reklama

Varíme s Medveďom - Majonézová zapekačka

Milí moji, dnes dáme priestor pre nediétne jedlo. Keď budem sám držať nejakú diétu, budem variť diétne, dobre? :)

Varíme s Medveďom - Majonézová zapekačka
Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Je to už pekných pár rokov, čo sme na tunajšom blogu varili Zapekané pochúťkové mleté mäso s majonézou. Majonéza k zapekaniu či pečeniu slaného pečiva je typicky bulharská špecialita. U nás prakticky neznáma. Už vtedy ma napadlo skúsiť toto jedlo modifikovať a urobiť z neho komplexné jedlo na spôsob zapekaných zemiakov. Tu je...
Potrebujeme:
Na cca 4 porcie 600 g mletého mäsa, kilo zemiakov, dve rajčiny, jednu veľkú cuketu, jednu cibuľu, 150 g tvrdého syra, päť lyžíc majonézy, olej, kôprovú a petržlenovú vňať, keď sú čerstvé, super, keď nie, budú sušené a soľ.
Mäso môžeme dochutiť mletým čiernym korením, rascou, trochou oregana, kto má rád čubricu, nahradí oregano ňou. Môžeme použiť trochu cesnaku, najlepšie granulát. Nechceme, aby malo mäso klobásový image. Preto majorán, červenú papriku a čerstvý cesnak necháme v špajzke.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Tak a ideme pracovať. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky, cuketu ošúpeme a nakrájame na kolieska, cibuľu a rajčiny detto. Rajčiny šúpať nemusíme. :)

Mleté mäso odporúčam hydinové. Bravčové je fajn, len si treba uvedomiť, že zelenina pustí počas pečenia dosť veľa šťavy a bravčové mäso by dodalo dosť veľké množstvo výpeku. Aby sa nám to celé neutopilo v zmesi šťavy a výpeku, radšej zvolíme hydinu. Mäso pred zapekaním ochutíme rascou, čiernym korením, oreganom alebo čubricou a posolíme. A ideme vrstviť. Vhodný pekáč vytrieme olejom...

Začneme zemiakmi. Jemne posolíme, môžeme pridať trochu rasce a korenia. Zľahka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pokračujeme ochuteným mletým mäsom a

Obrázok blogu

ďalej kolieskami cukety. Opäť jemne posolíme, ponatierame cca polovicou majonézy a posypeme kôprom.

Obrázok blogu

Cibuľa, nakrájaná na tenké kolieska je ďalšia vrstva.

Obrázok blogu

Rajčiny. Opäť jemne posolíme, ponatierame zvyškom majonézy a posypeme petržlenom, kôprom i oreganom.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

A teraz čo? Nuž prikryjeme pekáč vhodným spôsobom, lebo ideme dusiť v rúre. A dosť dlho, keďže zelenina je úplne surová. Rúru vyhrejeme na cca 180 stupňov a prikrytý pekáč do nej vložíme a zabudneme naň aspoň na 50 minút i hodinu.

Potom opatrne vyberieme. Veľmi opatrne odokryjeme, aby nám para nepopálila prsty. A posypeme nastrúhaným tvrdým syrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Zapekáme odokryté ešte aspoň 35-40 minút.

Obrázok blogu

Jedlo je dobré nechať pred konzumáciou aspoň pol hodiny odpočívať. Aby sa lahodná šťava stihla vpiť do zemiakov. Dobrú chuť od Medveďa. No kruciš, tie fotky sú dokonca aj na mňa rozostrené. :)

Obrázok blogu

Obrázok blogu



Roman Dulgerov

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu