POLIEVKA - Hráškový krém so Jullienne

V prvom rade zabudnite na všetky hráškové krémy a prívarky z jedálni. Toto je niečo celkom iné, pekne po taliansky vyčačkané. Nechýba použitie tých najkvalitnejších surovín v podobe mladého, sladučkého hrášku, jeho nie celkom typická kombinácia s rybacinou a samozrejme preslávený výraz al dente. Sezóna mladého hrášku je v plnom prúde, takže šup na trh a rovno do kuchyne!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Jarnú cibuľku nakrájaj na čo najjemnejšie kolieska a ľahko ju orestuj s vetvičkou tymiánu a jedným bobkovým listom na malom množstve oleja. Pridaj hrášok, ktorý tiež niekoľko minút orestuj. Pred tým než prileješ asi 1/2 litra zeleninového vývaru, pridaj k restovanej zelenine na chvíľku aj celý cesnak. Všetko spolu povar na miernom plameni asi 25 minút od začiatku varu.

Teraz si nakrájaj na tenké prúžky cuketu, mrkvu, pór a farebnú papriku, ktoré dáš na 2-3 minúty do pary. Pridaj trošku olivového oleja a premiešaj. Takto pripravenú Jullienne použiješ ako vložku do polievky (namiesto klasických cestovín)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pedvarené, olúpané krevety (alebo inú rybu - nepredvarenú), prudko orestuj na malom množstve oleja, Pridaj soľ, čerstvo mletý biely peper. Po 2 minútach zmes odstav z ohňa a daj do tepla.

Z hotovej hráškovej polievky vyber tymián a bobkový list a rozmixuj ju na jemný krém. Stupeň mixovania a jemnosti krému záleži iba na Tebe. Ak preferuješ veľmi jemné krémy, polievku prepasíruj. Ja preferujem nepasírovať a nemixovať na doraz, aby v kréme boli aj celé kúsky hrášku a aby bol krém hustý.

Horúcu polievku dekoruj tesne pred podávaním zeleninou, celou krevetou a kúskami kreviet, či rýb. Nezabudni na čerstvú bylinku. 

SkryťVypnúť reklamu

Nie je jednoduché doladiť ku polievke víno, v tomto prípade to ale nie je až taký problém, pretože krém je hustý, dominuje v ňom jemne sladká hráškova chuť doplnená rybacinkou, chuťou po olivovom oleji a čerstvých bilinkách. Jednoznačne vám doporučujem skúsiť suché, mladé biele, alebo ružové víno. Niečo menej aromatické, napríklad odrodu Muller Thurgau 2004. 

Ingrediencie pre 4 osoby: 300g čerstvo vylúpaného hrášku - 1 strúčik cesnaku - 120g mladej cukety - 120g mladej mrkvy - 120g póru - 120g papriky (žltú a šervenú) - 100g kvalitných kreviet (alebo inej ryby vhodnej na krárke osmahnutie (zubáč, losos) - 1 jarnú cibuľku - bobkový list - 2 vetvičky tymiánu (jedna na zdobenie) - 1/2 litra zeleninového vývaru - extra virgine olivový olej - soľ - celý biely peper

SkryťVypnúť reklamu

Recept je prebratý z top gastro časopisu LA CUCINA ITALIANA a bol mierne upravený a doplnený.

Hráškový krém pripravil Erik Volko, kuchár hotela Grand**** v Jasnej. Foto autor.

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

INESS

INESS

108 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

108 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu