reklama
Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Lenka Abelovská

Lenka Abelovská

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Popri tom, ako som si rozširovala obzory, snažila sa občas čo-to spracovať do publikovateľnej formy a podeliť sa tu o to s každým, kto má záujem."O mne":Tento blog nemal byť o mne. Keby niekto veľmi chcel, mohol by si ma vygúgliť.(Ale pozor; mám menovkyňu. Ja som tá, čo maturovala na bilingválnej Metodke, vyštudovala biochémiu a zopár rokov strávila na Katedre biochémie PriF UK v Bratislave.)Novšie články odo mňa budete, dúfam, nachádzať tu: http://projektn.sk/autor/lenka-abelovska. Zoznam autorových rubrík:  Zaujímavosti z bioviedO rozhovoroch, ktoré liečiaO (ne)fungovaní mozguVeda v kontexte spoločnostiRozhovory s mladými vedcamiO snahách zmeniť svetRacionálna výživaJazykové okienkoSúkromnéNezaradené

reklama

O (ne)fungovaní mozgu

Načo sú nám nálady? (Evolučný pohľad behaviorálnych ekológov)

Lenka Abelovská

Načo sú nám nálady? (Evolučný pohľad behaviorálnych ekológov)

Na rozdiel od emócií, viažucich sa na situáciu, ktorá ich spustí, nálady integrujú emocionálne zážitky dlhšieho obdobia. Schopnosť meniť nálady bola pozorovaná u mnohých zvierat. Nervové a hormonálne mechanizmy, ktoré za ňou stoja, ostali počas evolúcie značne zachované, čo nasvedčuje ich dôležitej adaptívnej funkcii. Ako možno nálady klasifikovať, aké selektívne výhody poskytujú a ako prístup zdôrazňujúci ich adaptívne funkcie napomáha snahe porozumieť ľudským afektívnym poruchám, zahŕňajúcim napríklad úzkostnú, bipolárnu či depresívnu poruchu? Daniel Nettle a Melissa Bateson, behaviorálni ekológovia z Centra pre správanie a evolúciu Neurovedného ústavu Newcastle University, sa vo svojom minuloročnom prehľadnom článku v Current Biology venovali týmto i mnohým ďalším pozoruhodným otázkam.

  • 27. apr 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 688x
  • 7
Priateľské mikroorganizmy chýbajú aj našej psychike

Lenka Abelovská

Priateľské mikroorganizmy chýbajú aj našej psychike

Popri reklamách oslňujúcich silou antibakteriálnych účinkov čistiacich prostriedkov sa podchvíľou stretávame aj s upozorneniami na úskalia prehnanej hygieny, najmä v podobe nárastu rizika alergií a autoimunitných ochorení. Začiatkom tohto storočia nahromadené vedecké pozorovania umožnili zrod komplexnej hypotézy o nevyhnutnosti "priateľských mikroorganizmov" pre správny vývin imunitného systému. Bez imunoregulačných signálov, ktoré nám dokážu poskytnúť, sme totiž náchylnejší na rozvoj zápalu, procesu prispievajúcemu i k vzniku srdcovocievnych chorôb, diabetu, rakoviny a neuropsychiatrických porúch. O testovaní mikrobiálnych preparátov ako súčasti liečby niektorí dokonca začali uvažovať v kontexte určitých prípadov depresie, na ktorých patogenéze sa podieľajú aj zápalové procesy.

  • 21. feb 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 8 907x
  • 6
Seriózna úvaha pri príležitosti Dňa bláznov (1. časť)

Lenka Abelovská

Seriózna úvaha pri príležitosti Dňa bláznov (1. časť)

Domnievam sa, že príklad pojmu blázon výstižne ilustruje rozdiel medzi profesionálmi v oblasti starostlivosti o duševné zdravie a mnohými laikmi. Laici odborníkom neraz vyčítajú, že robia z ľudí bláznov a dehonestujúco ich nálepkujú diagnózami (a predsa, ako k tomu tí chudáci prídu, že sa niekto opováži odborne pomenovať ich problém!). Psychiatria však pojem blázon nepozná - používajú ho práve iba laici. A dobrý psychiater/terapeut vám povie: "Ja neliečim diagnózu, ja liečim vás. A vy predsa nie ste nejakým súborom príznakov." Ak aj nepovie, lebo na to nepríde reč, tak to tak určite vníma a cíti. Že existujú aj vyhorení, prepracovaní, podlomení rutinou smutnej slovenskej zdravotníckej reality, ...? Uznávam, že je to možné; nezovšeobecňujem. No veľmi dúfam, že citovaný sa nenachádza niekde na cípe gaussovskej krivky...

  • 3. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 876x
  • 1
Prečo (ne)vyhľadať pomoc pri psychických problémoch?

Lenka Abelovská

Prečo (ne)vyhľadať pomoc pri psychických problémoch?

Kamarátka chodila na psychoterapiu už pár mesiacov, keď sa postupne odhodlala prestať to natoľko dôsledne tajiť. Psychiater jej tvrdil, že "terapia dnes už nie je tabu", ale vnímala to len ako pohľad skreslený jeho pozíciou. Vedela predsa z anonymných príbehov na internete, čomu niektorí pacienti musia v tomto smere čeliť, navyše webové stránky venované psychickému zdraviu sa predsa iste nesnažia o "odstránenie stigmatizácie a ostrakizácie psychiatrických pacientov v spoločnosti" len tak pre nič za nič! Lenže ako pomaly rozširovala okruh známych, ktorým zverila túto správu, neustále ju príjemne prekvapovalo naše milé, chápavé prijatie. Priznávam, že ma tá správa zaskočila, ale podobne ako ostatní som nebola "ani len prehnane šokovaná", že sa to dozvedám od dievčaťa pôsobiaceho obvykle tak veselo a pohodovo. Viacerí sme jej dokonca spomenuli, že poznáme aj niekoho iného, kto vyhľadal takúto odbornú pomoc.

  • 30. mar 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 944x
  • 35
reklama
SkryťZatvoriť reklamu