
Keď si riaditeľ (mimochodom vynikajúci a veľmi skúsený gurmán) objednával nedeľný obed, musel som sa pozastaviť pri studenom predjedle, ktoré si objednal. Došli sme ku nemu po tom, čo sme skonštatovali, že jeho obľúbený paradajkový s pórikom (recept zverejním v auguste) by dnes nebol správnou voľbou. (Dodávateľ dodal paradajky - tzv. zimné a tie sa sa naň nehodia.) Keď začal o uhorkách, hneď sme boli doma. Ale v kombinácii s listovým šalátom? Nezabudol hneď dodať, nech tam nechýba čerstvý kôpor. O finish som sa postaral, keď som sa ho zo slušnosti spýtal, či si šalát prosí s olejom z tekvicových semienok (ktorý si priniesol prednedávnom). Pýtal som sa zbytočne...
Trhaný listový šalát znamená: šalát - lollo roso, lollo biondo, alebo dubový list. Sú to všetko šaláty ktoré sú z dovozu a dnes sa už dajú pomerne ľahko zadovážiť v supermarketoch. Môžeš ich nahradiť aj naším hlávkovým, alebo čínskou kapustou, ale v tomto recepte jednoznačne dopručujem dovoz. Sú chuťovo viac neutrálne ,menej chrumkajú a lepšie vyzerajú na tanieri. Šalát nikdy nekrájaj nožom! Pekne ho natrhaj, uvidíš ako skvele bude vyzerať na tanieri.
Uhorky, tzv. šalátové ukážu krajšie ak pri ich krájaní použiješ vlnkovaný nôž, alebo krájač.(ako na fotke)
Kôpor je bylinka veľmi aromatická. Je priam zosobášený s niektorými druhmi zeleniny. S uhorkou určite. Nie každý sa s ním však kamaráti, takže pozor! Konzultuj vždy so spoluhodovníkmi aký je ich vzťah k nemu.
Olej zo semien tekvice. No čo Ti budem rozprávať... Poďakujme globálizácii za tieto výdobytky, za to že môžeme spoznávať nové chute. Pri tomto šaláte je to práve to, čo toto jedlo vytiahne z priemeru a možno aj Teba zo stoličky.
Spojenie týchto ingrediencií urobíš zmiešaním vo väčšej mise. Pridáš štipku soli a veľkú fintu od Jamieho. Tri-štyry krát jemne postláčaj uhorky rukou, aby pustili šťavu, ktorá sa zmieša s tekvicovým olejom. S olejom opatrne, je chuťovo výrazný. Na záver symbolicky pol závitu čierneho korenia.
PS: Viem, že šaláty sú letným jedlom a sám som zástancom tejto idey. Ale toto je blog a ja sa musím s Tebou o tento zážitok podeliť už dnes. Takže pokračovanie polievok až nabudúce. Prajem dobrú chuť!