenie prania špinavých peňazí je nutné považovať za jeden z najzávažnejších problémov celého Kosova.

Pašovanie drog je stále závažným problémom. Na boj s ním neexistuje žiaden plán ani stratégia.

 Takže tak. Krátko a jasne. Medzi riadkami a v drobných nuansách angličtiny pôvodného textu sa toho dá vyčítať ešte viac. Každý deň spoznávam ľudí, ktorí hľadia do budúcnosti. Ktovie ako dlho im to vydrží. Mám totiž pocit, že byť mladým človekom v Kosove je dosť neradostná perspektíva. Vlastne asi najneradostnejšia. Čo ja, ja odídem a aj na tom našom momentálne nie až takom skvelom Slovensku sa o seba postarám. Občas si s tými ľuďmi napíšem a pritom budeme v iných svetoch.

Veľmi rýchly preklad: autor

Zdroj: Extract from the Communication from the Commission to the Council and the European Parliament „Enlargement Strategy and main Challenges 2008-2009", COM(2008) 674 final. Section: Kosovo (under UNSCR 1244/99)

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu