reklama

V Lige

Raňajky v Crowne Plaza. Černoch s kuchárskou čiapkou priamo predo mnou varí praženicu, ktorú mi potom naloží na tanier, lebo v Crowne Plaza na kvalite záleží. To bude zrejme tá piata hviezdička.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Vyzerá pri tom ako človek, ktorý v Liège žije a v tom hoteli pracuje, lebo je dobrý kuchár a je to trochu rozdiel oproti tomu olivrejovanému černochovi, ktorý otvára dvere v bratislavskom Sheratone. Vždy som mal pocit, že ho tam postavili nie preto, že by v tom otváraní dverí bol nejaký dobrý, ale preto, že takýto hotel si svojho černocha pri dverách zaslúži, presne ako si každý cirkus zaslúži svojho slona. Černosi predsa historicky otvárali dvere bielym a tvárili sa pritom úslužne.

Vezieme sa v mestskej a počujem rozhovor v poľštine, ale v hoteli trvá asi tri minúty, kým prebehne známy dialóg:
Where are you from? -spýta sa náhodná zamestnankyňa.
Slovakia.
Ahááá...
Tam, kde pri Taliansku nasleduje bola som v Ríme a pri Amerike Jasné, Mitch Buchanan, nasleduje pri Slovensku vždy mlčanie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Návšteva miestnej reštaurácie je po všetkých stránkach katastrofou, ktorá sa začína rozliatym vínom, ale inak je Liège pekné mesto s nádhernou železničnou stanicou od Calatravu za zanedbateľných 10 miliárd starých korún. A keď Španieli vyhrajú futbal, jazdia po meste v kabrioletoch s vlajkami a trúbia. Hádam aj päť áut ich bolo. Pomedzi to návšteva starej tabačky, z ktorej sú ateliéry a kancelárie pre malé firmy práve cez ten víkend, keď sa u nás búra Cvernovka.

Obrázok blogu

Kupovanie cigariet zaberie v Belgicku dva dni a trikrát pri tom zmoknem. Po dvoch dňoch si nakoniec kúpim camelky. V krabičke ich je dvadsaťdeväť a keď odchádzam, predavač sa so mnou rozlúči takto:
Merde.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nielen preto mám z Belgicka zmiešané pocity.

V Bruseli si na letisku kupujem nedeľné Timesy a The day is dark od Irsy Sigurdadottir. Nikdy som o nej nepočul, ale islandská detektívka odohrávajúca sa v Grónsku je presne to, čo by mi v tomto počasí mohlo pomôcť. Očakávam od nej zimu, ticho a veľa chodenia po bielej pláni.

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu