reklama

Nenechávajte úbohé písmenká a čísla osamotené na koncoch riadkov!

Včera ma kamarát naučil "kúzelný" prvok hypertextového značkového jazyka zložený z týchto znakov: n b s p ; Tzv. "non-breaking space" či "pevnú medzeru" vo Worde využívam už od dávna (Ctrl + Shift + medzerník), ale texty na internete ma roky utvrdzovali v hlúpom predsudku, že v HTML sa na ňu vykašľali. Kdeže! Máme ju k dispozícii aj tu, len sa ju zjavne nikomu (?) nechce používať. A pritom je skutočne veľa situácií, kde typografia a estetika kážu po nej siahnuť! Poďme sa na ne pozrieť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Načo?

Pohľad na text nad mojou fotkou tu vpravo hore ma vždy rozčuľoval: Spojenia "o niektorých" a "v biovedách" boli rozseknuté medzi predložkou a nasledujúcim slovom a snahy zmeniť to zalomením riadku boli márne (softvér ho tam nepovoľuje). No stačilo vložiť patričný prvok označujúci pevnú medzeru a text konečne spĺňa typografickú normu a nekole viac oči. Prílišná drobnosť? Hlúpe puntičkárstvo? Hm... A nevadilo by vám napríklad ani rozdeľovanie čísel a jednotiek ako 5 min. či 10 kg na zlome riadku? V študentských textoch (vrátane záverečných prác) ma nad nimi striasalo ešte skôr, než som tušila, že na to existujú nejaké normy. Myslím, že ani všetky skriptá na to nedbali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Texty majú byť k čitateľovi ústretové nielen spôsobom vyjadrenia, ale aj grafickou prezentáciou. Načo boli vymyslené medzery medzi slovami, interpunkčné znamienka, rôzne veľkosti písma, delenie na odseky, dodržiavanie okrajov, …? Hoci subjektívne estetické vnímanie sa môže líšiť, čosi máme predsa spoločné. Nečítame po písmenkách ako dieťa učiace sa abecedu, preto je pre nás pohodlnejšie vidieť výrazy, ktoré k sebe "nerozlučne" patria, pokope. Skúste si niekedy, ako by sa nevhodné zlomy riadkov odrazili na plynulosti vášho čítania nahlas.

Obrázok blogu

Kedy?

Pekný, obsažný prehľad použitia pevnej medzery som našla v Internetovej jazykovej príručke Ústavu pro jazyk český AV ČR. Ponúkam jeho slovenské zhrnutie:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na jednom riadku by sa ako celok mali písať:

- slová s predložkou / spojkou (v, s, z, k, a, i, o, u), prípadne dokonca aj s viacpísmenovými jednoslabičnými predložkami,

- ustálené slovné spojenia a skratky (s. r. o., mn. č., p. n. l., FF UK, ...),

- číselné údaje so skratkou (str. 3, 10 min., č. 4, ...),

- radové číslovky s nasledujúcim podstatným menom (17. november, 5. kapitola, 12. poschodie, ...),

- skratky typu tzv., tzn. so slovom, ktoré po nich nasleduje,

- čísla (2 500), telefónne a smerovacie čísla (02 123 132, 811 04),

- čísla a značky / jednotky (10 %, 37 °C, 50 €, 200 kg, ... – pozor, tu všade má byť medzera, no často sa na to zabúda!),

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- záznam výpočtov (10 : 2 = 5, 4 + 4 = 8),

- mierky máp (mapa v mierke 1 : 100 000), zapísanie pomeru (počet hlasov 1 : 2),

- výrazy typu Rh faktor, vitamín D,

- dátumy (14. 2. 2013, 24. decembra 1980, ...),

- skratky titulov a hodností s menom (MUDr. Mrkvička, PhD., Ing. Novák, CSc., mjr. Zeman),

- skratky mena s priezviskom (J. Kováč).

Pevné medzery majú dokonca výhodu nielen na konci riadku. Prejavia sa aj pri zarovnávaní textu, keď ho program naťahuje od okraja po okraj (Ctrl + J vo Worde); pevné medzery sa pri tom nezväčšujú.

Ako?

Ak používate MS Word, iste ste si všimli, že za jednopísmenové predložky a spojky ich vkladá automaticky. (Ak nie, nastavíte to napríklad nasledovne: Nástroje > Možnosti automatických opráv > Automatický formát počas písania > zakliknúť Medzery po a, i, k, o, s, u, v, z nahradiť pevnými medzerami.) Mimochodom, keď si zobrazíte "neviditeľné značky" kliknutím na ikonku ¶ (alebo skratkou Ctrl + 8), tieto typy medzier sa vám ukážu ako °.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pozor však, Word dokáže automaticky vložiť pevnú medzeru iba vtedy, ak je patričné písmenko obklopené medzerami! Ak nasleduje napr. po úvodzovkách či zátvorke, musíte si medzeru ustriehnuť sami, presne ako vo všetkých ostatných vyššie vymenovaných prípadoch (najjednoduchšie sa vkladá pomocou skratky Ctrl + Shift + medzerník).

Pravdaže, bolo by ideálne neobmedzovať sa na dodržiavanie týchto pravidiel len v programoch typu Word. Ako som prezradila hneď v úvode, aj rôzne programovacie jazyky nám to umožnia, a tak by sme sa nemuseli stretávať s nevhodnými zlomami textu ani... no minimálne v nadpisoch internetových textov (vrátane novinových, pravdaže), kde mimoriadne kazia dojem.

Mimochodom; v textovom editore pri finálnom dolaďovaní vzhľadu textu docielite to isté aj pomocou "predčasného" zlomu riadku (ktorý vložíte skratkou Shift + Enter), pokiaľ ho použijete tesne pred výrazom (spojkou, číslom, ...), ktorý chcete z konca riadku prehodiť na ten nasledujúci. O finálnom dolaďovaní hovorím preto, že ak si riadky "nalámete", no potom text ešte pomeníte, všetko sa môže poposúvať a pôvodne vhodné konce nebudú sedieť.

Tak ako? Nechali ste sa odhovoriť od nedbalosti o to, ako končia vaše riadky ;-)? Stačí predsa tak málo:
Ctrl + Shift + medzerník
& n b s p ;
(Doplní niekto v "diskusii" spôsoby pre ďalšie textové editory a/alebo programovacie jazyky?)

(Upozornenie pre blogerov: Jedna z frustrujúcich vecí na blogovacom softvéri SME (a asi nielen tom) je, že ak si tam aj pevné medzery povkladáte cez HTML (inak to nejde), po akejkoľvek ďalšej zmene textu vám hneď zmiznú, hoci boli uložené. Treba ich vkladať celkom na záver. Teda... ja ešte len uvidím, či to pôjde aspoň tak!)

ne sp

Lenka Abelovská

Lenka Abelovská

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Popri tom, ako som si rozširovala obzory, snažila sa občas čo-to spracovať do publikovateľnej formy a podeliť sa tu o to s každým, kto má záujem."O mne":Tento blog nemal byť o mne. Keby niekto veľmi chcel, mohol by si ma vygúgliť.(Ale pozor; mám menovkyňu. Ja som tá, čo maturovala na bilingválnej Metodke, vyštudovala biochémiu a zopár rokov strávila na Katedre biochémie PriF UK v Bratislave.)Novšie články odo mňa budete, dúfam, nachádzať tu: http://projektn.sk/autor/lenka-abelovska. Zoznam autorových rubrík:  Zaujímavosti z bioviedO rozhovoroch, ktoré liečiaO (ne)fungovaní mozguVeda v kontexte spoločnostiRozhovory s mladými vedcamiO snahách zmeniť svetRacionálna výživaJazykové okienkoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu