reklama

Žiješ vo mne

Si sladká ako becherovka. Si becherovka s ľadom. Aj preto sa mi s tebou často sníva...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Nepamätám si už náš prvý dotyk, ani náš prvý vzájomný pohľad. Vraví sa, že v ňom sa povie všetko. Nuž, nie vždy. Začal som ťa vnímať až neskôr, chvalabohu ešte skôr ako neskoro. Ostal som ti verný aj keď som bol s inou. Som s inou, ale myslím na teba. Veríš?

Viem, že veríš. Ja ti verím a vždy som aj. Všimla si si tú divnú slovenčinu však? Pletie sa mi jazyk, tak ako mnohokrát, keď som bol v tvojej spoločnosti. Vždy si ma obklopila svojimi a skôr či neskôr aj mojimi nádhernými priateľmi, ktorí mi ukázali všetko. Presnejšie skoro úplne všetko. Až na tie veci, čo si mi ukázala iba ty. Ale to tebe opisovať nemusím...

Ty vieš čo pre mňa znamenáš. Ľudia s ktorými sa poznám, nie priatelia, známi, tí mi vždy vysvetľovali aká si ty iná. Vraj iná ako iné. S tým by som súhlasil. Iba by som zamenil ich výstredná, nevkusná, trošku megalomanská za nevtieravo trblietavá, svojská a hrdo sebavedomá.

Pamätám si, keď som zmaturoval a ty si ma oblievala šampanským. Priamo pred všetkými, na námestí, vo fontáne. Alebo keď som spromoval a ty si to isté šampanské liala na každého čo vtedy so mnou oslavoval. Tuším sme vtedy spolu robili striptíz, pamätáš? Alebo to bolo na narodeniny? Tvoje, moje, kto vie? Vraj to šampanské bola voda a to druhé vodka, ale komu na tom záleží?

Ja som ti bol vždy verný, duchom. Telo spávalo v rôznych posteliach, rôznych farieb a vôní. Tá tvoja ma ale vždy budila zo sna. Snívalo sa mi, ako si pre mňa prišla, nech už som bol kdekoľvek, vzala si ma za ruku a keď som otvoril oči, prechádzali sme sa po našich obľúbených uliciach. Ty a ja.

Viem dobre, že sa mi to vždy len snívalo. Viem dobre, že naše životy sa za dobu čo sme sa nevideli trošku zmenili. Zmena je vraj život a ten ja milujem. Tak ako teba. Ibaže sú veci, ktoré sa stali a už sa neodstanú. Ja som odišiel, v to ráno, po tej noci, v ten upršaný deň a ty si ostala. Veď akoby si mohla odísť?

Niekedy si prajem, aby si sa mi nesnívala, aby si ma naozaj chytila za ruky, alebo aspoň za jednu a dotiahla domov. K sebe, k rodine, do môjho milovaného mesta. Počul som, že už nepatríš iba jednému mužovi a, že sa ti darí? Veľmi sa z toho teším, ani nevieš ako. Cnie sa mi.

Chýba mi úplne všetko. Beznohý cigáň Fero, bláznivý Maroš i pán Trdelník. Eufória celého mesta, keď sa staneme majstrami v hokeji alebo vo futbale. Alebo vo futbale a v hokeji? Neviem sa opäť dočkať vianočného punču pred Priorom a najnovšieho móresu, kávy v Carrefoure. Vraj máš nejaké nové koktejlové bary? To by bolo aby som im tam nevypil celé menu! Vynovené ulice, ale aj tie rozkopané, ktoré tam vždy budú. Moju milovanú Duklu a jej letné terasy. Alebo inak, Mariánske námestie a jej každoročne vynovený nekoordinovaný pohyb maturantiek v máji lásky. Spotenie na Farských schodoch, bozkávanie v Burianovej medzierke. Prechádzku z mesta cez Bulvár až na hocktoré sídlisko. Si tak perfektne malá. Si tak úžasne obrovská. Masaryčka v ranných hodinách, vlašský šalát vo " vyžeráku na stanici" hneď potom. Emancipovaná markíza de sever, čistá voda v slovenských riekach. Teda až na toho Fera s rodinou a pár prižmúrených pracujúcich niekde z východu sveta, ešte ďalej ako toho nášho. Stala si sa multikulty medzinárodná, žiješ však tým istým životom. Akurát rýchlejšie, okrem novodobých zápch (či ako?) na cestách a dlhého čakania v rade na stavebné povolenie. Stavá každý, čo je fajn. Za chvíľku budeš celá v novom šate a s ňou aj naše príbytky.

Dúfam, že aj ten môj, ktorý zasadím hneď ako prídem domov, k tebe. Kedy?

Už rátam, počítam, idem. Raz, dva, šesť. Deň, týždeň, mesiac.

Dovidenia láska. Už sa ťa neviem dočkať. Je mi a vždy mi bolo cťou byť tvojim synom .





PS : Venované môjmu mestu (foto D@li )

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu






Branko Štefanatný

Branko Štefanatný

Bloger 
  • Počet článkov:  217
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Spokojný človek.Žilina, 30. Zoznam autorových rubrík:  Prvý článokOd srdcaZo svetaZ dlhej alebo krátkej chvíleVečná témaPohodaFotkyZ domova

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu