reklama

Poľsko je smutná zem...

Vybrali sme sa do nočného Krakowa. Ani neviem, aký bol náš pôvodný plán cesty, ale zostali sme na námestí; pod vežami Mariánskeho kostola sa totiž natáčal film Neklam kochanie. A hasiči tam striekali dlaždice vodou a bavilo ich to, lebo potom striekali vodu aj na ľudí a nemuseli, ale bavilo ich to a ľudia sa tiež smiali. A potom ten koč prešiel s ním a s ňou po tých mokrých dlaždiciach, toľkokrát, a zase sa vrátili a ona si vždy na tom istom mieste utierala oči akože od sĺz, lebo asi to tak bolo v scenári, tváriť sa, že jej je smiešne až k slzám.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Obrázok blogu
(zdroj: Lenka)

A až keď zastal kočiš s nimi vo voze tesne pred nami, bola som si už istá, že ten muž to je ten herec, ktorý hral vo filme Ján Pavol II. Karola Wojtylu za mladi; keď utekal a skryl sa u toho čudáka pod Wawelom a dostal od neho dajakú knižku. A mal to, čo aj v tom filme. Aj pápež to mal, aj všetci Poliaci - všetci malí "Karolovia", všetci veľkí aj starí, ženy aj muži. Smutné oči sú to. Poľsko je smutná zem. Aspoň ja mám taký pocit. Akoby všetci z nich zažili ten smútok komunizmu a majú to všetci navždy zapísané v dušiach. A potom sa ten pocit dedí a je to vidno na očiach.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

(prvý októbrový týžden 2007)

Už sa mi nechce študovať - pri pohľade na prútené košíky plné ovocia a zeleniny v rukách žien vychádzajúcich z trhovisiek. Už mám chuť byť doma, byť ženou v domácnosti, prať a žehliť veci konkrétnemu človeku a mne, byť vydatá za toho istého konkrétneho človeka a nevyspať sa v noci pre naše decko ležiace v postieľke Made in Poland, a mať v hlave recepty a nepremýšľať nad tým, čo uvarím, len ísť na trh s deckom v takej tej šatke, lebo jeho chrbtica vydrží tú cestu na trh a z neho, a až po nakúpení uvažovať pri ceste späť, čo by sa z toho dalo uvariť. Alebo ešte nemať decko a ísť tam sama, kúpiť si nejaký kvet a raz si vypýtať ten najškaredší, najzvädnutejší, lebo ten nikto nechce a kvety sa predsa majú kupovať, nemajú sa vyhadzovať predtým, ako boli vo váze. A potom si chcem kúpiť gaštany, ale nie sama, zase s tým istým konkrétnym človekom, lúskať ich na lavičke. A potom nazbierať listy a dať ich doma do váz, do pohárov a pohárikov a ozdobiť nimi každý kút a mať kúsok jesene aj doma. Ešte nie v živote, len tak separátne od nášho bytia. Byť nezávislí od jesene, ale mať ju v našom byte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

(16. 10. 2007)

Vonku je krásne slnečno. Tak neskorojesenne, aj večer na lavičke zajedajúc zapiekanku. Mám chuť tu zostať sedieť a niečo si čítať na lavičke pod pouličnou lampou ako bola tá z Narnie. A dostať sa tam nie cez tú lampu, ale cez písmenká knihy. Alebo mám chuť šukať v mape ako tí dvaja, na inej lavičke, pod inou lampou. A nevyznať sa v tom, lebo ženy sa v mapách nevyznajú a ja som v tomto prototyp, otáčam mapu a ja sa otáčam s ňou. Iba raz sa mi to takto podarilo. Vo Viedni pod sochou Márie Terézie som našla Mariahilferstrasse. Bola hneď za rohom.

(17. 10. 2007)

V kostole sestier klarisiek začína omša o 10:00. Sedíme v lavici pre dve osoby. Kostol je prázdnejší ako poloprázdny. Asi preto, že v Krakowe ich je viac ako sto. Ževraj. Z lavice sledujem podlahu vľavo odo mňa. Je bielo-čierna a tieto dve farby tvoria na zemi obrazce podobné vzorcom benzénu. Pri dverách je bielo-čierna rohožka. Tu tieto dve farby vytvárajú štorce. Ale zapadá sem. Ladí s dlážkou. A tak až do konca omše myslím na tú sestru klarisku, ktorá tú rohožku kupovala a na to, ako sa asi musela vytešovať, že našla v obchode rohožku, ktorá sa tak ohromne hodí ku dlážke v ich kostole z 13. storočia. Lebo sestričky to tak vedia. Vytešovať sa z maličkostí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

(21. 10. 2007)

Katarína Stehlíková

Katarína Stehlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  99
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"... nech je život hocijaký, treba ho žiť, a pretože žiť, to neznamená iba ostať nažive, ale aj smiať sa,myslieť, písať." Zoznam autorových rubrík:  Re(tro)miniscencieAkožefejtónyO...SúkromnéLiterárne (po)kusyWe don't need no educationDrobčekoviaNezaradenéFotečkyBabičkaMade in Poland

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu