reklama

Varíme s Medveďom - Bulharská fazuľa a kjufteta

Tento recept je čiastočné repasovanie prastarého receptu ešte z úplných začiatkov blogu Roman Daniel Baranek.

Varíme s Medveďom - Bulharská fazuľa a kjufteta
Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Takto sme vtedy začali variť. :) S týmito fotkami. Božínku, bolo to krásne obdobie. V tomto recepte budem repasovať len bulharskú fazuľu a k nej pridám fantastické kjufteta, tradičné bulharské grilované fašíročky, ktoré ktovie prečo som na blog nikdy predtým nedal. A pritom je to úplna klasika, s ktorou sa stretnete na každej bulharskej dovolenke. V každej reštaurácii...

Potrebujeme: Na bulharskú fazuľu na 4-6 porcií pol kila bielej najlepšie perličkovej fazule, veľkú cibuľu, koreňovú zeleninu, najlepšie mrkvu, petržlen a kúsok zeleru, jednu zelenú papriku, 2 rajčiny, dva strúčiky cesnaku (nepovinné), sladkú mletú papriku, trochu mletého korenia a zmes korenia, zvanú čubrica. Samozrejme olej, soľ a veľa vňate. Pokojne môže byť čerstvá petržlenová, zelerová aj kôprová. Všetky 3 naraz. Nemáte? No dobre, tak aspoň tú petržlenovú si čerstvú zožeňte a pridajte trochu sušeného kôpru do varenia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na kjufteta kilo mletého mäsa. Najlepšie je telacie, alebo hovädzie. Prípadne 2/3 telacieho a tretinu bravčového. Drahé čo? No dobre, zomelte si bravčové pliecko. Ale ja som mal mleté hovädzie. Ďalej 1-2 cibule, čubricu, čerstvú petržlenovú vňať, decko studenej vody, trochu mletého čierneho korenia a mletej rasce. Samozrejme soľ a olej.

Obrázok blogu

Pristavme sa pri čubrici. Dnes je to už notoricky známa zmes saturejky a senovky gréckej (pískavice), do ktorej sa dáva ešte kurkuma, čili, prípadne bazalka a kdečo iné. Nezriedka sa mieša so soľou. Hlavne zložky sú ale saturejka a senovka. Čubricu dostanete pomaly v každom špecializovanom obchode, alebo si môžete kúpiť len saturejku a tou čubricu nahradiť. Nezriedka sa nahrádza aj oreganom, je to samozrejme trochu iná chuť a aróma, ale dá sa aj tak. Samozrejme môžete čubricu vynechať úplne a aj kjufteta aj fazuľu dochutiť našsky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak a ideme variť:

Začneme deň vopred. Fazuľu namočíme a necháne do druhého dňa napučať. Jednu dve cibule očistíme, nakrájame na drobno a na troche oleja urestujeme dosklovita. Urestovanú cibuľu dáme do mletého mäsa, ďalej pridáme nasekanú petržlenovú vňat, trochu mletého čierneho korenia a mletej rasce, polievkovu lyžicu čubrice, solíme opatrne, ak je čubrica slaná a nakoniec pridáme decko studenej vody. Dobre vymiešame.

Všimli ste si? Žiadne pečivo ani vajce. Zmes dáme do menšej nádoby a pokiaľ sa chceme vyhnúť prílišnej oxidácii jej povrchu, zalejeme ju tenkou vrstvou oleja. A necháme v chlade odpočívať 24 hodín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na druhý deň očistíme a nakrájame všetku zeleninu do fazule. Cibuľu, cesnak, koreňovú zeleninu, papriku, rajčiny a samozrejme vňate.

Obrázok blogu

Čerstvú vňať pridávame až na konci varenia, ale sušené bylinky počas varenia. Ja som do variacej fazule dal sušený kôpor aj sušený petržlen a čerstvý petržlen pridal na zaver.

Ale poporiadku...

Do vhodnej nádoby s pokrievkou dáme napučanú fazuľu, pridáme cibuľu, cesnak, koreňovú zeleninu, papriku aj rajčiny. Zalejeme vodou tak, aby nám voda prekrývala zmes tak o jeden centimeter. Necháme zovrieť a pridáme polievkovú lyžicu čubrice, trochu mletého čierneho korenia a sušené bylinky. Varíme do zmäknutia fazule. Počas varenia môžeme podľa potreby pridávať vodu, ale nepreháňame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Fazuľa je mäkká? Dosolíme podľa potreby, zoberieme malú nadobku s rúčkou, pridáme do nej decko oleja a do neho vsypeme dve lyžice sladkej mletej papriky. Tú potom na oleji zľahka speníme. Nie dlho, aby nám paprika nezhorela a nezhorkla. Olej s mletou paprikou chrstneme do variacej sa fazule a varíme ešte aspoň desať minút. Krásne nám to fazuľu zahustí tak, že už nebudeme potrebovať žiadnu múku. Na záver pridáme čerstvú vňať, pomiešame a hneď fazuľu odstavíme. Hustotu fazule nechám na vás. Niekto rád prívarkovú konzistenciu, teda viac vody, ja radšej kašovitú.

Mňam. :)

Obrázok blogu

Tak a ideme na kjufteta. Zmes nám krásne odstála. Výborný je samozrejme gril, ale úplne stačí grilovacia panvica. Natrieme ju olejom a necháme dobre rozohriať. V tom čase si naolejovanými rukami vyformujeme vhodne veľké guľky zo zmesi mäsa a tie dobre sploštíme. Takto pripravené kjufteta dáme do rozohriatej grilovacej panvice, môžeme plameň trochu stiahnuť a z každej strany grilujeme cca 2 - 3 minúty. Niekto má rád dobre ugrilované, iný uprednostní vo vnútri naružovkasté, no všetko je to v poriadku a správne. Ja priznám sa, grilujem poriadne.

Čo poviete? To je ale žrádielko!

Obrázok blogu

Dobrú chuť od Medveďa.

Obrázok blogu

Roman Dulgerov

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu