reklama

Prosím Vás, pán minister!!!

Pre tento blog ma napadlo mnoho názvov. Bezmocnosť. Boj s veternými mlynmi. Som síce človek milión, ale to predsa nevadí. Nakoniec som sa rozhodol pána ministra pekne poprosiť. Hádam to pomôže

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Jeden z mojich prvých blogov bol o komplikáciach môjho študijného odboru s akreditáciou.Plné znenie nájdete tu:http://samuelmarec.blog.sme.sk/c/139870/Podpis-pana-ministra.html ,ale keďže je to dlhý blog, zhrniem to.

1. Nečakane vyvstala otázka o akreditácii nášho študijného odboru. Vraj sú problémy.

2. Následne sa všetko vyriešilo,Akreditačná komisia spisy schválila. Problémy zmizli.

3. Rozhodnutie Akreditačnej komisie potvrdzuje podpisom minister školstva. Akosi mu to trvalo a problémy sa tým pádom opäť objavili. Obyčajné drobné komplikácie, ale keďže som tretiak (teraz už pár dní Bc.) aj vážnejšie otázky o budúcnosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

4. Objavila sa neoverená správa o dátume, kedy minister spisy podpíše a definitívne tak otvorí cestu k magisterskému štúdiu. Problémy zase zmizli. Poučený z predchádzajúceho priebehu som si ale medzitým dal prihlášku aj do Brna na podobné, aj keď nie identické magisterské štúdium. Prijali ma bez prijímačiek a vyzerajú, že sa na mňa celkom aj tešia.Dôvody, prečo ja osobne do Brna veľmi nechcem ísť, sú vysvetlené v spomínanom blogu.

5. Zoštátnicovali sme a po záverečnom hodnotení som sa na vedúcu oddelenia obrátil s otázkou, ako je na tom teda naša akreditácia. Terorizujem ju s tým každý týždeň od februára a cítim sa už aj poriadne blbo, ale nie je mi to jedno, tak čo mám robiť. Povedala, že pán minister sa vyjadril, že na podpis má 60 pracovných dní a teda ešte čas. Problémy sa zase objavili. Medziiným už aj preto, že čas sa kráti a otvorenie štúdia sa už aj pre nedostatok času jednoducho nemusí stihnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak som sa pár dní vytešoval z nového titulu, organizoval veci pred prázdninovým odchodom do Edinburghu a dnes som sa rozhodol napísať si pár mailov s našimi inštitúciami. Vlastne len Ministerstvom školstva.

KROK PRVÝ: OTÁZKA NA AKREDITAČNÚ KOMISIU

Dobry den,dna 22. maja som ukoncil bakalarsky stupen studia na Fakulte humanitnych vied Univerzity Mateja Bela, odbor prekladatelstvo - tlmocnictvo, specializacia polsky jazyk a kultura a mam eminentny zaujem pokracovat aj na magisterskom stupni. Podla informacii, ktore mi boli poskytnute na katedre presli akreditacne spisy magisterskeho studia Akreditacnou komisiou a v sucasnosti sa caka na podpis pana ministra, ktory magisterske studium potvrdi. Chcem sa Vas spytat, kedy Akreditacna komisia spominane spisy schvalila.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za skoru odpoved dakujem a prajem prijemny den

ODPOVEĎ:

Dobry den,Akreditacna komisia sa k vami opytovanemu studijnemu programu vyjadrila na svojom 36. zasadnuti, konanom 20. – 22. 2. 2008.

S pozdravom, Lahka.

Výsledok som musel skopírovať, keďže link sa nedá vložiť, plné znenie sa nachádza na stránke www.akredkom.sk , v sekcii Zápisnice, Príloha k uzneseniu č. 36.2.1, môj odbor je pod číslom 33:369_07 (25.10.07) poľský jazyk a kultúra 2.1.35. prekladateľstvo a tlmočníctvodennáMgr.UMB FHVje spôsobilá na štandardnú dĺžku štúdia (§ 83 ods. 2 zákona, nový ŠP)ZÁVER: Najneskôr 22. februára odobrila Akreditačná komisia otvorenie magisterského štúdia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

KROK DRUHÝ: OTÁZKA NA SEKCIU VYSOKÝCH ŠKôL MINISTERSTVA ŠKOLSTVA

Dobry den,

Som student, ktory prave ukoncil bakalarske studium a v studiu by som chcel pokracovat aj na magisterskom stupni. Podla informacii, ktore mi boli poskytnute na katedre, presli akreditacne spisy mojho odboru akreditacnou komisiou a v sucasnosti cakaju len na potvrdenie podpisom pana ministra. Chcel by som sa preto spytat, aku lehotu panovi ministrovi na tento ukon stanovuju prislusne zakony.

Za rychlu odpoved dakujem a prajem pekny den.

ODPOVEĎ:

Dobry den,na Vasu otazku odpovedame, ze podla § 102 ods. 3 pism. e) zakona c. 131/2002 Z. z. o vysokych skolach a o zmene a doplneni niektorych zakonov v zneni neskorsich predpisov minister okrem ineho rozhoduje do 60 dni po vyjadreni Akreditacnej komisie o priznani prava vysokej skole udelovat po uspesnom absolvovani studijneho programu zodpovedajuci akademicky titul. V pripade, ze sa chcete dozvediet, ci je uz studijny program, o ktory mate konkretne zaujem akreditovany, nech sa paci zavolat na nizsie uvedene telefonne cislo, alebo napisat e-mail so specifikaciou studijneho programu (nazov studijneho programu, vysoka skola...), pripadne si pozriet internetovu stranku Ministerstva skolstva SR http://www.minedu.sk/index.php?lang=sk&rootId=45, kde sa nachadza aktualizovany zoznam akreditovanych studijnych programov.

ZÁVER: Pán minister rozhoduje do 60 dní po vyjadrení Akreditačnej komisie a nie do 60 PRACOVNÝCH dní. Citujúc Pandoru z Adriana Mola: "Medzi nami vysokoškolákmi je to síce malý, ale podstatný rozdiel."

KROK TRETÍ: KRÁTKE CVIČENIE Z MATEMATIKY

Nikto z nás nemusí byť Einstein, aby videl, že 60 dní uplynulo v apríli. Ak by sme aj pripustili, že ide o 60 pracovných dní (aj keď to skutočne takto nie je uvedené), termín uplynul 20. mája. Bodka. Bodka?

Ja neviem, úprimne povedané, už naozaj neviem. Ale napáda ma niekoľko otázok:Ako je možné, že pán minister porušuje svojvoľne a bezdôvodne zákony??? To sa naozaj môže a naozaj sa nič nestane??? A... v akom štáte to žijem?Prečo sú školy odsúdené len na čakanie, kedy si pán mnister nájde čas hodiť jeden podpis?A hlavne, pán minister prečo, normálne PREČO mi to robíte??? Viete si predstaviť, ako mi komplikujete život?

Mám trochu strach, že tento blog môže byť skôr na škodu veci, ale neviem, čo iné by som mal robiť, keď mi to nie je jedno a keď dochádza k jednoznačnému obchádzaniu pravidiel zo strany človeka, ktorý by mal byť vzorom pri ich dodržiavaní. Znížil som sa už natoľko, že v nadpise prosím pána ministra, aby si splnil svoju povinnosť. Prosím aj vás, čitateľov blogov, aby ste mi pomohli dostať túto správu k čo najširšiemu okruhu ľudí.

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu