reklama

Prečo je dôležité byť dobrým človekom

Pár rokov viem, že som nikdy tak naozaj neveril v Boha. Ani ako dieťa. Do kostola som chodil v piatok (a občas aj v nedeľu), ale robil som to, lebo som vedel, že ak pôjdem, bude dobre a na to som tiež prišiel len tak, že keď som nešiel, bolo zle. Nikdy som ale neuveril, neprecítil to a vlastne ma to ani netrápilo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (58)

Aj tak som sa začal modliť - v jeden večer, keď som mal asi šestnásť rokov. Babka bola veľmi chorá, rozmýšľal som nad tým, potom som si predstavil, že by mohla zomrieť a potom som sa rozplakal. Uvedomil som si, že nechcem, aby sa to stalo, babky sú predsa na svete nato, aby žili čo najdlhšie. V ten večer som sa teda modlil, lebo mi nič lepšie nenapadlo.

Modlil som sa roky, jeden otčenáš, jeden zdravas a jednu slávu, lebo poznám len tieto tri. Potom som zase prestal, tiež to bude už niekoľko rokov. Nedávalo to zmysel.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

*

Toto je môj problém: nedáva mi to zmysel, aj keď si niekedy želám opak.

*

Minulý týždeň v utorok ležala babka na posteli, sklonil som sa k nej, pobozkal ju na jedno líce, na druhé a na ústa, potom som sa rýchlo otočil. Teta Maňa, jej sestra, mi stisla rameno, ale ja som sa už jal do predsiene. Obúvať sa, kým by si niekto, vrátane mňa, všimol, že to nie je ľahká chvíľa. Je jedno, ako dlho sa na to pripravujete, ťažké je to stále rovnako. A nemáte čo povedať.

Niekedy nerozprávam, píšem.

*

V istom bode si starý človek osvojí životnú múdrosť, väčšinou sú to jednoduché vety. Nie rýchlo, povedala babka taxikárovi, keď zastavil. Šiel som prirýchlo?, spýtal sa jej. Nie, nesnažte sa rýchlo žiť, mladý muž, povedala mu a vystúpila.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

*

Je čas vychystať sa, povedala o niekoľko týždňov neskôr a dala si zavolať kňaza. Zostarnúť a zomrieť vyrovnane a so cťou je jedna z najťažších vecí.

*

Bol som na to pripravený, takže keď som v piatok videl, že mi volá mama, nemusel som ani dvíhať. Väčšinou si totiž voláme v nedeľu. Bol som práve na ceste na Pohodu. Tých niekoľko dní predtým som cítil, že to bude práve takto. Chcete počuť pravdu? Odľahlo mi. Keď už človek nevládze žiť, keď je unavený, zomrie aj napriek vśetkým liekom.

*

Nezáleží na tom, čo si pamätám, záleží na tom, čo si zapamätám. Dobro, slušnosť a pokoj. Moja babka bola celý život presvedčená o tom, že ľudia k sebe musia byť dobrí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

*

Plakal som v sobotu o piatej ráno, keď Lúčnica vítala Slnko. Začínal sa nový deň a ja som si uvedomil, že je prvý, kedy je na svete o jedného dobrého človeka menej. Lili ma objímala a Miška podávala servítky. Plakal som aj keď Portishead hrali Roads, ale vtedy bola tma a nikto si to nevšimol.

Tak preto je dôležité byť dobrým človekom.

Zbohom.

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu