reklama

Zdá sa, že aj Tatry majú svoju pezinskú skládku

O Tatrách sa v poslednom čase hovorí veľa. Tí, čo vravia, že momentálne pripomínajú jedno veľké stavenisko, sa pravdepodobne nemýlia. Budeme mať nové hotely, apartmánové domy a zjazdovky. Ako sa zdá, máme aj svoj ekvivalent pezinskej skládky. Informácií je množstvo, snažil som sa to zhutniť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Chronológia:

Doslova pár krokov od mojej bytovky je pri železničnej trati veľká lúka, uprostred ktorej stojí vila. Majiteľ vilu aj s pozemkami predal a nový vlastník, spoločnosť Bellevue, podal žiadosť na výstavbu 43 apartmánových bytov v bytových domoch pod názvom REVIVA. Zároveň prisľúbil zdvojsmerniť cestu na sídlisko Sibír.

Mestský výbor v Starom Smokovci na svojom zasadaní dňa 27.3.2007 upozornil, že podľa územného plánu bola na tomto priestranstve plánovaná výstavba rodinných domov, keďže pre toto územie je charakteristická solitérna zástavba rodinnými domami, v súlade s tým je navrhnutá aj funkcia „rodinné domy“ predmetných pozemkov v pracovnom návrhu územného plánu mesta Vysoké Tatry.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zaujal teda toto stanovisko: – i keď funkcia „bytové domy“ je schválenej príbuzná, navrhovaný objem výstavby je podľa názoru MsV nadsadený a pre zmienené územie neúnosný a keďže ide o veľký zásah do života predmetného územia bolo by vhodné so zámerom oboznámiť širokú verejnosť a vypočuť si jej stanovisko. Investor predloží návrh štúdie na posúdenie v rámci EIA ministerstvu životného prostredia, po oboznámení sa s výsledkom tejto štúdie sa MsV k návrhu vráti.

Investor napriek tomuto vyjadreniu MsV podal žiadosť o vydanie záväzného stanoviska k výstavbe, ktorým by sa fukcia zmenila z rodinných na bytové domy. Primátor p. Mokoš stanovisko prakticky okamžite, o dva dni neskôr, podpísal aj napriek upozorneniam poslancov, že projekt je v priamom rozpore s návrhom územného plánu, so strednodobým plánom rozvoja mesta – s jeho Plánom hospodárskeho a sociálneho rozvoja a dokonca ani žiadna požiadavka na jeho zmenu nebola v pripomienkovom konaní podaná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

MsV sa záležitosťou ďalej zaoberal na zasadnutí 26.9.2007. Zdôraznil, že mestskému výboru nebol predložený výsledok posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), že nedostal odborné stanoviská z tohoto posudku, rovnako nebola splnená požiadavka predstaviť projekt verejnosti (i keď na to bolo pol roka času).

Preto žiadal, aby sa všetko to uviedlo do záväzného stanoviska mesta a aby sa do prerokovania zmeny funkcie predmetných pozemkov a nedodržiavania navrhovaných regulatívov k existujúcemu návrhu územného plánu vydalo nesúhlasné stanovisko mesta Vysoké Tatry k tomuto projektu.

Zdôvodnenie: „Projekt je v priamom rozpore s návrhom územného plánu, nerešpektuje okolitú hustotu a výšku zástavby, z ktorých navrhovaná funkcia pre toto územie vyplýva, pri prejednávaní pripomienok občanov a organizácií k návrhu územného plánu dňa 20.4.2007 požiadavka na zmenu funkcie tohoto územia predložená nebola, preto nie je žiaden dôvod navrhovanú funkciu meniť.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo svojom stanovisku pre EIA (posudzovanie vplyvov na životné prostredie ministerstvom vnútra) zo dňa 29.10.2007 MsV opäť vyjadril svoj nesúhlas s projektom, podčiarkol, že predkladateľ projektu ani nepožiadal o zmenu pracovného návrhu územného plánu tak, aby sa k tejto zmene mohol vyjadriť jeho zostavovateľ, obyvatelia, poslanci mestského zastupiteľstva a ďalšie dotknuté osoby v zmysle územno plánovacieho procesu.

Zdôraznil, že Súhlasné stanovisko by bolo aj v rozpore s Európskym dohovorom o krajine , ku ktorému Slovenská republika pristúpila od 1.12.2005, pretože mesto Vysoké Tatry nemá spracovaný a schválený žiaden dokument v zmysle tohto dohovoru , nemá stanovenú „Cieľovú kvalitu krajiny“ a občania nemali možnosť vyjadriť sa k zmene funkcie predmetného územia tak, ako im to Európsky dohovor o krajine zaručuje. Pripomenul tiež, že sa jedná o územie Národného parku a že projekt by mal negatívny dopad na životné prostredie. Na základe tohto požiadal, aby EIA nevydala súhlasné stanovisko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

K tomu istému dátumu 87 obyvateľov (čo u nás nie je málo) mesta Vysoké Tatry podpísalo vyhlásenie, v ktorom vyjadruje svoj nesúhlas s plánovaným projektom. Ako s tým naložil stavebný úrad mesta?

Teraz to prichádza.

Napriek odporu MsV a občanov, napriek rozporu s Plánom hospodárskeho a sociálneho rozvoja, napriek nedodržaniu procedúr a rozporu s územným plánom namiesto 43 apartmánov POTVRDIL výstavbu 69 apartmánov a o 360 m2 rozširil plochu zastavanú objektmi.

Aby som bol spravodlivý, primátor má za samosprávu právo sa k rozhodnutiu vyjadriť. Aká je však pravdepodobnosť, že tak spravi, ak všetko svojim podpisom potvrdil? Termin uplynie v piatok a čo čert nechcel, do soboty je primátor na dovolenke....

Tak. Toľko náš malý Pezinok. Na východe v takýchto situáciách často hovoríme „I tak še da, i tak še da“

Na záver si dovolím odcitovať jedného z poslancov, ktorý bol proti projektu:

„Je to všetko podvod alebo iba pohŕdanie verejnosťou ? Neviem. V každom prípade je to hanbou samosprávy. Strácam chuť na pôsobenie v nej.“

Zdroj: zápisnice zo zasadnutí Mestského výboru Starý Smokovec.

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu